Ekstremt nivå i kjøtt-NM

Dommerne øker vanskelighetsgraden.

Den 15. norgesmesteren for butikkslaktere skal kåres på Den Norske Matfestivalen i Ålesund. I løpet av få timer skal mangfoldige kilo kjøtt forvandles til lekre og delikate retter, og årets deltakere holder et så høyt nivå at dommerne har økt vanskelighetsgraden, skriver Handelsbladet FK.

Når seks deltakere møtes i finalen for lærlinger og faglærte fredag, får de en ny utfordring i form av en ny råvare: Et halvt lam. Dette kjøttet stiller større krav til finalistenes skjæreferdigheter.

Torsdag møtes åtte deltakere i finalen for lærlinger. De skal, i likhet med svennene, bearbeide svin og storfe, men slipper unna lammet.

- Nivået på årets deltakere er ekstremt høyt. Enkelte har øvd i mange hundre timer foran mesterskapet. For å komme helt til finalen må man virkelig beherske faget til fingerspissene - alt fra grovstykking og foredling til salgspresentasjon og tilberedningstips, sier Espen Lynghaug, fagsjef i NHO Mat og Bio.

Han mener NM i kjøttfag bidrar til å øke fagstoltheten og bevisstheten i kjøttbransjen, mens kvaliteten på produktene i ferskvaredisken blir enda høyere.

- Forbrukerne er derfor de største vinnerne, sier Lynghaug.

Hoveddommer Bjørn Tore Teigen fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt forteller at deltakerne har kvalifisert seg gjennom tidens tøffeste lokale uttakskonkurranser.

- Spesielt blir det spennende å se hva lærlingene får til. De er ofte litt mer vågale og ivrige, sier han til Handelsbladet FK.
Lærlingene skal skjære svin og storfe, svennene skal i tillegg bearbeide et halvt lam. Teigen er spent på hvordan deltakerne velger å tilberede og vise fram lammekjøttet.

- Vi håper vi kan få vist at dette kjøttet kan brukes til mer enn pinnekjøtt, fenalår og lammestek, sier han. Teigen understreker at dommerne kommer til å være enda strengere på hygiene og orden i år.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen