Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961
Foto: (Frank Wagner)

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.
02 Desember 2024 - 13:44

Den totale avlingen i verden forventes å bli et sted mellom 227 og 238 millioner hektoliter (mhl), ifølge OIV – den internasjonale organisasjonen for vin. Det er det laveste volum siden 1961.

Så sent som i 2018 var verdensvolumet på 293 mhl, så fallet er dramatisk.

Det er særlig Frankrike som blør mest, ned 23 prosent fra 2023, så mye at posisjonen som verdens største vinnasjon måtte overlates til Italia.  

Italias produksjon økte med 7 prosent sammenlignet med «katastrofeåret» 2023 som var rekordlav, så noen reell vekst er det ikke snakk om.  Og i 2024 ble de nordlige vinområdene rammet av haglstormer som kan gjøre enorm skade på kort tid.

Spania som er verdens tredje største vinland, opplevde det samme som Italia: 18 prosent vekst siden 2023 var hardt rammet av tørke.

Reduksjonen i volum er altså så å si utelukkende knyttet til klimatiske utfordringer. Som ekstreme nedbørsmengder, stormer og tørke. Som i sin tur reduserer avlingene gjennom henholdsvis at blomstringen svikter, at sykdommer sprer seg, at vinmarker ødelegges og at modningen stopper opp.

Ekstremvær koster dessuten vinbønder, lokalsamfunn og nasjoner store beløp årlig, både i form av investeringer i beskyttelse og reparasjoner, og i 2024 antas regningen å bli svært høy.

For Frankrike gjelder også at arealer i Bordeaux, Languedoc-Roussillon og Rhône var tatt ut av produksjon fra 2024, som er en planlagt reduksjon.

For redusert volum i seg selv skaper ingen krise, all den tid det parallelt skjer en nedgang i etterspørsel på globalt nivå. Det er mye usolgt vin på lager, og det blir derfor ikke på generell basis mangel på vin.

For enkeltområder og -produsenter er bildet selvsagt et annet. Når volum i Burgund reduseres med 25 prosent, ifølge Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB), så kan det potensielt presse prisene opp. Både 2022 og 2023 var imidlertid store årganger i Burgund, så om etterspørselsnedgang sprer seg også til Burgund, vil disse forholdene muligens utligne hverandre.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her