En duft av urter

Midt i alle de påtrengende juleduftene og –smakene kan det være deilig å slappe av med en viltgryte eller et godt stykke av reinsdyr eller hjort med en god saus til. Ukens vin som får deg til å drømme om sørfranske landskaper trives svært godt i slikt sel
Aase E. Jacobsen
09 Desember 1999 - 19:27

Til viltkjøtt vil vi ha en avrundet vin uten aggressive tanniner, med modent bærpreg og gjerne med et snev av bondegård, eller sauefjøs som vi liker å kalle det. Sørfranske Ch. Rouquette sur Mer (varenr. 32180, bestillingsutvalget) er en sådan vin. Prisen er kroner 104,60, og den er verd hver krone. Produsent er Jacques Boscary, hvis viner sorterer under appellasjonen Coteaux de Languedoc, og nærmere bestemt La Clape, som er en av de uoffisielle cru’ene innen denne omfattende regionen.
 
La Clape er en liten halvøy som domineres av et fjell. Den ligger rett sør for byen Narbonne og har 1.000 hektar vinmarker i bratte skråninger. Et yndet sted for fjellklatrere eller for fjellvandrere med sans for variasjon. Og med sans for å bruke nesen. Duften av viltvoksende urter og vekster som timian, rosmarin, lavendel, enebær, pinjer og eiketrær blir svært intens i solsteiken. Og disse aromaene gjenfinnes i vinene!
 
Klimaet på La Clape er et av Frankrikes aller mest solrike (3.000 soltimer i året) hvilket resulterer i kraftige rødviner. Rouquette sur Mer er ikke den kraftigste vi har smakt, men smaksrik nok til å drikkes til viltretter. Boscary lager imidlertid enkelte år en supercuvée men den er ikke tilgjengelig i Norge. Ch. Rouquette stammer fra 15. århundre, men da Boscarys familie kjøpte eiendommen under krigen, var alt i ruiner. I dag teller vingården 45 hektar som hovedsakelig er beplantet med de tradisjonelle druene for området, som syrah, carignan, mourvèdre, cinsault samt noe bourboulenc og roussanne beregnet for La Clapes svært anerkjente hvitvin.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her