Ukens drink

North Pole

Denne drinken kan du lage hjemme, men opplevelsen blir ikke helt den samme som på Othilia
Foto: (Mostafa Ghoneim)

Denne drinken kan du lage hjemme, men opplevelsen blir ikke helt den samme som på Othilia

For det er ikke bare den isblå fargen som gjør at drinken North Pole er så populær.
24 Mars 2023 - 13:00

Othilia er Grand Hotel Oslo sin nye lobbybar, lett tilgjengelig fra byens paradegate Karl Johan. Her sørger barsjef Marek Novak og hans medarbeidere for å gjenskape øyeblikk i hotellets snart 150 år lange historie og servere dem som drinker. 

Marek Novak er barsjef for Othilia lobbybar og Eight Rooftop bar på toppen av hotellet. Foto: Grand Hotel Oslo

Baren har fått navnet Othilia etter Othilia (Oda) Lasson Krogh – en av stamgjestene på Grand Hotel Oslo sammen med de andre kristianiabohemene på 1880-tallet. 

Hun har også fått sin egen drink i menyen – en cosmo-inspirert drink – og en av i alt 10 signaturcocktails i barmenyen. Menyen heter The Grand Moments og spiller på at det har skjedd mye stort gjennom hotellets historie siden det åpnet dørene i 1874. 

Men det er den isblå North Pole som er den aller mest populære drinken i menyen. Den er inspirert av at Roald Amundsen feiret hjemkomsten fra sin nordpolekspedisjon i 1912 på Grand Hotel. 

Menyen inneholder 10 signaturretter som alle er inspirert av hotellets historie. Foto:

Årsaken til populariteten er ikke bare fargen, men også det at den store isbiten oppi glasset inneholder et spiselig kompass. Hver gang du tar en slurk, vil kompasset snurre. 

Isen - og ikke minst fargen som kommer av blå spirulina – en type alge - skal gi en følelse av et isfjell, samtidig som den gir en smak av mineraler og sjøsalt, ifølge Marek. 

Drinken serveres med en bit hvit sjokolade formet som en snøkrystall. Hvilket selvsagt bidrar til den sterkt visuelle opplevelsen med denne drinken. 

Tindved som alltid vokser nær kysten, bidrar også med en viss sjøkarakter i tillegg til fruktighet. 

Othilia bar ligger i lobbyen på Grand Hotel Oslo. Foto: Grand Hotel Oslo

Inspirasjonen bak drinken er også fra dirty martini – som opprinnelig er en dry martini hvor du tilsetter litt olivenlake i glasset slik at den blir lett grumsete. I dag lages den som regel ved å mudle grønne oliven, men Marek har altså gått for den opprinnelige versjonen. 

Det visuelle er viktig også for selve menyens utforming. 

- Siden Grand Hotel Oslo alltid har vært forbundet med kunsten, valgte vi å gi menyen er kunstutrykk, forklarer Marek. 

For å vise at hotellet lever i nåtiden, valgte de å bruke KI-genererte bilder. 

Denne menyen som ble lansert ved åpningen av Othilia i oktober 2022, sørget for at baren fikk to nominasjoner i NBA 2023 – Nordic Bar Awards, for beste barmeny og beste nye bar. 

Om det ikke ble topplassering denne gangen, lover Marek at de kommer sterkt tilbake. For allerede nå er de i gang med å planlegge neste meny som lanseres i oktober. Og den blir noe helt nytt.

North Pole drinkoppskrift

North Pole drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Ha ingrediensene i et røreglass med isbiter.
  2. Rør i minst 20 sekunder.
  3. Sil over i et avkjølt martiniglass. 
  4. Skagerrak gin infusert med tindved: Tilsett tindved i ginen og la stå i romtemperatur i minst to dager.
  5. Sil deretter gjennom et stort kaffefilter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner
Dagens rett

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner

Seibiff er en klassisk fiskerett som med med stekte epler og tyttebærkrem får en ny vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her