Er lykken vin i butikken?

Unge Høyres leder, Ine Marie Eriksen, vil ha vin på super'n og håper at prisene vil synke om monopolordningen legges død. Men er ikke det ganske naivt av en politiker når mesteparten av det du betaler for vin er avgifter fastsatt av våre folkevalgte? Og e
Redaksjonen
23 Juli 2001 - 16:09

Valgkampen er i full gang og som vanlig florerer det med fagre løfter og mer eller mindre veloverveide forslag for å lokke velgere til seg og sitt. Unge Høyres leder Ine Marie Eriksen håper på lavere priser på vin hvis denne typen drikke får slippe å stå i polets hyller men heller tilbys av eksempelvis Rimi. Det er en menneskerett å kjøpe vin på super'n, sier hun.

Vi for vår del har vanskelig for å forstå at Ine Marie har tenkt veldig mye igjennom sitt forsvar for menneskeretten. Erfaringer fra andre land tilsier at det kun er relativt få av de aller rimeligste produktene som da blir bredt tilgjengelig og kanskje noe rimeligere.

Hva mener du selv? Les videre, eller stem her (klikk på linken).

Bredde?
Det er også rimelig å anta at Rimi ikke vil ha særlig mange flasker som du kan velge mellom. I Oslo Sentrum eksempelvis finnes det nå snart ikke annet enn Rema og Rimi og hvor skal du da handle dine gode flasker? Ine Marie har distriktene i tankene og det er jo pent av henne. Men er det sannsynlig at matvarebutikker utover det ganske land vil ha et bedre utvalg enn Rimi i Oslo?

Vi tror, og det med god grunn, at vin som ikke selger i hundretusener vil bli overlatt til spesialforretninger og dermed vanskeligere tilgjengelig enn i dag. Dermed sannsynligvis også dyrere enn i dag. Det betyr også at Vinmonopolets enorme bredde av kvalitetsprodukter (bestillingsutvalget medregnet) vanskelig vil kunne fortsette.

Liten fortjeneste
I dagens monopolsituasjon ser vi at de norske importørene er nøkterne med sin avanse på rimelige viner, og at det er alkoholavgiftene som er ansvarlig for den store prisdifferansen i forhold til våre naboland. Denne alkoholavgiften er relativt flat, og for internasjonalt dyrere viner nyter vi godt av det, da de norske importørene også her beregner seg svært liten fortjeneste sett i internasjonal målestokk. Amerikanske, italienske og spanske viner som i Norge koster om lag 250 kroner eller mer, er ofte dyrere i sine hjemland og ellers i Europa.

Ikke bare positivt
Når det er sagt, er det riktig å påpeke at vi ikke på noen måte synes at Vinmonopolet er uten feil og lyte. Mangt kunne gjøres langt bedre. Mye er i ferd med å skje når det gjelder tilgjengelighet for folk utover landet. Men kanskje vi som er glad i vin ikke skal la oss lure til å tro at vin på super'n er frelsen. Det er godt å kunne velge blant flere hundre forskjellige flasker og ikke 20 som sannsynligvis blir den jevne Rimi-butikks utvalg.

Hva synes du? Her kan du stemme (klikk på linken).

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her