Færre druesorter i franske vingårder

Til tross for at franskmennene nødig bryter sine tradisjoner forandres vingårdene drastisk.
Redaksjonen
03 November 2009 - 14:00

En ny studie fra det franske landbruksdepartementet viser at variasjonen av druesorter i franske vingårder har blitt radikalt forandret de siste 30 årene. Tradisjonelle druesorter som cinsault og carignan velges bort til fordel for internasjonale kjente sorter som merlot og syrah, skriver www.wownews.se. Mange er bekymret for at unike druer kan forsvinne for alltid.

Merlot overtar
Siden 1979 har antallet røde druesorter blitt redusert med 12 prosent og de hvite med hele 20 prosent. Samtidig har de 10 mest dyrkede druesortene økt sin dominans 57 til 75 prosent av arealet.

Merlot er den druen som dyrkes mest og har tredoblet sitt volum siden 1979. Over halvparten dyrkes i Bordeaux. De eneste hvite druesortene som tar mer og mer plass er chardonnay og sauvignon blanc som har økt med henholdsvis 235 og 273 prosent.

Nyplantingene speiler dagens konsummønster både innenfor og utenfor Frankrikes grenser. Rustikke druer som ga store volumer er på vei ut. Den mest dyrkede druen i 1979, carignan, har mistet 70 prosent av volumet. Druen aramon som ble dyrket på hele 150.000 hektar i Sør-Frankrike for 30 år siden er nesten helt borte.

Støtte på vei
Flere steder i Frankrike er man nå urolig for at historiske druesorter skal forsvinne. Nå dannes det nye selskap som skal ta vare på tradisjonene. Et eksempel er en håndfull vinhandlere i Languedoc-Roussillon som har startet en forening med formål å ta vare på carignan. Mottoet er: Carignan er svaret på vår søken etter en lokal druestort i en merlot-dominert verden.
Foreningen inkluderer dyrkere i den lille appellasjonen Fitou der vinene minst må innholde 30 prosent carignan. Vinene herfra er ikke bare regionenes eldste, men også de som eksporteres med størst suksess. Dermed er de også et godt forbilde i området.

Rosé redder
Når det gjelder cinsault er det høyst trolig at den voksende etterspørselen etter roséviner kommer til å gi sorten et nytt oppsving. Den inngår i mange drueblandinger fra Provence, Sør-Rhône og Languedoc der det produseres mye rosé.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her