- En bransje med grums

Under landsmøtet til Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet kom det frem litt av hvert. Mye var negativt.
Redaksjonen
31 Mai 2007 - 02:06

Delegatene på landsmøtet fortalte om en bransje med mange sorte sider. Under landsmøtet kom det historier om en virkelighet som bryter med lover og avtaler. Arbeidstakerne blir dessuten kraftig presset av arbeidsgivere, fortalte flere som holdt innlegg.
 
Uten betaling
Det kom blant annet historier om romrenholdere på hoteller som må rekke over 20 - 25 rom om dagen. Etter sju og en halv time stempler de ut. Deretter går de tilbake og gjør ferdig jobben - uten betaling. 
 
75 kroner timen
Fra Trondhjems Kelnerforening kom historier om faglærte, uorganiserte kokker som ble presset til å gå på jobb for 75 kroner timen. Dessuten fikk de ikke betalt for overtid. Tarifflønnen er på over 130 kroner timen.
 
En som holdt innlegg fortalte at det finnes studenter og lærlinger som er på såkalt "prøvearbeid" - gratis. Dette arbeidet kan vare i uker og måneder. 
 
Ikke overtid
Andre innlegg handlet om at lærlinger ikke fikk betalt for overtid, og at noen arbeidet en reell "normalarbeidsdag" på 15 - 16 timer. Her snakker vi altså klare brudd på arbeidsmiljøloven.
Et innlegg fra en representant fra Oslo Servitørforening ga uttrykk for at tariffavtalen ikke må opphøre ved bedriftsnedleggelse. Mange opplever at bedriften legges ned for så å bli etablert "dagen etter" med samme eiere. Dette kan fort bli tilfelle ved Theatercaféen, der eierne mener at driften ikke er lønnsom.
 
Ved en konkurs kan bedriften starte opp på nytt igjen, men da med nye avtaler.
 
Kjeltringer
Flere av deltakerne i debatt5en under landsmøtet mente at det er svært mange useriøse aktører i bransjen. Mange ønsket tiltak for å bekjempe slike forhold.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her