Er du trofast mot ditt lokale ølmerke?

Vi nordmenn er trofaste mot lokale øltradisjoner til tross for at utvalget er større enn noensinne. Alle de fire store norske bryggeriene opplever suksess med lokaltilpasset øl. Gjett hvor de drikker mest Nordlendingen og Halling?
Redaksjonen
10 Desember 2001 - 20:52

 - Øl har alltid vært omgitt med mye patriotisme, og mange steder i Norge har innbyggerne nærmest et religiøst forhold til sitt eget brygg. Aass står veldig sterkt lokalt. Drammen er menigheten og alt annet er misjonsmark, sier markedsdirektør Torbjørn Skogvold i Aass Bryggeri i Drammen.

Forsterket engasjement
Informasjonsdirektør Helge Hasselgård i Bryggeri- og mineralvannforeningen mener den lokale ølpatriotismen er spesielt sterk i Norge.

 - Tidligere hadde hver minste by sitt eget bryggeri. På grunn av kartellavtalen distribuerte bryggeriene etter klare geografiske grenser, og det var med på å forsterke entusiasmen i forhold til eget øl. Dette mønsteret henger fortsatt igjen til tross for at det har vært fri konkurranse i ølmarkedet det siste tiåret, sier Hasselgård.

Blomstersmak i nord
Ringnes, Mack og Hansa har også suksess med mindre og lokaltilpassede ølsorter.

 - Både Dahls pils i Trondeheim og Tous pils i Stavanger er lokalt øl med stor oppslutning på hjemmemarkedet. Begge er markedsledere i sitt område og vi merker stor interesse fra lokalbefolkningen, sier Hilde Hummelvold produktsjef for lokaløl i Ringnes Bryggeri.

I fjor lanserte Mack Ølbryggeri Nordlendingen, et pilsnerøl rettet mot befolkningen i Nordland.

 - Ølet er blitt en suksess i Nordland, men det er også i ferd med å bli mer populært i Troms og Finnmark. Smaksmessig er det tilpasset tidligere øltradisjoner i Nordland, og har derfor en mer blomsteraktig smak enn det vanlige Mack-ølet, sier administrerende direktør Harald Bredrup i Mack ølbryggeri.

Hentet en Halling
Aass Bryggeri har satset bevisst i forhold til ølpatriotismen, og bryggeriet doblet markedsandelene etter lansering av lokalt øl i Grenland og Hallingdal.

 - Vi lurte på hva vi måtte gjøre for å nå Hallingdølene. Så vi hentet ned folk fra distriktet som hjalp oss med å utvikle et nytt øl med forankring i lokale smakstradisjoner. Fra Grenland var det faktisk venneforeningen til det gamle lokale bryggeriet som tok kontakt og ba oss om å starte produksjon etter en gammel oppskrift. Dette er tre- fire år siden, og i dag er begge disse øltypene lokale markedsledere, sier Skogvold.

Etterlengtet comeback
Hansa Borg Bryggerier har også suksess med lokale øltyper.

 - I Østfold har vi gjort en vellykket satsing på Fredrikstadpils og Mossepils. Mossepilsen var borte fra markedet en stund etter at bryggeriet i Moss gikk konkurs. I samarbeid med det gamle bryggeriets venneforening og rettighetsinnehaveren relanserte vi Mossepilsen i sommer, og den har solgt veldig godt i forhold til prognosene, sier viseadministrerende direktør Bjørn Strømsæther i Hansa Borg Bryggerier.

Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pai gir sikker middagsseier
Dagens rett
Skinke- og løkpai

Pai gir sikker middagsseier

Pai frister alltid, og her får du en klassisk oppskrift som alle kan klare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her