Ekstremt nivå i kjøtt-NM

Dommerne øker vanskelighetsgraden.
Redaksjonen
26 August 2010 - 09:55

Den 15. norgesmesteren for butikkslaktere skal kåres på Den Norske Matfestivalen i Ålesund. I løpet av få timer skal mangfoldige kilo kjøtt forvandles til lekre og delikate retter, og årets deltakere holder et så høyt nivå at dommerne har økt vanskelighetsgraden, skriver Handelsbladet FK.

Når seks deltakere møtes i finalen for lærlinger og faglærte fredag, får de en ny utfordring i form av en ny råvare: Et halvt lam. Dette kjøttet stiller større krav til finalistenes skjæreferdigheter.

Torsdag møtes åtte deltakere i finalen for lærlinger. De skal, i likhet med svennene, bearbeide svin og storfe, men slipper unna lammet.

- Nivået på årets deltakere er ekstremt høyt. Enkelte har øvd i mange hundre timer foran mesterskapet. For å komme helt til finalen må man virkelig beherske faget til fingerspissene - alt fra grovstykking og foredling til salgspresentasjon og tilberedningstips, sier Espen Lynghaug, fagsjef i NHO Mat og Bio.

Han mener NM i kjøttfag bidrar til å øke fagstoltheten og bevisstheten i kjøttbransjen, mens kvaliteten på produktene i ferskvaredisken blir enda høyere.

- Forbrukerne er derfor de største vinnerne, sier Lynghaug.

Hoveddommer Bjørn Tore Teigen fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt forteller at deltakerne har kvalifisert seg gjennom tidens tøffeste lokale uttakskonkurranser.

- Spesielt blir det spennende å se hva lærlingene får til. De er ofte litt mer vågale og ivrige, sier han til Handelsbladet FK.
Lærlingene skal skjære svin og storfe, svennene skal i tillegg bearbeide et halvt lam. Teigen er spent på hvordan deltakerne velger å tilberede og vise fram lammekjøttet.

- Vi håper vi kan få vist at dette kjøttet kan brukes til mer enn pinnekjøtt, fenalår og lammestek, sier han. Teigen understreker at dommerne kommer til å være enda strengere på hygiene og orden i år.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her