Godbiter i pollisten
Disse baroloene er virkelige kupp

Disse baroloene er virkelige kupp

295 kroner for 2015-kvalitet og 495 for 13 år gammel barolo er rett og slett gavepakker.
Aase E. Jacobsen
04 Mars 2020 - 13:45
 

Fabio Oberto Barolo di Serralunga d'Alba 2015 er et veldig sjarmerende, men også seriøst barolouttrykk med fine eksotiske toner og tørket frukt samt god munnfølelse og god tanninstruktur. Likevel er den bløt og drikkevennlig, så den kan godt drikkes nå, men holder fint i 8 år.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Fra samme produsent kommer en 13 år gammel riserva som med en prislapp på 495 kroner må sies å være et like stort kupp. For så vellagret barolo koster ofte det dobbelte og tredobbelte.

Fabio Oberto Barolo Riserva 2006 er fortsatt ungdommelig med godt tanninbitt og klar krydderkarakter men også god bløthet som tilskrives kilden til druene.

 

For disse to vinene kommer fra hver sin halvdel av Barolo DOCG. På den ene siden Serralunga som på grunn av det sterkt kalkholdige jordsmonnet gir veldig kraftige viner (men i 2015 har gitt moden myk frukt), mens La Morra med sitt sandholdige jordsmonn som er opprinnelsen til riservaen, gir en mykere og mer aromatisk barolostil (mens 2006 er en tanninrik årgang for nebbiolo).

Det er La Morra som er hjemmeadressen til vinhuset Fabio Oberto, og her er produsenten kjent for både sin Rocche dell’Annunziata samt en annen barolo cru, Albarella.

Under en blindsmaking i 2016 stakk samtlige baroloer fra Fabio Oberto seg ut som noen av de aller beste blant 600 nebbioloer. Det er nok derfor denne produsenten ofte beskrives som «under radaren» - og det er jo svært hyggelig å kunne nyte baroloer til disse fantasiprisene.

Bak vinene står Oberto-familien som har lange tradisjoner i Barolo, men som druedyrkere. I 1978 tok Andrea Oberto valget med å lage egne viner fra familiens 3 hektar i stedet for å levere til kooperativet. Sønnen Fabio tok bedriften videre ved å starte La Collina di Dioniso som får druer fra en større del av Barolo DOCG. Serralunga-en er en frukt av dette.

Fabio Oberto med et av fatene som tar 5000 liter.

Ifølge Fabio Oberto er riservaen den mest tradisjonelle av de to. Han laget den mens han fortsatt bare jobbet med familiens La Morra-frukt og brukte druer fra tre ulike parseller for å uttrykke denne årgangens potensial. Han lot vinen modne ti år i 1200 liters fat av slavonsk eik før han fant ut at vinen var klar for markedet. Så tøffe var tanninene i 2006.

2015 er på en måte motsatsen med sin høye modning som har gitt stor mykhet i Serralunga-frukten allerede fra starten. Druene til denne vinen fikk han fra en venn som har en sørøstvendt parsell i Meriame, et av cru-ene i Serralunga. Til denne vinen valgte han eikefat på 5000 liter.  

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får blåskjellene Lucia-skrud
Dagens rett
Blåskjell i safransaus

Slik får blåskjellene Lucia-skrud

Det er lov å kose seg litt ekstra når det er Lucia-dag, og du vil bli overrasket over hvor godt blåskjell og safran hører sammen,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her