Drikke
Dette skjer med smaken din

Dette skjer med smaken din

Det er ikke bare hår og hud som endres med alderen, også smaken svekkes.
Aase E. Jacobsen
12 Mars 2015 - 09:25

Den californiske vinforleggeren Jo Diaz la merke til at luktesansen endret seg da hun passerte 60 år. Åtte år senere konkluderer hun med at det tar lengre tid å fange opp alle vinens aromaer enn før, men at hun fortsatt har stor glede av vinsmaking.

Decanter.com har sett på vitenskapen bak dette forholdet. Konklusjonen er at luktesansen svekkes mer enn evnen til å smake med alderen.

Smakssansen er derfor mer stabil selv om antall smaksløker blir færre over tid. Men siden smaksløkene er spredt over hele tunga, vil ikke den enkelte oppleve det som om sansen er svekket.

Dessuten er evnen til å kjenne tekstur en annen og viktig del av vinsmaking som altså ikke forringes.

Store individuelle forskjeller

Den delen av smaken som svekkes først er evnen til å kjenne bitterhet. For menn skjer dette jevnt over tid, mens det for kvinner starter ved overgangsalderen. Noen studier peker på at opplevelsen av salt raskere blir svakere enn for surt og søtt. I praksis vil det si at jo eldre du blir, jo mer salt må du tilsette maten, for at den skal smake.

Når det gjelder luktesansen, viser en amerikansk studie at nærmere en tredel av befolkningen over 70 år opplever problemer og en annen at 62,5 prosent av de over 80 år er svekket. Det er altså store variasjoner, men generelt kan man si at det blir vanskeligere å skille mellom aromaer med alderen, men at graden i utviklingen er svært individuell.

Forurensing og medisin får skylda

Det er mange teorier for årsaken til at sanseevnen svekkes. Forurensing påvirker smak og lukt, det gjør også leversykdommer og diabetes, bihule- og ørebetennelse samt virussykdommer som hepatitt og influensa. Det skjer ved en raskere celledød og at nye «lukteceller» ikke bygges opp.

Flere av disse forholdene påvirker også smaken. Spyttproduksjonen er viktig for smaken, derfor er medisinbruk som tørker ut munnhulen, med på å redusere smaksevnen. Og for mye alkohol irriterer smaksløkene samtidig som det reduserer følsomheten i munnhulen.

Foto: Rudyanto Wijaya

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her