En duft av urter

Midt i alle de påtrengende juleduftene og –smakene kan det være deilig å slappe av med en viltgryte eller et godt stykke av reinsdyr eller hjort med en god saus til. Ukens vin som får deg til å drømme om sørfranske landskaper trives svært godt i slikt selskap.

Til viltkjøtt vil vi ha en avrundet vin uten aggressive tanniner, med modent bærpreg og gjerne med et snev av bondegård, eller sauefjøs som vi liker å kalle det. Sørfranske Ch. Rouquette sur Mer (varenr. 32180, bestillingsutvalget) er en sådan vin. Prisen er kroner 104,60, og den er verd hver krone. Produsent er Jacques Boscary, hvis viner sorterer under appellasjonen Coteaux de Languedoc, og nærmere bestemt La Clape, som er en av de uoffisielle cru’ene innen denne omfattende regionen.
 
La Clape er en liten halvøy som domineres av et fjell. Den ligger rett sør for byen Narbonne og har 1.000 hektar vinmarker i bratte skråninger. Et yndet sted for fjellklatrere eller for fjellvandrere med sans for variasjon. Og med sans for å bruke nesen. Duften av viltvoksende urter og vekster som timian, rosmarin, lavendel, enebær, pinjer og eiketrær blir svært intens i solsteiken. Og disse aromaene gjenfinnes i vinene!
 
Klimaet på La Clape er et av Frankrikes aller mest solrike (3.000 soltimer i året) hvilket resulterer i kraftige rødviner. Rouquette sur Mer er ikke den kraftigste vi har smakt, men smaksrik nok til å drikkes til viltretter. Boscary lager imidlertid enkelte år en supercuvée men den er ikke tilgjengelig i Norge. Ch. Rouquette stammer fra 15. århundre, men da Boscarys familie kjøpte eiendommen under krigen, var alt i ruiner. I dag teller vingården 45 hektar som hovedsakelig er beplantet med de tradisjonelle druene for området, som syrah, carignan, mourvèdre, cinsault samt noe bourboulenc og roussanne beregnet for La Clapes svært anerkjente hvitvin.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen