Drikkeleksikon A

A
 
Adega (Portugal) Vinprodusent, tilsvarer spansk Bodega.
 
Agricola vitivinicola (Italia) Vinprodusent/gård.
 
Allier (Frankrike) Betegnelsen på en eikesort fra fylket med samme navn, beliggende midt i landet. Allier er sterkt foretrukket av produsenter av hvite viner, fordi den gir et mer elegant fatpreg og et dempet tanninuttrekk.
 
Alkoholinnhold : Forteller om alkoholinnholdet i produktet. Angis som oftest som volumprosent. Det vil si det prosentvise mengdeinnhold av absolutt alkohol (100%) i varen.
 
Almacenista : (Jerez, Spania) Fin, gammel sherry fra en enkelt solera. Kan sammenlignes med single maltwhisky siden all annen sherry settes sammen fra flere soleraer. Produsenten Lustau har spesialisert seg på Almacenista-sherry.
 
Amabile : (Italia) Semi-sweet.
 
Amaro : (Italia) Bitter.
 
Amarone : (Veneto, Italia) Ordets betydning er bitter, mens de fleste forbinder navnet med Amarone della Valpolicella som er rødvin fra Veneto-området laget av halvtørkede druer. Resultatet er en kraftig vin med mye sødme (ikke søt) og høyt alkoholinnhold. En perle som snart får sin renessanse.
 
Amontillado : (Jerez, Spania) Opprinnelig betydning er "som i Montilla", et sherryproduserende område nordøst for Jerez. Betegner en type sherry som er en videreutvikling av fino, hvor det beskyttende florlaget er borte og vinen har fått anledning til å oksidere. Denne tørre vinen har ofte en nøtte- og buljongaktig smake. Det klassiske vinvalg til supper som oksehale.
 
Amoroso : (Jerez, Spania) Søt sherrystil utviklet for det britiske marked.
 
Amtliche Prufungsnummer : (Tyskland) Obligatorisk nummer som trykkes på etiketten som i utgangspunktet skulle være et kvalitetsstempel. I dag uten slik betydning siden all vin fra QbA og oppover har et slikt nummer.
 
Anbaugebiet : (Tyskland) Betegnelsen for de 11 store vinregionene i Tyskland, for eksempel Rheingau. For QbA- og QmP-viner må Anbaugebiet trykkes på etiketten.
 
Annata : (Italia) Årgang.
 
Año : (Spania) Årgang, brukes ikke lenger på etiketten etter at det ble forbudt av EU i 1986.
 
AOC : (Frankrike) Se Appellation Contrôlee.
 
AP : (Tyskland) Se Amtliche Prufungsnummer.
 
Appellation Contrôlée: Fransk opprinnelsesgaranti, omfatter ca. 300 områder. Underlagt visse regler som for eksempel druesorter og utbytte, men er ikke nødvendigvis noen kvalitetsgaranti.
 
Aroma : Må ikke forveksles med Bouquet. Vinen er født med aroma, som forsvinner med alderen. Aroma beskrives ofte med uttrykk som frisk frukt, f.eks. fersken, solbær, pære og eple.
 
Asciutto : (Italia) Dry.
 
Ausbruch : (Østerrike) Betegnelsen på dessertvin som opprinnelig ble laget etter samme metode som Tokaij, men som i dag lages av bare botrytiinfiserte druer. Den er søtere enn Beerenauslese, men ikke så søt som Trockenbeerenauslese.
 
Assemblage : (Frankrike) Det å blande vin eller sprit til en Cuvée. The art of blending wine from different grape varieties in a Cuvee. Benyttes i bl.a Bordeaux, Champagne og Cognac.
 
Aszu (Ungarn) Betegnelsen på botrytisinfiserte druer. Ordet opptrer oftest sammen med Tokaij på etiketten, etterfulgt av 3,4,5 el. 6 puttonyos som forteller om hvor stor andel botrytisinfiserte druer som inngår i vinen. Jo høyeretall, jo søtere er vinen.
 
Auslese : (Tyskland) Betegnelse for utvalgte druer. Beskriver vin fremstilt av de mest modne drueklasene, ofte botrytisinfiserte. Lovgivning krever et minimum av oechsle. Auslese-vin er som oftest lett søtlig, men finnes også som trocken og gir da en svært smakskraftig vin.

AVA : American Viticultural Area er USAs tilnæring til det franske opprinnelsesmerkingen (AOC). Pr mai 2008 er det 190 AVAer fordelt over hele landet.
 
Azienda : (Italia) Vingård.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen