Deilig og saftig

En av januarnyhetene på polet fortjener ekstra oppmerksomhet fordi den er en usedvanlig god vin i sin kategori. En behagelig priset og godt krydret rødvin med deilig saftighet som passer til de fleste kjøttretter, men som også er deilig å drikke som den e
Aase E. Jacobsen
31 Januar 2001 - 18:01

Ch. le Prat 1998 (varenr. 33043, kr 87,60) kommer fra Sør-Frankrike, nærmere bestemt appellasjonen Corbières som omkranser byen Narbonne. En ikke ubetydelig vinregion med hele 23.000 hektar vinmarker som leverer viner i en rekke stilarter. Alt fra saftige rødviner til ganske store, sødmefylte, syre- og tanninrike viner. Ch. le Prat er en meget god representant for den første kategorien. Den flotte saftigheten skyldes fremstillingsmetoden som kalles macération carbonique, for øvrig hyppigst knyttet til beaujolais.

Metoden innebærer at druene ikke presses før gjæringen som også skjer uten tilsetting av gjær og i en lukket oksygenfri atmosfære med hjelp av karbondioksyd. Gjæringen foregår dermed inni selve druene og resultatet er en ultrafruktig og bløt vin, siden tanninuttrekket er minimalt og de skarpe melkesyrene er delvis brutt ned. Men problemet er at omdanningen av sukker til alkohol er ganske beskjeden Teknikken utgjør derfor som regel bare den innledende fasen av gjæringen. Enten presses druene og gjennomgår en ny normal gjæring, eller så blandes slik vin med vin laget på tradisjonelt vis.

Macération carbonique er mye brukt i Corbières på grunn av områdets hoveddrue som er carignan, som på grunn av det varme og tørre klimaet altså kan gi store og tøffe viner som ikke lett lar seg konsumere i ung alder. Slik vin fatlagres derfor ikke. Og det gjelder heller ikke ukens vin som dessuten ikke skal lagres, men selvsagt holder seg i god form det neste halve året.

Carignan regnes for øvrig som Sør-Frankrikes arbeidshest, den er svært produktiv og lite sjarmerende per se må derfor holdes i tøylene for at det skal bli god vin av den. Ch. le Prat er en middels eiendom på 17 hektar vinmarker med en gjennomsnittsalder på 23 år. Beliggenheten er i kuperte Durban, et av i alt elleve av Corbières'' underområder som har bedre forutsetninger for å lage vellykket vin av carignan som i ukens vin har fått følge av grenache og syrah.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her