Europa som forbilde?

Europa som forbilde? Californiske E & J Gallo Winery opererer på to fronter. Den ene er som verdens største vinprodusent med svimlende 1,25 milliarder liter årlig. Den andre er et ambisiøst kvalitetsprogram hvor viner fra enkeltvinmarker står i sentrum.

Åtte vingårder med et gjennomsnittsareal på 150 hektar fordeler seg over hele Sonoma County og de tre ulike klimasonene som der finnes. Kombinert med de enkelte vingårdenes jordsmonn gir konseptet nærmest ubegrensede muligheter for å produsere viner med terroirstempel. En egenskap som stadig flere californiske produsenter søker etter.
 

Laguna Ranch Vineyard i Russian River Valley ligger i et av de kjøligste områdene i Sonoma. Klimaet bestemmes hovedsakelig av avstanden til Stillehavet som bare er 22 km. Chardonnaydruene vokser i grus og sandblandet avleiringsjord. er lite californisk i stilen. Laguna Ranch Chardonnay 1996 (30616, kr 169,90) har fine syrer og et dempet fatpreg til tross for at kun nye (franske) og relativt kraftig toastede fat er brukt. Vinen ble oppbevart på bunnfallet i ti måneder under stadig omrøring (batonnage). Bunnfallspreget er tilstede både i duft og smak, men vil dempes med lagring. En flott vin til smaksrike retter med fiske eller lyst kjøtt. Produksjonsvolum er begrenset etter amerikanske forhold, kun 17.000 kasser.
 
Frei Ranch Zinfandel 1995 (kun horeca: 11638, VSD, kr 159) er tilgjengelig i langt mindre antall. vingården ligger i Dry Creek Valley tilhørende, som navnet indikerer, en varmere klimasone. Her er jordmonnet dessuten mer leirholdig. Vinstokkene har et aldersspenn på fra 20 til 75 år.
 
Vinen er et bevis på at forholdene har vært ideelle. Den er nemlig svært forskjellig fra det vi vanligvis forbinder med Cal Zin. Den er verken syltetøypreget eller alkoholdominert. Tvert imot slank men likevel med god konsentrasjon, i retning norditalienske viner basert på barbera, fine tanniner og syrer. Gjæringen foregår i både franske og amerikanske fat i til sammen 13 måneder. Klaring og filtrering er begrenset til et minimum. I det hele en god matvin. Den ble på samme måte som Laguna Ranch Chardonnay belønnet med gullmedalje under årets Vinitaly.
 
Dessuten tåler den utmerket lagring et par-tre år. Selv om Gallo allerede har lagret den et par år lengre enn det som er vanlig for californiske produsenter. Det er ikke bare røde viner som får ekstra flaskelagring før de lanseres. Også de hvite får minst ett års hvile etter flasketappingen. Men så har Gallo råd til å gjøre markedet denne lille tjenesten.
 
Gallo tar seg også råd til å dobbeltlagre vinen. Det vil si at for blant andre Frei Ranch Cabernet Sauvignon overføres vinen etter tolv måneder til helt nye fat. 1994-versjonen er ikke overvektig hva fat angår men er heller velproporsjonert i de øvre vektklasser. Prisen er konkurransedyktig (30618, kr 189,90) for en vin av denne type, særlig nå når bordeauxprisene er så høye. Gallo har sammen med Mondavi tatt i bruk liggende gjæringsfat, en teknikk utviklet av australierne. Druene knuses ikke før gjæringen, og hver annen time brytes "hatten" som dannes på toppen og mosten sirkuleres. Resultatet er bløtere tanniner enn ved den klassiske metoden. Og det har Gallos caberneter så det holder.
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen