Ekstremt nivå i kjøtt-NM

Dommerne øker vanskelighetsgraden.
Redaksjonen
26 August 2010 - 09:55

Den 15. norgesmesteren for butikkslaktere skal kåres på Den Norske Matfestivalen i Ålesund. I løpet av få timer skal mangfoldige kilo kjøtt forvandles til lekre og delikate retter, og årets deltakere holder et så høyt nivå at dommerne har økt vanskelighetsgraden, skriver Handelsbladet FK.

Når seks deltakere møtes i finalen for lærlinger og faglærte fredag, får de en ny utfordring i form av en ny råvare: Et halvt lam. Dette kjøttet stiller større krav til finalistenes skjæreferdigheter.

Torsdag møtes åtte deltakere i finalen for lærlinger. De skal, i likhet med svennene, bearbeide svin og storfe, men slipper unna lammet.

- Nivået på årets deltakere er ekstremt høyt. Enkelte har øvd i mange hundre timer foran mesterskapet. For å komme helt til finalen må man virkelig beherske faget til fingerspissene - alt fra grovstykking og foredling til salgspresentasjon og tilberedningstips, sier Espen Lynghaug, fagsjef i NHO Mat og Bio.

Han mener NM i kjøttfag bidrar til å øke fagstoltheten og bevisstheten i kjøttbransjen, mens kvaliteten på produktene i ferskvaredisken blir enda høyere.

- Forbrukerne er derfor de største vinnerne, sier Lynghaug.

Hoveddommer Bjørn Tore Teigen fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt forteller at deltakerne har kvalifisert seg gjennom tidens tøffeste lokale uttakskonkurranser.

- Spesielt blir det spennende å se hva lærlingene får til. De er ofte litt mer vågale og ivrige, sier han til Handelsbladet FK.
Lærlingene skal skjære svin og storfe, svennene skal i tillegg bearbeide et halvt lam. Teigen er spent på hvordan deltakerne velger å tilberede og vise fram lammekjøttet.

- Vi håper vi kan få vist at dette kjøttet kan brukes til mer enn pinnekjøtt, fenalår og lammestek, sier han. Teigen understreker at dommerne kommer til å være enda strengere på hygiene og orden i år.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en lettere, men like fullt smaksfylt innspurt i romjula
Dagens rett
Helstekt svinefilet med appelsinsaus

Lag en lettere, men like fullt smaksfylt innspurt i romjula

Svinefilet kan fint erstattes av kylling eller kalkun i denne oppskriften. Og appelsin kan erstattes med klementiner om du har mye av dem fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en lettere, men like fullt smaksfylt innspurt i romjula
Dagens rett
Helstekt svinefilet med appelsinsaus

Lag en lettere, men like fullt smaksfylt innspurt i romjula

Svinefilet kan fint erstattes av kylling eller kalkun i denne oppskriften. Og appelsin kan erstattes med klementiner om du har mye av dem fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her