Et realt kupp

En chianti riserva til 89 kroner er Gardermoens aller beste vinkjøp.
Aase E. Jacobsen
26 August 2006 - 12:20

Nipozzano Chianti Rúfina Riserva 2010 (34983) som i skrivende stund koster kroner 169,90 på polet (og er et godt kjøp også der), selges til den utrolig gunstige pris av kroner 89 på Gardermoens tax free-butikker, både i avgangs- og i ankomsthallen. En ting er at du sparer 80 kroner. Aller viktigst er hva du får for pengene, for 2003-utgaven av denne vinen er langt bedre enn forrige som var den noe magre 2002. Kjøpte du inn 2001 da den var tilgjengelig, kan du imidlertid glede deg over en klassisk Chianti Rufina, syrefrisk men med god konsentrasjon.

Stappfull av smak
2003 derimot var som mange nok har fått med seg, en svært varm sommer, og Toscana var intet unntak. Ei heller Chianti Rufina som er den nordligste delen av området for chianti. Og dermed den kjøligste hvilket ofte gir en "slankere" vinstil enn hva vi vanligvis forbinder med (god) chianti. I 2003 ble sangiovesedruene fullt modne og stappfulle av smak, uten at de var i nærheten av å være "kokte", og Nipozzano nyter godt av disse gunstige forholdene.

Riserva benyttes for de beste vinene som tåler lengst lagring og som er lagret minst to år før den slippes ut på markedet. Loven stiller ikke så mye strengere krav utover dette enn til vanlig Chianti Rufina. Da må vi bare stole på produsentens samvittighet.

Realt kupp
Fargen er tett og duften følger opp med ungdommelig kirsebær og skogsbærpreg samt eksotisk trevirke. Smaken er fyldig og konsentrert med god syre og fine tanniner. Avslutningen byr på søtlig bærfrukt samt en del fat.

En vin som er deilig allerede nå til gode kjøttretter, også lettere vilt, men som absolutt vil ha godt av å ligge et år til. Holder fint i fem samfulle år. 89 av 100 poeng. Et realt kupp med andre ord.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her