Dette er Nordens beste sildeoppskrift

Dette er Nordens beste sildeoppskrift

Henning Barmer Jensen fra Danmark med Nibe Kaaglaugs Kyndelmisse-sild var best av de 10 finalistene.
Redaksjonen
17 Februar 2015 - 10:16

Det er neppe en overraskelse at en danske vinner en sildeoppskriftskonkurranse, med fem dansker i finalen.

To norske bidrag

Det var likevel to svensker som tok andre- og tredjeplass, Pia Svensson med oppskriften Pia’s Gammeldansk og Gösta Viktor med Ört- och ansjovisgravad sild.

De to norske deltakerne i finalen, Frank Ødegaard og Torill Helene Gisholt, begge Oslo, fikk altså ingen plass på pallen. Men deres bidrag hevdet seg likevel blant de ti beste innsendte oppskriftene.

Sild er en råvare vi må bruke mer av

Alle finalistenes retter ble bedømt ut fra smak, det visuelle, kreativitet og vanskelighetsgrad.

Bevarer sildefiskebåttradisjonen

Henning Barmer Jensens Nibe Kaaglaugs Kyndelmisse-sild er tilsmakt med blant annet kanelbark, sandeltre, laurbærblad, stjerneanis, nellik og einebær.

Se alle våre flotte sildeoppskrifter og bli inspirert

Vinneren er en «gammel» kjenning i sildekretser siden han er festsjef i Nibe Kaaglaug, en forening som ivaretar tradisjonen med den typiske jyske sildekaagen – en seilbåt som ble brukt til fiske i flere århundre og som var ikke bare Østlimfjordens, men også Danmarks viktigste i flere århundre.

Les mer om sildefiskets historie i Norge

Dommerne var imponert over ikke bare vinnerens, men også de andre finalistenes bidrag: «Alle oppskriftene understreket at den populære fisken kan tilberedes og varieres i det uendelige. Kun fantasien setter grensen. Det beste er at det er respekt for denne gode råvaren. Og hos vinneren var kvaliteten på silden helt på topp.»

Det er Nyhavns Færgekro, en kjent og kjært spisested for nordmenn på danskebåttur, som er initiativtaker til konkurransen hvor alle kan bidra. Færgekroens spesialitet er nettopp sild (og mye god hjemmelaget snaps). Vinnerretten vil denne våren derfor bli å finne på færgekroens berømte sildebord som teller 12 forskjellige silderetter.

Foto: Marie D. Frost

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne får rekesesongen en pangstart
+
Ukens vin

Med denne får rekesesongen en pangstart

Den er dessuten ekstra gunstig priset (satt ned en 50-lapp fra 8. mai), og byr derfor på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne får rekesesongen en pangstart
+
Ukens vin

Med denne får rekesesongen en pangstart

Den er dessuten ekstra gunstig priset (satt ned en 50-lapp fra 8. mai), og byr derfor på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tortillaene kan fint fylles med fisk - det smaker knallgodt når de stekes på denne måten
Dagens rett

Tortillaene kan fint fylles med fisk - det smaker knallgodt når de stekes på denne måten

Tortillaene kan fint fylles med fisk - det smaker knallgodt når de stekes på denne måten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her