Drikkeleksikon V

Redaksjonen
13 April 1998 - 09:39

V
 
Varietal: Engelsk uttrykk for vin laget av en drue.
 
V.D.Q.S.: (Frankrike)Vins Délimités de Qualité Supérieure. Fransk opprinnelsesgaranti. Alltid i forbindelse med geografisk begrensning.
 
Vecchio: (Italia) Gammel.
 
Vegetalsk: Gressaktig. Ofte brukt om Sauvignon Blanc og Cabernet Franc. Kan også brukes om cabernet sauvignon-viner laget av umodne/lite modne druer.
 
Velho/velha: (Portugal) Gammel.
 
Vendange: (Frankrike) Innhøstning.
 
Vendange Tardive: (Frankrike) Samme som late harvest; sent innhøstede druer.
 
Vendemmia: (Italia) Innhøstning.
 
Vendimia: (Spania) Innhøstning.
 
Vieilles Vignes: (Frankrike) Gamle vinstokker. Benyttes ofte om en vin laget av druer fra produsentens eldste vinstokker. Innebærer ofte viner med god konsentrasjon siden gamle vinstokker gir mindre avling og dermed mer næring til den enkelte drue.
 
Vigne: (Frankrike)Vinstokk.
 
Vignoble: (Frankrike)Vingård.
 
Villages: (Frankrike) Brukes ofte etter apellasjonsnavnet som for Côtes du Rhône og Mâcon. Betyr at vinen kommer fra de beste områdene innen appellasjonen. Men er ikke noen entydig kvalitetsbetegnelse.
 
Vin de garde: (Frankrike) Vin som kan/bør lagres..
 
Vin de Pays: (Frankrike) Opprinnelsesgaranti, som rangerer under A.O.C. og V.D.Q.S. men også med geografisk begrensning.
 
Vin de table (Frankrike) Den enkleste franske vinkvalitet. Uten opprinnelsesgaranti.
 
Vina de Meso: (Spania) Spansk for husvin. Brukes også i Portugal.
 
Vin de Paille: (Jura, Frankrike) Regional spesialitet. Søt, gylden vin laget av druer som er tørket på stråmatter.
 
Vin Gris: (Frankrike) Lys rosévin laget av røde druer som presses før gjæringen slik at kun den lyse druesaften benyttes. Lages hovedsakelig i Alsace og Jura.
 
Vin Jaune: (Jura, Frankrike) En spesialitet fra Arbois. Gylden og lettoksidert vin som påminner om en tørr sherry.
 
Vin Santo: (Italia) Lages av druer som tørkes på stilken ved at de henges i luftige låver i inntil seks år. Kraftig og søt vin til dessertbruk. Hovedsakelig fra Toscana og Trentino. 85 87 88 89 90 91 92.
 
Vinifikasjon: Prosessen der druemosten omdannes til vin.
 
Vinsten: Ses som små krystaller som ofte sitter på undersiden av korken eller finnes som bunnfall. Vinsten eller tartares er krystaller av vinens naturlige fruktsyre og dannes ved lave temperaturer. Ved ca. 3 grader celsius utkrystalliserer vinsyren kaliumsalter. Vinsten er totalt uskadelig og innvirker overhode ikke på smaken, – er reelt et kvalitetstegn som indikerer at vinen ikke har fått hard behandling før den er tappet.
 
Vino da Tavola: (Italia) Vanligvis bordvin. Se også Super Tuscan.
 
Vino novello: (Italia) Italiensk utgave av Nouveau (se det).
 
Vintage Champagne: Årgangschampagne, lages kun i de beste år, og trenger normalt noen års flaskelagring etter omkorkingen. Vellagede utgaver holder i opptil flere tiår.
 
Vintage character: (port) En blanding av Ruby port som er lagret i tank eller fat i fem til sju år før filtrering og tapping. Har altså ikke noe med Vintage Port å gjøre.
 
Vintage Madeira: Årgangsmadeira. Se Madeira.
 
Vintage Port: (Douro, Portugal) Vintage port lages kun i de beste årganger. Vinen lagres i fat i to år og trenger deretter mange års flaskelagring. Den er ikke filtrert og må derfor dekanteres. Vintage port må nytes straks etter at flasken er åpnet, på lik linje med bordvin. 70 75 77 80 83 85 91 94.
 
Viticulteur (-Propriétaire): (Frankrike) Vinbonde og eier av vinmarker.
 
Volatile Acidity (VA) Flyktig syre, eddiksyre, stikende duft. Normalt en feil ved vinen. Men i enkelte viner som en rekke italienske rødviner, Pinot Noir -viner, Eiswein og Penfolds Grange er dette en ønsket komponent i vinen, om enn i svært liten mengde.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her