Entusiasme og amatørlatskap

Kan man ta Jamie Oliver på alvor? Svaret er ja. Kan man så ta Nigella Lawson på alvor? Svar: Tja. Begge er uansett ute med flunkende nye kokebøker.

For de to britene er bakteppet selvsagt deres berømmelse som TV-kokker. Og jeg kan virkelig styre min begeistring for begge der de gyver løs på ingredienser og kjøkkenutstyr. Jamie er det som på godt norsk kalles en gris på kjøkkenet, der han omtrent tråkker i maten han lager. Det er ikke alltid like delikat å se at kokken har begge nevene godt plantet i gryta, mens smella går så spruten står.

Og så er det Nigella, da. Sexy? Ikke tale om! Flink til å lage mat? Vel, vel. Og da hjelper det (sett med mine øyne) ikke at hun "... er ho som gjer alt ho kan for å viske ut skiljet mellom matlaging og oralsex", som Are Kalvø så treffende beskriver henne i sin bok Våre venner kineserane .

Per A. Borglund Foto: Morten Bibow

Økologisk Jamie
Jamie Oliver er for lengst blitt mangemillionær på sine restauranter, kjøkkenprodukter, TV-serier og kokebøker. Og han har investert noen av sine pund i et hus på landet, og satser nå på å dyrke egne råvarer. Hans bok Hjemme hos Jamie , det gode liv går kjøkkenveien er en økologisk kokebok. Og det er faktisk lett å la seg begeistre av unge Jamie mellom to permer. Ikke bare fordi man da slipper slafsingen og den verbale støyen, men det er fordi boka faktisk er skrevet med entusiasme for god mat og gode råvarer.

Grått og trist
La meg allikevel gjøre unna det som er negativt med boka. Atter en gang er det bildene som svikter. Hva er det med engelskmenn og matbilder? Alt som presenteres er i en underlig grå- og bruntone, attpå til på et lite innbydende papir. Det er så man hele tiden tar seg i å lure på hvordan disse rettene egentlig ser ut.

Men, til tross for dette ble jeg sittende flere timer med denne boka, kjempende mot en stadig sterkere drøm om eget småbruk.

Maten har et voldsomt spenn, fra ovnsstekt lammebog med grønnsakmos til sprø, rå squashbånd med grillet makrell. Han tar for seg alt fra rabarbra til hare. Du kan lage pizza og ovnsstekt paprika med chili og tomat. Jo, Jamie inspirerer oss til å lage skikkelig mat denne gangen!

408 sider
399 kroner
Gyldendal
 
Antall stjerner:

Så var det Nigella, da. Nigella ekspress heter hennes nyeste verk, der tematikken er god mat på kort tid. I denne er faktisk bildene ikke så hakkende gale, og de er sterkt medvirkende til at man fra tid til annen lar seg rive med. Ovnsstekt kylling med søtpoteter ser da riktig så godt ut, det samme gjelder rød salat med fiken og serranoskinke. Og for å holde oss til kyllingen: Dette er den vanlige lørdagsmiddagen hos familien Lawson. Og hva gjør kokken mens maten blir til? Jo, hun ligger i senga og ser på TV. Der fortæres også den ferdige retten, etter 45 minutter i ovnen og med noen få ingredienser.

Mer latskap
Og vår venninne, som gjennom hele boka poserer med ett eneste uttrykk, inneholdende et svært stivt smil, fortsetter å gjøre ting lettvint: Skal du lage lammetagine så dropper du å hakke løk, men bruker ferdig karamellisert løk fra glass. Når potetkaker med røkelaks skal serveres, bruker hun en av ferdigmatens absolutte verstinger, potetmospulver fra pose. I oppskriften på en salat innrømmer forfatteren at hun ikke er noen chef, og understreker poenget ved å anbefale maiskorn fra boks. Nigella skriver at hun helst unngår å woke fordi "forberedelsene krever minst 10 minutters frenetisk aktivitet fra min side". For å spare tid kjøper hun ferdig kokte eggnudler!

Jaja, det er imponerende at så mange biter på det her. Det er ikke lenge siden landsmannen Gordon Ramsay ga ut en bok med samme tema, nemlig mat det er fort gjort å lage . Studer gjerne begge to, og ta din egen avgjørelse. Vil du ha oppskrifter fra en proff eller en amatør?

342 sider
399 kroner
Cappelen
 
Antall stjerner:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen