En ny champagnenese er født

Nina Fredagsvik dro til og ble en imponerende nummer to i en nordisk blindsmakingskonkurranse med champagne i glassene.
Aase E. Jacobsen
09 Februar 2007 - 15:15

Den norske vinkelneren Nina Fredagsvik (28) slo dermed tidligere nordisk og europeisk mester i sommelierkunst, svensken Andreas Larsson, samt danske Dennis Rasmussen som er regjerende nordisk mester.

Allerede dokumentert
- Det var den største seieren, sier Fredagsvik etter at juryen hadde sagt sin dom. Den ble for øvrig ledet av svenske Richard Juhlin, kanskje verdens fremste champagneekspert.

Fredagsviks nese for vin ble dokumentert allerede sist høst da hun gikk ut som beste elev i blindsmaking ved Nordisk Sommelier Utdannelse i Oslo. Og champagne har hun hatt en fin anledning til å jobbe med.

Kamikaze-smaking
Mentoren på arbeidsplassen, Bølgen & Moi Briskeby i Oslo, er nemlig Toralf Bølgen. Og restauranten har en meget interessant champagneavdeling i vinkartet med mange prestisjecuvéer.

Og det var akkurat det siste som var tema for konkurransen. I alt seks av noen av de beste champagnene verden har sett skulle smakes på på til sammen 15 minutter. - En skikkelig kamikaze-smaking, slår Fredagsvik fast.

Wildcard-vinner
Men hun forteller ikke hvor vanskelig denne type blindsmaking av champagne egentlig er. En ting er å anslå drueblanding og dermed type champagne, i tillegg skal årgang, produsent og type produsent (négociant-manipulant, récoltant-manipulant eller coopeérative-manipulant) avsløres.

Hun var den eneste som identifiserte Cristal Rosé 2000. Og bommet bare med produsent på 1973 Jacquesson. Den "tabben" kostet henne førsteplassen som gikk til et hittil ubeskrevet kort, en svensk gynekolog som er lidenskapelig opptatt av champagne og som var konkurransens wildcard.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her