Elleve avvik etter hestekjøtt-saken

Elleve avvik etter hestekjøtt-saken

Mattilsynet fant elleve avvik i 106 prøver av gatekjøkkenmat og mat merket som storfekjøtt i butikk.
07 Mai 2013 - 14:13

Mattilsynet startet undersøkelsene etter at det i februar ble varslet om funn av hestekjøtt i ferdiglasagne fra Findus. Resultatene viser at det var udeklarert hestekjøtt i Coop-prukter, som skulle vært trukket fra markedet, skriver NTB.

Resten av avvikene dreier seg om udeklarert svinekjøtt i storfeprodukter. Mattilsynet har gått til anmeldelse i to tilfeller. Mesterkjøtt som hadde svinekjøtt i pizzafyll som skulle inneholde storfekjøtt, og produsenten Kuraas som hadde svinekjøtt i et halalprodukt.

– De andre funnene av udeklarert svinekjøtt i Kuraas-produkter styrker mistanken om svindel, heter det i sluttrapporten som oppsummerer DNA-testingen av storfeprodukter i det norske markedet.

Det var etter at Irland offentliggjorde funn av udeklarert heste- og svinekjøtt i storfeprodukter i januar at det i EU ble avslørt en rekke tilfeller av svindel der storfekjøtt var byttet ut med billigere kjøtt.

– For matmyndighetene har hestekjøttsaken understreket at det ikke er nok for virksomhetene å sjekke papirene som følger maten. DNA-prøver er noe vi kommer til å fortsette med, sier seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet

EU vil rydde opp

I kjølvannet av kjøttskandalen i Europa prøver EU å forenkle og bedre regelverket for matsikkerhet, melder NTB.

Et nytt forslag fra helsekommisæren har som mål å modernisere, forenkle og styrke det juridiske rammeverket som styrer offentlig kontroll og dyre- og plantehelse. Forslaget tar blant annet til orde for å redusere dagens 70 regler til fem. Dette vil gjøre det enklere for aktørene i bransjen å følge dem, tror kommissæren.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her