Færre druesorter i franske vingårder

Til tross for at franskmennene nødig bryter sine tradisjoner forandres vingårdene drastisk.
Redaksjonen
03 November 2009 - 14:00

En ny studie fra det franske landbruksdepartementet viser at variasjonen av druesorter i franske vingårder har blitt radikalt forandret de siste 30 årene. Tradisjonelle druesorter som cinsault og carignan velges bort til fordel for internasjonale kjente sorter som merlot og syrah, skriver www.wownews.se. Mange er bekymret for at unike druer kan forsvinne for alltid.

Merlot overtar
Siden 1979 har antallet røde druesorter blitt redusert med 12 prosent og de hvite med hele 20 prosent. Samtidig har de 10 mest dyrkede druesortene økt sin dominans 57 til 75 prosent av arealet.

Merlot er den druen som dyrkes mest og har tredoblet sitt volum siden 1979. Over halvparten dyrkes i Bordeaux. De eneste hvite druesortene som tar mer og mer plass er chardonnay og sauvignon blanc som har økt med henholdsvis 235 og 273 prosent.

Nyplantingene speiler dagens konsummønster både innenfor og utenfor Frankrikes grenser. Rustikke druer som ga store volumer er på vei ut. Den mest dyrkede druen i 1979, carignan, har mistet 70 prosent av volumet. Druen aramon som ble dyrket på hele 150.000 hektar i Sør-Frankrike for 30 år siden er nesten helt borte.

Støtte på vei
Flere steder i Frankrike er man nå urolig for at historiske druesorter skal forsvinne. Nå dannes det nye selskap som skal ta vare på tradisjonene. Et eksempel er en håndfull vinhandlere i Languedoc-Roussillon som har startet en forening med formål å ta vare på carignan. Mottoet er: Carignan er svaret på vår søken etter en lokal druestort i en merlot-dominert verden.
Foreningen inkluderer dyrkere i den lille appellasjonen Fitou der vinene minst må innholde 30 prosent carignan. Vinene herfra er ikke bare regionenes eldste, men også de som eksporteres med størst suksess. Dermed er de også et godt forbilde i området.

Rosé redder
Når det gjelder cinsault er det høyst trolig at den voksende etterspørselen etter roséviner kommer til å gi sorten et nytt oppsving. Den inngår i mange drueblandinger fra Provence, Sør-Rhône og Languedoc der det produseres mye rosé.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene
Dagens rett
Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene

Jordskokk er sammen med blåskjell blant vinterens delikatesser. Når de kombineres, blir det ekstra mye smakskraft og dermed en aldri så liten fest.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin
+
Tester

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin

Norsk sider er i stor utvikling og de beste nyhetene og nytappingene er i storform foran julesesongen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken
Ukens drink

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken

Ukens drink er en klar kandidat for førjultidas drinkmiksing. Krydret og leskende og med en flott rødlig farge fra blodappelsiner og grenadin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene
Dagens rett
Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene

Jordskokk er sammen med blåskjell blant vinterens delikatesser. Når de kombineres, blir det ekstra mye smakskraft og dermed en aldri så liten fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata
Dagens rett

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata

Nå senhøstes blir det ofte mange tunge middager - dagens rett av kalkunfilet med italiensk vri er derfor perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin
+
Tester

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin

Norsk sider er i stor utvikling og de beste nyhetene og nytappingene er i storform foran julesesongen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her