Bordeaux årganger

Fantastiske 2016 og veldig gode 2015
Foto: (Esperanza33)

Fantastiske 2016 og veldig gode 2015

Hvis du gleder deg til 2015-utgavene fra Bordeaux, har du enda større grunn til å se fram til 2016.
05 Desember 2018 - 12:51

2016 har alt, både kvalitet, volum og stil i en klassisk betydning. Rødvinsdruene kjennetegnes av et solid alkoholpotensial og en usedvanlig fenolisk sammensetning med veldig lavt eplesyreinnhold. 

Etter en trist vinter og en regnfylt vår, kom en tørr og solfylt sommer. Takket være vinterregnet ble det aldri tørke i vinmarkene, og det resulterte i ganske store druer. Situasjonen var sammenlignbar med 2010 helt fram til druene nesten var ferdig med å skifte farge. Forholdene lå derfor veldig godt til rette for god struktur i celleveggene og dermed oppbyggingen av fenoliske komponenter som anthocyaniner. 

2016: En unik og uberklassisk årgang

I august sørget store forskjeller mellom natt- og dagtemperaturene for at anthocyaninene i druene ble formet samtidig som syre- og aromautviklingen i druene holdt tritt. Dette fortsatte inn i september. Dermed ble innholdet av disse komponentene høyere enn i 2015 og 2009, og omtrent på nivå med 2011. 

Det har gitt viner som er fruktige, helt uten vegetale toner, og som kombinerer den tanninske kraften til store årganger med en utrolig deilig fløyelsaktig tekstur. Det relativt høye syreinnholdet gir vinene en tiltrekkende friskhet og strålende balanse, helt uten harde kanter. Årgangen har knapt sin like, og er mye mer klassisk enn både 2009 og 2015, og virker å ha et svært godt lagringspotensial. 

Regnet i første halvdel av september tillot solid modning for både cabernet sauvignon og merlot. Solskinn og fravær av regn gjennom resten av september og hele oktober sørget for perfekte forhold og en innhøstning som fortonet seg som en lek. 

2015-årgangen ga drømmetilstander på Bordeaux' østside. Foto: Esperanza33

Men til tross for den skyfrie himmelen, er det flere slott som kunne gjort det mye bedre. Haut Beauséjour i St Estèphe, eksempelvis, har et svakere potensial enn forventet. Det gjelder også Haut-Bages Montpelou som er litt endimensjonal og ikke vil holde veldig lenge. Andre som Lacoste Borie synes å mangle kompleksitet, selv om vinen i seg selv byr på umiddelbar drikkeglede. Det samme kan sies om du Glana i St Julien som er dominert av solbær, tobakk og cedertre. I Margaux mangler Ferrière kompleksitet, men har til gjengjeld myk og lett frukt. På den andre side er Monbrison veldig reservert. 

2015: Kjøttfull merlot på østsiden

2015 kjennetegnes av høy alkohol, aromatisk kompleksitet og silkeaktige tanniner. Vekstsesongen fikk mye sol som ga markante tanniner og mye anthocyaniner, men ikke like mye som i 2010. Modningen var nesten perfekt, men ikke helt jevn siden det kom regn både i midten av september og oktober. 

Merlotbaserte viner fra vestsiden er lettere og ikke så kjøttfulle som de fra østsiden. Cabernet sauvignon fra østsiden bidro med ekstra intensitet over hele linjen i denne delen av Bordeaux. 

I juni og juli var været varmt, solrikt og tørt. Faktisk den varmeste juni måned på over 100 år. August på sin side var våtere enn i 2010 og 2005. September varm og tørr. Stormen kalt Henry traff noen vinmarker og i begynnelsen av oktober kom ønsket regn.  Dermed hastet det ikke å høste druene. Variasjonen mellom kalde kvelder og varme dager i september jobbet for oppbyggingen av anthocyanin. Resultatet ble at det var høyere sukkernivåer i både merlot og cabernet sauvignon enn i 2014, 2013, 2010 og 2009. 

Likevel ble det i St Estèphe produsert noen lette viner med grønne toner (Beau Site) og litt besk fruktkarakter som hos Cos Labory. Andre som Haut Beasuséjour kommer til å utvikle seg raskere enn forventet og Phélan Segur er nesten for snill. I Pauillac har noen rustikke tanniner (Croizet Bages og Fonbadet), mens andre er enkle som La Fleur Peyrabon eller mangler kompleksitet som Lynch Moussas. I Pessac Léognan kommer noen viner, også fra de fremste slottene, til å måtte nytes forholdsvis tidlig, særlig La Louvière og Les Hauts de Smith.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her