Et realt kupp

En chianti riserva til 89 kroner er Gardermoens aller beste vinkjøp.

Nipozzano Chianti Rúfina Riserva 2010 (34983) som i skrivende stund koster kroner 169,90 på polet (og er et godt kjøp også der), selges til den utrolig gunstige pris av kroner 89 på Gardermoens tax free-butikker, både i avgangs- og i ankomsthallen. En ting er at du sparer 80 kroner. Aller viktigst er hva du får for pengene, for 2003-utgaven av denne vinen er langt bedre enn forrige som var den noe magre 2002. Kjøpte du inn 2001 da den var tilgjengelig, kan du imidlertid glede deg over en klassisk Chianti Rufina, syrefrisk men med god konsentrasjon.

Stappfull av smak
2003 derimot var som mange nok har fått med seg, en svært varm sommer, og Toscana var intet unntak. Ei heller Chianti Rufina som er den nordligste delen av området for chianti. Og dermed den kjøligste hvilket ofte gir en "slankere" vinstil enn hva vi vanligvis forbinder med (god) chianti. I 2003 ble sangiovesedruene fullt modne og stappfulle av smak, uten at de var i nærheten av å være "kokte", og Nipozzano nyter godt av disse gunstige forholdene.

Riserva benyttes for de beste vinene som tåler lengst lagring og som er lagret minst to år før den slippes ut på markedet. Loven stiller ikke så mye strengere krav utover dette enn til vanlig Chianti Rufina. Da må vi bare stole på produsentens samvittighet.

Realt kupp
Fargen er tett og duften følger opp med ungdommelig kirsebær og skogsbærpreg samt eksotisk trevirke. Smaken er fyldig og konsentrert med god syre og fine tanniner. Avslutningen byr på søtlig bærfrukt samt en del fat.

En vin som er deilig allerede nå til gode kjøttretter , også lettere vilt , men som absolutt vil ha godt av å ligge et år til. Holder fint i fem samfulle år. 89 av 100 poeng. Et realt kupp med andre ord.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen