Ekstremt nivå i kjøtt-NM

Dommerne øker vanskelighetsgraden.
Redaksjonen
26 August 2010 - 09:55

Den 15. norgesmesteren for butikkslaktere skal kåres på Den Norske Matfestivalen i Ålesund. I løpet av få timer skal mangfoldige kilo kjøtt forvandles til lekre og delikate retter, og årets deltakere holder et så høyt nivå at dommerne har økt vanskelighetsgraden, skriver Handelsbladet FK.

Når seks deltakere møtes i finalen for lærlinger og faglærte fredag, får de en ny utfordring i form av en ny råvare: Et halvt lam. Dette kjøttet stiller større krav til finalistenes skjæreferdigheter.

Torsdag møtes åtte deltakere i finalen for lærlinger. De skal, i likhet med svennene, bearbeide svin og storfe, men slipper unna lammet.

- Nivået på årets deltakere er ekstremt høyt. Enkelte har øvd i mange hundre timer foran mesterskapet. For å komme helt til finalen må man virkelig beherske faget til fingerspissene - alt fra grovstykking og foredling til salgspresentasjon og tilberedningstips, sier Espen Lynghaug, fagsjef i NHO Mat og Bio.

Han mener NM i kjøttfag bidrar til å øke fagstoltheten og bevisstheten i kjøttbransjen, mens kvaliteten på produktene i ferskvaredisken blir enda høyere.

- Forbrukerne er derfor de største vinnerne, sier Lynghaug.

Hoveddommer Bjørn Tore Teigen fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt forteller at deltakerne har kvalifisert seg gjennom tidens tøffeste lokale uttakskonkurranser.

- Spesielt blir det spennende å se hva lærlingene får til. De er ofte litt mer vågale og ivrige, sier han til Handelsbladet FK.
Lærlingene skal skjære svin og storfe, svennene skal i tillegg bearbeide et halvt lam. Teigen er spent på hvordan deltakerne velger å tilberede og vise fram lammekjøttet.

- Vi håper vi kan få vist at dette kjøttet kan brukes til mer enn pinnekjøtt, fenalår og lammestek, sier han. Teigen understreker at dommerne kommer til å være enda strengere på hygiene og orden i år.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her