Endelig oppgjør om tips på Theatercafeen

I dag møtes møtes servitørene og ledelsen ved Theatercafeen i Oslo i lagmannsretten. Endelig skal det avgjøres hvem som har rett til tipsen som kommer inn.

Servitørene har Fellesforbundet ved sin side og hevder at det er de som har krav på tipsen som gjestene legger igjen. Ledelsen ved cafeen er ikke helt enig i dette og ville ha et annet lønnssystem. Ansatte har kommet og gått, ledelsen har sagt at nåværende driftsform ikke er akseptabel Og Theatercafeen går med underskudd.
 
Arbeidsmiljø
På Theatercafeen har det vært slik at servitørene beholder tipsen, med mindre gjestene ber om noe annet. De siste årene har ledelsen forsøkt å få til en avtale der kokkene får 35 prosent av tipsen. Ledelsen mente at dette ville gi et bedre arbeidsmiljø i bedriften.
 
Styrevedtak
Da det ikke ble enighet om en avtale vedtok styret å innføre tipsdeling. Men da stevnet servitørene og deres forbund bedriften for tingretten.
 
- Jeg får tips fordi jeg gir god service. Har jeg en dårlig dag er det lite tips å få, uansett hvor god maten er, sier Svein Frode Pettersbakken, servitør og tillitsvalgt ved Theatercafeen til Magasinett.org.
 
- Tips får servitørene for det lille ekstra de yter, utover å servere god mat og vin, supplerer Eli Ljunggren, forbundssekretær i Fellesforbundet.
 
Tapte
I februar i fjor møttes servitørene og arbeidsgiverne i Oslo Tingrett. Servitørene tapte. I dommen slås det fast at bedriften har styringsrett over tipsen. Tips er ikke omhandlet i verken lov eller avtaleverk. De som mottar tips, betaler én prosent ekstra skatt av inntekten sin.
 
Tipsdeling ble innført etter at dommen falt. Også de ansatte i oppvasken og i vinbaren er med på å dele tipsen.
 
- Servitørene har hevd på tipsen, slik har det vært i 75 år på Theatercafeen. Dette er et prinsipp som omhandler styringsretten. Bedriften kan ikke ha styringsrett over andres eiendom, sier Ljunggren.
 
Det er satt av tre dager til saken i Borgarting lagmannsrett.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen