Europa som forbilde?

Europa som forbilde? Californiske E & J Gallo Winery opererer på to fronter. Den ene er som verdens største vinprodusent med svimlende 1,25 milliarder liter årlig. Den andre er et ambisiøst kvalitetsprogram hvor viner fra enkeltvinmarker står i sentrum.
Redaksjonen
01 Oktober 1998 - 21:23

Åtte vingårder med et gjennomsnittsareal på 150 hektar fordeler seg over hele Sonoma County og de tre ulike klimasonene som der finnes. Kombinert med de enkelte vingårdenes jordsmonn gir konseptet nærmest ubegrensede muligheter for å produsere viner med terroirstempel. En egenskap som stadig flere californiske produsenter søker etter.
 

Laguna Ranch Vineyard i Russian River Valley ligger i et av de kjøligste områdene i Sonoma. Klimaet bestemmes hovedsakelig av avstanden til Stillehavet som bare er 22 km. Chardonnaydruene vokser i grus og sandblandet avleiringsjord. er lite californisk i stilen. Laguna Ranch Chardonnay 1996 (30616, kr 169,90) har fine syrer og et dempet fatpreg til tross for at kun nye (franske) og relativt kraftig toastede fat er brukt. Vinen ble oppbevart på bunnfallet i ti måneder under stadig omrøring (batonnage). Bunnfallspreget er tilstede både i duft og smak, men vil dempes med lagring. En flott vin til smaksrike retter med fiske eller lyst kjøtt. Produksjonsvolum er begrenset etter amerikanske forhold, kun 17.000 kasser.
 
Frei Ranch Zinfandel 1995 (kun horeca: 11638, VSD, kr 159) er tilgjengelig i langt mindre antall. vingården ligger i Dry Creek Valley tilhørende, som navnet indikerer, en varmere klimasone. Her er jordmonnet dessuten mer leirholdig. Vinstokkene har et aldersspenn på fra 20 til 75 år.
 
Vinen er et bevis på at forholdene har vært ideelle. Den er nemlig svært forskjellig fra det vi vanligvis forbinder med Cal Zin. Den er verken syltetøypreget eller alkoholdominert. Tvert imot slank men likevel med god konsentrasjon, i retning norditalienske viner basert på barbera, fine tanniner og syrer. Gjæringen foregår i både franske og amerikanske fat i til sammen 13 måneder. Klaring og filtrering er begrenset til et minimum. I det hele en god matvin. Den ble på samme måte som Laguna Ranch Chardonnay belønnet med gullmedalje under årets Vinitaly.
 
Dessuten tåler den utmerket lagring et par-tre år. Selv om Gallo allerede har lagret den et par år lengre enn det som er vanlig for californiske produsenter. Det er ikke bare røde viner som får ekstra flaskelagring før de lanseres. Også de hvite får minst ett års hvile etter flasketappingen. Men så har Gallo råd til å gjøre markedet denne lille tjenesten.
 
Gallo tar seg også råd til å dobbeltlagre vinen. Det vil si at for blant andre Frei Ranch Cabernet Sauvignon overføres vinen etter tolv måneder til helt nye fat. 1994-versjonen er ikke overvektig hva fat angår men er heller velproporsjonert i de øvre vektklasser. Prisen er konkurransedyktig (30618, kr 189,90) for en vin av denne type, særlig nå når bordeauxprisene er så høye. Gallo har sammen med Mondavi tatt i bruk liggende gjæringsfat, en teknikk utviklet av australierne. Druene knuses ikke før gjæringen, og hver annen time brytes "hatten" som dannes på toppen og mosten sirkuleres. Resultatet er bløtere tanniner enn ved den klassiske metoden. Og det har Gallos caberneter så det holder.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her