Europa som forbilde?

Europa som forbilde? Californiske E & J Gallo Winery opererer på to fronter. Den ene er som verdens største vinprodusent med svimlende 1,25 milliarder liter årlig. Den andre er et ambisiøst kvalitetsprogram hvor viner fra enkeltvinmarker står i sentrum.
Redaksjonen
01 Oktober 1998 - 21:23

Åtte vingårder med et gjennomsnittsareal på 150 hektar fordeler seg over hele Sonoma County og de tre ulike klimasonene som der finnes. Kombinert med de enkelte vingårdenes jordsmonn gir konseptet nærmest ubegrensede muligheter for å produsere viner med terroirstempel. En egenskap som stadig flere californiske produsenter søker etter.
 

Laguna Ranch Vineyard i Russian River Valley ligger i et av de kjøligste områdene i Sonoma. Klimaet bestemmes hovedsakelig av avstanden til Stillehavet som bare er 22 km. Chardonnaydruene vokser i grus og sandblandet avleiringsjord. er lite californisk i stilen. Laguna Ranch Chardonnay 1996 (30616, kr 169,90) har fine syrer og et dempet fatpreg til tross for at kun nye (franske) og relativt kraftig toastede fat er brukt. Vinen ble oppbevart på bunnfallet i ti måneder under stadig omrøring (batonnage). Bunnfallspreget er tilstede både i duft og smak, men vil dempes med lagring. En flott vin til smaksrike retter med fiske eller lyst kjøtt. Produksjonsvolum er begrenset etter amerikanske forhold, kun 17.000 kasser.
 
Frei Ranch Zinfandel 1995 (kun horeca: 11638, VSD, kr 159) er tilgjengelig i langt mindre antall. vingården ligger i Dry Creek Valley tilhørende, som navnet indikerer, en varmere klimasone. Her er jordmonnet dessuten mer leirholdig. Vinstokkene har et aldersspenn på fra 20 til 75 år.
 
Vinen er et bevis på at forholdene har vært ideelle. Den er nemlig svært forskjellig fra det vi vanligvis forbinder med Cal Zin. Den er verken syltetøypreget eller alkoholdominert. Tvert imot slank men likevel med god konsentrasjon, i retning norditalienske viner basert på barbera, fine tanniner og syrer. Gjæringen foregår i både franske og amerikanske fat i til sammen 13 måneder. Klaring og filtrering er begrenset til et minimum. I det hele en god matvin. Den ble på samme måte som Laguna Ranch Chardonnay belønnet med gullmedalje under årets Vinitaly.
 
Dessuten tåler den utmerket lagring et par-tre år. Selv om Gallo allerede har lagret den et par år lengre enn det som er vanlig for californiske produsenter. Det er ikke bare røde viner som får ekstra flaskelagring før de lanseres. Også de hvite får minst ett års hvile etter flasketappingen. Men så har Gallo råd til å gjøre markedet denne lille tjenesten.
 
Gallo tar seg også råd til å dobbeltlagre vinen. Det vil si at for blant andre Frei Ranch Cabernet Sauvignon overføres vinen etter tolv måneder til helt nye fat. 1994-versjonen er ikke overvektig hva fat angår men er heller velproporsjonert i de øvre vektklasser. Prisen er konkurransedyktig (30618, kr 189,90) for en vin av denne type, særlig nå når bordeauxprisene er så høye. Gallo har sammen med Mondavi tatt i bruk liggende gjæringsfat, en teknikk utviklet av australierne. Druene knuses ikke før gjæringen, og hver annen time brytes "hatten" som dannes på toppen og mosten sirkuleres. Resultatet er bløtere tanniner enn ved den klassiske metoden. Og det har Gallos caberneter så det holder.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pai gir sikker middagsseier
Dagens rett
Skinke- og løkpai

Pai gir sikker middagsseier

Pai frister alltid, og her får du en klassisk oppskrift som alle kan klare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her