Det bobler hos bryggeriene

Vi lar oss imponere av kreativiteten hos de norske småskalabryggeriene.

Det er Norøl som i sitt siste nyhetsbrev oppsummerer hva vi kan vente oss av nytt og spennende øl utover høsten.

Nøgne Ø har allerede lansert Tiger Trippel på 9 prosent. Og vinnerbrygget fra hjemmebrygger Gahr Smith Gahrsen, Andhrímnir Barley Wine, er med sine 10 prosent klart for tapping. Det gjelder også Special Holiday Ale som er et resultat av et samarbeid med de to amerikanske bryggeriene Stone Brewing og Jolly Pumpkin. Nøgne Ø har også laget fatøl på "spesialbestilling" for Aku-Aku Tiki Bar i Oslo. Lemongrass Ale holder 6 prosent.

I svært begrenset utvalg, primært for puber, er Imperial Stout Highland Cask og God Jul Islay Cask. Alle med et godt whiskyutvalg bør kjenne sin besøkelsestid. Og samtidig med at Nøgne Ø jobber med en ny versjon av Dark Horizon, planlegges det lansering av bryggeriets første undergjærete øl, som går under arbeidstittelen Kortreist Pils, men det blir altså først neste sommer.

Vann fra Helvete
Men det er ikke bare i Grimstad at humlen blomstrer. Haandbryggeriet i Drammen har tilbudt Blondie (5,5 prosent) som fatøl i sommer, samt Aqua Vita Porter som er en porter lagret på gamle akevittfat. Valhall skal være et eksperimentelt øl med honning og tørkede søte frukter. Dessuten jobbes det med et "villgjæret" øl, Wild Thing med rips og tranebær. Og Hesjeøl skal være et forsøk på å gjenskape tradisjonell innhøstingsøl fra gårdene. Ølet som er av aletype, brygges på bygg, havre og rug og holder 6,5 prosent.

I Gudbrandsdalen serverer Ruten Fjellstue både andres og egenbrygget øl. Blant andre Bjørkeale som er en pale ale brygget på bjørkesevje i stedet for vann. Og Porter from Hell oppkalt etter en turistattraksjon i Espedalen. Porteren inneholder vann fra Helvete samt litt røykmalt.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen