Drikkeleksikon R

R
 
Rancio : Betegnelsen på den lett oksiderte smaken som oppstår i vellagrede hetviner, samt i cognac.
 
RD : (Champagne, Frankrike) Récemment Degorgée. Bollingers egen oppfinnelse. Innebærer årgangschampagne som lagres på bunnfallet i minst sju år før den omkorkes. Den bør drikkes mens den er relativt nylig omkorket for å beholde (den overraskende) friskheten. En opplevelse.
 
Recioto : (Italia) søt eller tørr (amarone) vin laget av halvtørkede, delvis botrytisinfiserte druer. Vanligst i Valpolicella og Soave.
 
Récoltant - manipulant (RM ): (Champagne, Frankrike) Vinbonde som lager vinen selv og blander den til champagne. Etiketten merkes med er RM-nummer.
 
Récolte : (Frankrike) Avling.
 
Régisseur : I Bordeaux innebærer uttrykket den som er ansvarlig for vinproduksjonen.
 
Rémuage : (Champagne, Frankrike) Prosessen å vri/vippe champagneflaskene mens de står i pupitre-stativet for at gjærrestene skal samles i flaskens hals. Bunnfallet fjernes til slutt ved at flaskehalsen fryses og ny kork settes i samt litt søtet vin for at flasken igjen skalvære full.
 
Rendement : Se utbytte.
 
Reserva : (Spania) Forteller vanligvis bare at vinen har ligget et bestemt antall år i fat (ett år i Rioja for røde) og en periode i flaske før den kan selges.
 
Réserve : (Frankrike) Betyr ingenting spesielt. Hver produsent tillegger betegnelsen sin egen betydning.
 
Residual sugar : Restsukker regnet i g/l, etter at gjæringsprosessen er overstått. De fleste viner har noe restsukker. Syrenivået i vinen bestemmer imidlertid om den føles søt eller ei. De fleste Liebfraumilch''er, for eksempel, har ikke nok syre til åbalansere sødmen. Vinen oppleves som slapp. En annen vin med like mye sødme men langt mer syre, vil kunne oppleves som ganske tørr.
 
Riserva : (Italia) DOC vin som har vært lagret en viss tid i fat.

Rom: Rom er et destillat av sukkerrør som først ble produsert i begynnelsen av det 17. århundre på øyene i det Karibiske hav. Rom kommer fra ordet Saccharum som er det latinske ordet for sukker. Les mer her .
 
Ruby port : (Portugal) Den enkleste og rimeligste stilen av portvin som ikke har så mange tilhengere lenger etter at den gikk av moten på 60-tallet. Vinen lages som annen portvin og lagres i store tanker i to-tre år og tappes i flaske, mens vinen fortsatt er ung og har en rubinrød farge. Før tapping filtreres vinen.
 
Russian Continuous System : Russermetoden for å lage musserende vin. I bruk hos JM da Fonseca Internaciona. Vin, gjær og sukker pumpes gjennom en serie tanker i sakte tempo slik at gjæren rekker å skape bobler i vinen og å falle til bunnen av tankene. Vinen som kommer ut av siste tanken er da klar med passe mengde mousse. Et alternativ til Cuve Close.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen