Matkurs og vinkurs

Vinsmaking i Oslo 29. september

Flomrammede Ahr huser også Tysklands spätburgunderdronning - Smak hennes herlige viner

Flomrammede Ahr huser også Tysklands spätburgunderdronning - Smak hennes herlige viner

Nå står tysk spätburgunder på menyen! Dette blir en spennende, lærerik og smaksrik aften med deilige viner som har overlevd flomkatastrofen.
16 Juli 2021 - 08:07

Det er ikke hvilke som helt pinot noir-er som du får smake. For Ahrdalen, ikke langt fra Köln og Bonn, har en helt spesiell historie som kilde til denne vinstilen.

Her finner vi vingården til Julia Bertram og Benedikt Baltes, der de kjører en mindre tradisjonell stil på vinene enn det vi er vant til fra disse trakter. Det er de ulike typene jordsmonn i Ahrdalen - fremfor alt skiferen i alle sine former - som utgjør grunnlaget for den spesielle stilen på Julia Bertrams viner.

Husk at du som abonnent får rabatt på denne smakingen. Du abonnerer her.

Julia er familiens "utbryter", og trådde i 2014 ut av familiebedriften Weingut Ernst Sebastian for å begynne sin egen eventyrferd. Hun startet da sitt eget vinhus under navnet Weingut Julia Bertram, der hun kunne gjøre som hun ville uten å følge familiens mer tradisjonelle metoder. Med tiden tok hun så også over familiens drift, og i 2018 bestemte hun og Benedikt seg for å slå sammen begge deres vinhus og produsere vin under navnet Bertram-Baltes. I dag troner Julia over 7 hektar vinmark bestående av totalt 65 parseller spredt over en strekning på 15 kilometer fra Mayschoß i vest og Bad Neuenahr-Ahrweiler i øst. 

Dernau with Schieferlay, Hardtberg, Pfarrwingert and Goldkau.jpg [2.58 MB]

Julia er en ambassadør for rødviner som uttrykker Ahrs kjølige klima som - når druene plukkes tidligere - uttrykker karakteren på en helt spesiell måte. Derfor har vinene hennes aldri mer enn 13 prosent alkohol og er heller ikke chaptaliserte. Hennes spätburgundere har ofte fine nesten blomstrende aromaer, en elegant mineralitet og et kjølig, delikat og saftig syrebitt, noe som gir svært sensuelle og langvarige viner. Målet er at vinenes autensitet skal skape begeistring, og at jordsmonnet, været, arbeidet i vingården, og en del av personligheten hennes senere skal reflekteres i vinglasset.

Derfor fokuserer hun på å jobbe i bratte heng. Den karaktersterke, langvarige spätburgunderen oppstår gjennom en kombinasjon av vinplantenes spesielle plasseringer, gamle vinstokker, og ikke minst mye manuelt arbeid.

Dronningen av spätburgunder, Julia Bertram

På vingården til Julia anses lagring på trefat som et middel for å oppnå et mål, det skal aldri fungere som en smaksbærer. Spätburgunder som vokser på skifer er nemlig særlig lite tilgivende ved feil bruk av tre, og vinene hennes har derfor kun et ytterst diskret eikepreg. Heldigvis er det akkurat det som er i vinden for øyeblikket, og denne septemberkvelden får vi smake en hel rekke ulike variasjoner av Julias pinot noir-er.

Ahr ble i midten av juli rammet av en høyvannskatastrofe som har hatt enorme konsekvenser. Som et resultat av kraftig regn utviklet den lille elven Ahr, en sideelv av Rhinen, seg til en rasende trussel mot innbyggerne i Ahr-dalen, der nå mange har mistet hus og eiendeler. Dalen er ikke til å kjenne igjen, og områder tidligere preget av grønn natur, trær og steiner, er nå rasert. Et område på 50 km er påvirket, derunder også vingården Bertram-Baltes. Dessverre er vineriet som skulle stå klart neste år borte, og hele vinlageret ble også tatt av vannmassene. Vi er takknemlige for at smakingen vår fremdeles lar seg gjennomføre.

Husk at du som abonnent får rabatt på denne smakingen. Du abonnerer her.

Kveldens vinliste. Endringer kan forekomme.
                             Kveldens vinliste. Endringer kan forekomme.

 

Ta vare på minnene fra denne kvelden

Logg deg inn på Mine sider og gå til Mine kurs. Der finner du en oversikt over alt du får smake denne kvelden. Der ligger alle opplysninger om vinene, og du kan legge inn dine kommentarer og merke de du liker som favoritt. Da har har du alt du har smak av viner tilgjengelig på mobilen til en hver tid. Med andre ord du trenger ingen app.

Covid-19

Våre gjesters helse og sikkerhet er øverst på vår prioriteringsliste, og vi ønsker at du skal føle deg trygg på våre kurs. Vi følger gode rutiner for smittevern etter reglene myndighetene har gitt. Det vil derfor bli noen endringer fra slik våre kurs har blitt gjennomført tidligere. Alle gjester vil sitte med 1 meters avstand. Du får kun sitte sammen med dem du har bestilt sammen med, og etter myndighetenes krav om at man skal dele husstand. Det vil også bli lagt opp en bordplan, og alle gjester vil få tildelt sitteplasser på forhånd. Derfor er det viktig at de du vil sitte med bestiller sammen. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her