Dyr eleganse

De største XO cognacene preges av stor grad av finesse. Men elegansen er ikke gratis, selv om Apéritifs omfattende blindtest viser deg en rekke produkter som gir meget god valuta for pengene. Blant dem er Bache Gabrielsen og Hardy. Du får også forslag til hvilke sigarer som passer til hver av cognacene.

Så mye god cognac som det som nå tilbys på XO-nivå har vi aldri vært i nærheten av før. Hele åtte av i alt 28 produkter ser femtallet. Og det er helt unikt. Men du må være rede til å betale for godsakene. XO, vellagret cognac, vil aldri kunne selges rimelig, selv om cognacindustrien i dag har avsetningsproblemer, og Norge vel er ett av få land hvor trenden fortsatt er positiv.
 
Under fire hundre kroner får du ikke noe med XO på etiketten. Testen omfatter cognacer opp til tusenlappen. Og den flotteste av dem alle, Frapin VIP XO, koster også tett oppunder 1000 kroner. Det hyggelige er imidlertid at kvalitet og pris ikke er helt entydig. Blant de aller rimeligste finner vi et par i toppen: Bache-Gabrielsen XO Fine Champagne til kroner 403 og Hardy XO Rare Bronze Fine Champagne til kroner 551. Nesten like god valuta for pengene gir Gautier Gold XO, kroner 512, samt La Chambre og Logis de la Mothe, begge kroner 559 og begge fra små enkeltprodusenter.
 
En cognac på XO-nivå er den perfekte partner til en god sigar. Panelet kommer derfor med forslag til hvilke sigarer som passer til den enkelte cognac.
 
Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs faste smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, Christine Rein, restaurantsjef, Bagatelle og Knut Aanonsen, vinkelner, Statholdergaarden.
Testen, som ble gjennomført 9. september, omfatter de aller fleste XO cognacer i salg i Norge i smaksøyeblikket. De ble smakt blindt i "geografisk" rekkefølge: Uspesifisert, Fine Champagne og til slutt Grande Champagne. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene, utover gruppe, før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med den enkelte cognacs identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet *****
God kvalitet ****
Middels kvalitet ***
Under middels kvalitet **
Bør unngås *
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av den enkelte cognacs kvalitet uten hensyntagen til hva den koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
 
Alle priser er Vinmonopolets, pr 1. september 1998. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.
 
Meget gode kjøp
Bache Gabrielsen XO Fine Champagne 6590 (VT) 409,60
Hardy XO Rare Bronze Fine Champagne 34625 (VT) 551,10
Gautier Gold XO 11386 (VT) 512,90
Le Chambre Grande Champagne 30803 (VSD) 559,00
Logis de la Mothe Grande Champagne 30804 (VSD) 559,00
Delamain Grande Champagne Pale & Dry 30523 (VSD) 496,40
De Luze XO 7915 (VT) 499,60
A.E. Dor Napoléon 18 år 6887 (VT) 502,90
 
Gode kjøp
Frapin VIP XO Grande Champagne 34754 (VT) 930,80
Fransac Grande Champagne 1970 788,00
Hennessy XO 69 (ASG) 869,00
A.E. Dor Vieille Réserve No 6 Grande Champagne 7572 (VT) 899,10
Courvoisier XO 30311 (EQ) 919,00
Bache Gabrielsen Hors d''Age Grande Champagne 980,00
Larsen Arctic XO 34563 (VT) 625,80
Cognac Vigier Latour XO 34806 (VT) 402,20
Hine Rare & Delicate Fine Champagne 6479 (VSD) 449,50
Bonaparte XO 34650 (VT) 512,60
 
*****
Frapin VIP XO Grande Champagne
34754 (VT) kr 930,80
Bestillingsutvalg
R. Prizelius
Mørk gylden farge. Duften byr på nydelige kryddertoner blandet med fat, engelsk karamell samt tørket frukt. Praktfullt anslag, stor rikdom, men ikke "fet", spennende smaksspekter. Som toppes av en fantastisk lengde. Hvis du absolutt må ha en sigar ved siden av, må det bli en Ramon Allones Coronas Gigantes. Godt kjøp.
 
***** ÷
Bache Gabrielsen XO Fine Champagne
6590 (VT) kr 409,60
Basisutvalg
T. Storm & Sønner
Gjennomsnittlig lagringstid i fat er 20 år. Fargen er gylden brunoransje. Elegant og flott fatpreg i duften som også byr på bitter appelsinmarmelade, sjokolade samt litt eple og pære. Bløtt men friskt anslag, flott harmoni i midtfasen og lang ettersmak med et utsøkt fatpreg. Denne cognacen fortjener en sigar som Cohiba Coronas Especiales Meget godt kjøp.
 
Hardy XO Rare Bronze Fine Champagne
34625 (VT) kr 551,10
Bestillingsutvalg
Saga Trading
Mørk gylden farge. Flott duft av karamell, fat og appelsin med florale innslag. Smaken er utsøkt, krydret og rikt. God fylde. Avslutningen er tilsvarende bred. Sammen med denne cognacen passer en Cohiba Robustos. Meget godt kjøp.
 
Fransac Grande Champagne 1970
Kr 788
Bestillingsutvalg
WineTailor
Gyldenbrun. Framtredende fatkrydder i duften som er edel med innslag av brent appelsinskall og nøtter. Bløtt fint anslag. Utrolig harmonisk smak, god fylde, med kanskje en tanke overdrevet fatbruk, men bevares, smaken sitter veldig lenge og godt. Sigarfølge: Punch Churchill. Godt kjøp.
 
Hennessy XO
69 (ASG) kr 869,00
Basisutvalg
Gunnar Amundsen
Dyp kobberfarget. Rik og sammensatt duft, her er både frukt- og fattoner, karamell, mandelkjerne og sjokolade. Anslaget er rikt og rundt, smaken sitter svært godt, innsmigrende i midtfasen med søtlige fataromaer, og lengden er utrolig god. Den perfekte sigar til er Partagas Serie D no. 4. Godt kjøp.
 
A.E. Dor Vieille Réserve No 6 Grande Champagne
7572 (VT) kr 899,10
Bestillingsutvalg
Per Dagar Wine & Spirits
Den yngste cognacen i blandingen er 35 år og den eldste 52. Fargen er mørk gylden. Meget harmonisk og rik duft med krydder, fat, tauverk, frukt og honning. Bløt og elegant i starten, mye fedme i smaken. Rik og kraftig med stor grad av finesse. Avstanden til perfeksjon illustrert med minuset skyldes en ørliten mangel på frukt til å følge opp det storartede fatpreget. Hva med en Hoyo de Monterrey Double Coronas til? Godt kjøp.
 
Courvoisier XO
30311 (EQ) kr 919,00
Bestillingsutvalg
Einar A. Engelstad
Middels gyldenbrun farge. Svært tiltalende duft med krydder, søtlig fat og fine frukttoner. Fin, elegant og avstemt smak, flott fylde og lang innsmigrende finish. Nytes sammen med en Sancho Panza Deliciosos. Godt kjøp.
 
Bache Gabrielsen Hors d''Age Grande Champagne
Kr 980 (horeca)
Bestillingsutvalg
T. Storm & Sønner
Denne cognacen har en gjennomsnittlig lagringstid på 50 år. Fargen er oransje med rødskjær. Duften er kompleks og søtlig med et dempet fatpreg samt innslag avkrydder, sitrus og blomster. Smaken er enorm med flott bredde og eleganse. Lengden er også utrolig bra, men den skjemmes ørlite av en litt varm finish. Som kan dempes med en sigar som Quai d''Orsay Imperiales. Godt kjøp.
 
**** +
Gautier Gold XO
11386 (VT) kr 512,90
Basisutvalg
Vinoco
Cognacblandingen er rundt 25 år gammel. Fargen er brungylden. Elegant , spennende og litt skarp duft med forskjellige frukttoner og fat. Svært harmonisk og mild i anslaget, svært smaksrik med fat, appelsin og sitrus, fine lagringsaromaer. Finishen er edel og smaken sitter lenge. Sigarforslag: Rafael Gonzalez Lonsdale. Meget godt kjøp.
 
Le Chambre Grande Champagne
30803 (VSD) kr 559 horeca: 541
Bestillingsutvalg
Vinarius
Lys gyldenoransje. Fruktig og rik duft med honning, sitrus og kandissukker samt fint fatpreg. Krydret anslag, balansert og smaksrikt midtparti og fin bredde i avslutningen. Stor grad av finesse. Prøv en Davidogg Grand Cru 1-3 til. Meget godt kjøp.
 
Logis de la Mothe Grande Champagne
30804 (VSD) kr 559 horeca: 541
Bestillingsutvalg
Vinarius
Oransjefarget. Rik nese i retning krydret parfyme med tropiske innslag. Flott, bløtt anslag, stor smaksrikdom, god balanse, stor lengde. Elegant. Ønsker du sigar ved siden av, foreslås Hoyo de Monterey Epicure no. 1. Meget godt kjøp.
 
Larsen Arctic XO
34563 (VT) kr 625,80
Bestillingsutvalg
Stenberg & Blom
Arctic XO er en vellagret blanding av cognacer fra Grande og Petite Champagne samt Borderies. Det yngste elementet er 18 år. Fargen er mørk gylden. Flott friskhet og fruktighet i nesen som ellers byr på dempet eikepreg. Rundt og elegant anslag, harmonisk og smaksrik. Avslutningen er meget bra. Panelet var noe uenig i vurderingen. Denne cognacen er rendyrket i den fruktige stilen og krever derfor en sigar på den milde siden som H. Upmann Connoisseur no. 1. Godt kjøp.
 
Delamain Grande Champagne 1960
30742 (VSD) kr 1020
Bestillingsutvalg
Moestue Grape Selections
Svært mørk gylden. Egenartet duft med mye lagringsaromaer og en tokaijlignende sødme, kaffe og anis. Et lite acetonstikk i nesen gis det trekk for. Smaksmessig er den imidlertid meget bløt og fin i anslaget med en utrolig harmoni utover i smakskurven. Denne cognacen er så vidt spesiell at den krever litt trening for å kunne nytes. Prøv den sammen med en Romeo y Julieta Cedros no. 2 de Luxe. Verd prisen.
 
****
Delamain Grande Champagne Pale & Dry
30523 (VSD) kr 496,40
Bestillingsutvalg
Moestue Grape Selections
Lys kobberfarget. Utsøkt fatpreg, appelsinskall og lys sjokolade i duften. Litt skarp i anslaget. Midtfasen er fyldig og god. Finishen er elegant og lang. Sigarforslag: Rey del Mundo Choix Supreme. Meget godt kjøp.
 
De Luze XO
7915 (VT) kr 499,60
Bestillingsutvalg
Jami
Dyp kobberfarget. Sødmepreget duft med karamell, fat, krydder og frukt. Utsøkt anslag med lys sjokolade, som holder seg gjennom smakskurven. En svært fyldig og smaksrik XO med god lengde. Prøv en Le Hoyo des Dieux til. Meget godt kjøp.
 
A.E. Dor Napoléon 18 år
6887 (VT) kr 502,90
Basisutvalg
Per Dagar Wine & Spirits
Gjennomsnittssalderen for blandingen er 18 år. Fargen er lys kobber. Innsmigrende duft av frukt (appelsinskall), søtlig fat, karamell og mørk sjokolade. Bløtt og mildt anslag, fine lagrede aromaer, flott finish og lengde. Passer derfor til en Hoyo de Monterrey Epicure no. 2. Meget godt kjøp.
 
Martell XO Supreme
30070 (VSD) kr 960,00
Bestillingsutvalg
VinCompagniet
Mørk gylden med brunskjær. Rik og sødmefylt duft med en god del fattoner, syltet frukt og noe blomster. Elegant anslag, stor smaksfylde, men kanskje litt tung. Definitivt ingen damekonjakk. Trenger både en mild og rund mann og en tilsvarende sigar som Davidoff Grand Cru 3. Verd prisen.
 
**** ÷
Cognac Vigier Latour XO
34806 (VT) kr 402,20
Bestillingsutvalg
R. Prizelius
Lys kobberfarget. Krydret, litt hissig duft med søtlige frukttoner, godt avstemt duft men ikke veldig kompleks. Bløtt anslag, en smule skarphet à la armagnac, men likevel harmonisk. Smaken sitter lenge og vel. Sigarfølge: Flor de Cano Coronas. Godt kjøp.
 
Hine Rare & Delicate Fine Champagne
6479 (VSD) kr 449,50
Basisutvalg
Leif H. Strøm
Gylden farge med brunskjær. Tydelig men likevel elegant fatpreg i duften som også byr på noe krydder, appelsin og tropisk frukt samt lys sjokolade. God fylde. Smaksbildet er imidlertid litt sprikende. Med en Romeo y Julieta Churchill til rettes inntrykket noe opp. Godt kjøp.
 
Bonaparte XO
34650 (VT) kr 512,60
Bestillingsutvalg
Arcus Produkter
Dyp kobberfarget mot brun. Fat, appelsinskall, brent mandler og tauverk i nesen. Litt anonym i starten men vokser seg stor og rund utover i smakskurven. Avslepen finish uten å være søtladen. Sigarfølge: Bolivar Deliciosos Finos. Godt kjøp.
 
Camus XO Supérieur
30215 (EQ) kr 796,00
Bestillingsutvalg
Norex Int.
Gylden med oransje skjær. Mørk, krydret og tett duft av fat, sjokolade og frukt. Fint, godt smaksanslag, men litt skarp i midtfasen, karamellpreget kommer inn mer mot slutten. God lengde. Sigarforslag: Rafael Gonzales Lonsdale. Verd prisen.
 
Otard XO
7836 (VT) kr 806,80
Bestillingsutvalg
Int. Boutique Services
Gylden farge. Duften preges av karamell og søtlig fat. Rundt anslag, innsmigrende midtfase, lang ettersmak men med et visst alkoholstikk. Sigarforslag: Sancho Panza Non Plus. Verd prisen.
 
Prince de Polignac XO Royal
34755 (VT) kr 812,10
Bestillingsutvalg
R. Prizelius
Gylden brunrød. Rund, harmonisk og karamelldominert duft. Bløtt anslag, krydderpreget midtparti, god lengde. En rund og behagelig cognac for den som søker trygghet, og ikke spenning. Sigartype: Davidoff no. 1. Verd prisen.
 
*** +
Martell Cordon Bleu
88 (VSD) kr 820,00
Basisutvalg
VinCompagniet
Flott, dyp kobberfarge. Avdempet fat i duften, her kommer druepreget mer frem, ren men kanskje litt enkel nese. Mild og harmonisk i anslaget, smaken balanserer godt mot duften, men den blir litt borte i midtfasen. Den kommer riktignok tilbake og sitter ganske lenge. Litt for kommersiell i stilen. Prøv en Montechristo no. 3 eler 4 til. Knapt verd prisen.
 
Renault Carte d''Argent
7029 (VSD) kr 865,00
Bestillingsutvalg
Brand Partners
Mørk brunrød. Svært fat- og karamellpreget duft. Meget rund i munnen med mye sødme. Men spriker mot slutten. Sigarfølge: Hoyo duPrince. Knapt verd prisen.
 
Rémy Martin XO Fine Champagne
3348 (VT) kr 886,80
Basisutvalg
Jami
Gyldenbrun. Fyldig, ren og fin karamellpreget duft. Friskt og fruktig anslag med en god del fat og snev av tauverk. Bra balanse i midtfasen, men avslutningen er litt skarp. Sigarforslag: Partagas 8-9-8. Knapt verd prisen.
 
***
Fransac XO Fine Champagne
30282 (VSD) kr 403,20
Bestillingsutvalg
WineTailor
Lys gylden. Spesiell duft av hamp og torv samt tørt tre à la fatlagret grappa. Litt spiss i anslaget, lett fylde, fataromaene dominerer litt over frukten. Altfor spesiell til å kunne være en XO for det brede lag. Sigarforslag: Gloria Cubana Medaille d''Or no. 3. Knapt verd prisen.
 
Paulet XO Fine Champagne
34522 (VSD) kr 723,10
Testsalg
Vin & Brennevin Import
Gyldenbrun. Egenartet duft til cognac å være, nesten ufrisk. Smaken er imidlertid ren og enkel og sitter lenge. Sigarfølge: Montechristo no. 2. For dyr.
 
Les også:
Hennessy - Cognac komposisjon
Tre Kors Bache-Gabrielsen - Det lille huset i Cognac
Det norske eventyret i Cognac
Ikke til å kjenne igjen - Keiserlig 3-stjerners

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen