En ny studie fra det franske landbruksdepartementet viser at variasjonen av druesorter i franske vingårder har blitt radikalt forandret de siste 30 årene. Tradisjonelle druesorter som cinsault og carignan velges bort til fordel for internasjonale kjente sorter som merlot og syrah, skriver www.wownews.se. Mange er bekymret for at unike druer kan forsvinne for alltid.
Merlot overtar
Siden 1979 har antallet røde druesorter blitt redusert med 12 prosent og de hvite med hele 20 prosent. Samtidig har de 10 mest dyrkede druesortene økt sin dominans 57 til 75 prosent av arealet.
Merlot er den druen som dyrkes mest og har tredoblet sitt volum siden 1979. Over halvparten dyrkes i Bordeaux. De eneste hvite druesortene som tar mer og mer plass er chardonnay og sauvignon blanc som har økt med henholdsvis 235 og 273 prosent.
Nyplantingene speiler dagens konsummønster både innenfor og utenfor Frankrikes grenser. Rustikke druer som ga store volumer er på vei ut. Den mest dyrkede druen i 1979, carignan, har mistet 70 prosent av volumet. Druen aramon som ble dyrket på hele 150.000 hektar i Sør-Frankrike for 30 år siden er nesten helt borte.
Støtte på vei
Flere steder i Frankrike er man nå urolig for at historiske druesorter skal forsvinne. Nå dannes det nye selskap som skal ta vare på tradisjonene. Et eksempel er en håndfull vinhandlere i Languedoc-Roussillon som har startet en forening med formål å ta vare på carignan. Mottoet er: Carignan er svaret på vår søken etter en lokal druestort i en merlot-dominert verden.
Foreningen inkluderer dyrkere i den lille appellasjonen Fitou der vinene minst må innholde 30 prosent carignan. Vinene herfra er ikke bare regionenes eldste, men også de som eksporteres med størst suksess. Dermed er de også et godt forbilde i området.
Rosé redder
Når det gjelder cinsault er det høyst trolig at den voksende etterspørselen etter roséviner kommer til å gi sorten et nytt oppsving. Den inngår i mange drueblandinger fra Provence, Sør-Rhône og Languedoc der det produseres mye rosé.