EU-forbud mot flaskevann vekker harme og latter

EU-forbud mot flaskevann vekker harme og latter

Forbyr produsenter av flaskevann å hevde at vann hindrer dehydrering.
24 November 2011 - 17:41

EU-byråkrater blir hånet etter at de i forrige uke forbød produsenter å merke vannflasker med påstander om at vann kan forhindre dehydrering.

EU har brukt tre år på finne ut påstanden ikke kan bevises. Dermed risikerer produsenter av flaskevann to års fengsel dersom de fortsetter å hevde det de fleste anser som et udiskutabelt faktum. Forbudet trer i kraft i Storbritannia i desember, skriver The Telegraph.

– Dette er dumhet skrevet med store bokstaver, sier det britiske parlamentsmedlemmet Roger Helmer, og framholder at EU burde ha viktigere oppgaver å gå løs på om dagen.

Britiske helseråd anbefaler et inntak av 1,2 liter vann per dag, og en talsmann for helsedepartementet sier at det støtter EUs kamp mot villedende markedsføring, men at «det er nødvendig å utøve sunn fornuft så ofte som mulig».

Spørsmålet om merking av flaskevannets kvaliteter ble reist overfor EU at to tyske professorer som ønsket å se hvordan EUs regler om merking av ulike produkters helsebringende kvaliteter ville slå ut på en tilsynelatende ukontroversiell påstand:

«Regelmessig inntak av vann kan redusere risikoen for dehydrering og forebygge reduksjon av prestasjonsevnen».

Et møte mellom 21 eksperter endte med at påstanden ble kjent å være i strid med EUs regulativ. Konklusjonen var at redusert vanninnhold i kroppen er et symptom på dehydrering og noe som inntak av vann ikke kan kontrollere.

Eller sagt på en annen måte, av professor Brian Ratcliffe: Påstanden indikerer at flaskevann har spesielle egenskaper det ikke har.

EUs argumentasjon møter imidlertid liten forståelse, melder The Telegraph. I stedet blir vedtaket  sammenliknet med de legendariske forbudene mot bøyde bananer og agurker.

– EU burde ha godkjent påstanden. Alle som har drukket vann, vet at den stemmer, sier professor Andreas Hahn ved Institutt for ernæring ved Hanover Leibniz-universitetet.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak hundrevis av viner på Rieslingmessen 2025
Matkurs og vinkurs
Vinmesse 07. mai i Oslo

Smak hundrevis av viner på Rieslingmessen 2025

Bli med på en smakfull vinopplevelse hvor du får smake viner fra noen av verdens beste rieslingprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her