Dette er Nordens beste sildeoppskrift

Dette er Nordens beste sildeoppskrift

Henning Barmer Jensen fra Danmark med Nibe Kaaglaugs Kyndelmisse-sild var best av de 10 finalistene.
Redaksjonen
17 Februar 2015 - 10:16

Det er neppe en overraskelse at en danske vinner en sildeoppskriftskonkurranse, med fem dansker i finalen.

To norske bidrag

Det var likevel to svensker som tok andre- og tredjeplass, Pia Svensson med oppskriften Pia’s Gammeldansk og Gösta Viktor med Ört- och ansjovisgravad sild.

De to norske deltakerne i finalen, Frank Ødegaard og Torill Helene Gisholt, begge Oslo, fikk altså ingen plass på pallen. Men deres bidrag hevdet seg likevel blant de ti beste innsendte oppskriftene.

Sild er en råvare vi må bruke mer av

Alle finalistenes retter ble bedømt ut fra smak, det visuelle, kreativitet og vanskelighetsgrad.

Bevarer sildefiskebåttradisjonen

Henning Barmer Jensens Nibe Kaaglaugs Kyndelmisse-sild er tilsmakt med blant annet kanelbark, sandeltre, laurbærblad, stjerneanis, nellik og einebær.

Se alle våre flotte sildeoppskrifter og bli inspirert

Vinneren er en «gammel» kjenning i sildekretser siden han er festsjef i Nibe Kaaglaug, en forening som ivaretar tradisjonen med den typiske jyske sildekaagen – en seilbåt som ble brukt til fiske i flere århundre og som var ikke bare Østlimfjordens, men også Danmarks viktigste i flere århundre.

Les mer om sildefiskets historie i Norge

Dommerne var imponert over ikke bare vinnerens, men også de andre finalistenes bidrag: «Alle oppskriftene understreket at den populære fisken kan tilberedes og varieres i det uendelige. Kun fantasien setter grensen. Det beste er at det er respekt for denne gode råvaren. Og hos vinneren var kvaliteten på silden helt på topp.»

Det er Nyhavns Færgekro, en kjent og kjært spisested for nordmenn på danskebåttur, som er initiativtaker til konkurransen hvor alle kan bidra. Færgekroens spesialitet er nettopp sild (og mye god hjemmelaget snaps). Vinnerretten vil denne våren derfor bli å finne på færgekroens berømte sildebord som teller 12 forskjellige silderetter.

Foto: Marie D. Frost

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen
+

Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen

Geisenheim-professor Monika Christmann får det som hun forutså – naturvinelskerne og -haterne møtes på broen over den tidligere avgrunnen dem imellom.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft
+

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft

På baren Classique i Paris’ Pigalle-distrikt er naturvin en naturlig del av ingrediensene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke servert laks før
Dagens rett
Sprøstekt krydderlaks

Slik har du kanskje ikke servert laks før

Det er ikke så mye som skal til for at selv laksen får mesterkokkpreg. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen
+

Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen

Geisenheim-professor Monika Christmann får det som hun forutså – naturvinelskerne og -haterne møtes på broen over den tidligere avgrunnen dem imellom.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft
+

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft

På baren Classique i Paris’ Pigalle-distrikt er naturvin en naturlig del av ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grønn saus til fisken skaper ekstra matglede midt i uka
Dagens rett

Grønn saus til fisken skaper ekstra matglede midt i uka

Seifilet er fortsatt den rimeligste i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her hva du kan gjøre med den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her