Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Fargestoff kan være kreftfremkallende

EFSA (The European Food Safety Authority) har varslet om at et tilsetningsstoff som blant annet blir brukt i pølser og hamburgere kan være kreftfremkallende.
Redaksjonen
17 Juli 2007 - 15:41

EFSA begynte å re-evaluere sikkerheten rundt fargetilsetninger da ny teknologi ble tilgjengelig. Organisasjonen fant ut at matfargen Red 2G (E 128) var potensielt helsefarlig. Fargestoffene heter egentlig azofargestoffer og er en syntetisk farge. I utlandet er E 128 blant annet brukt i frokostpølser og i hamburgerkjøtt.
 
EU-regler
Som følge av at Norge er en del av EØS-avtalen må vi forholde oss til EUs direktiver. EU-reglene gjør at stoffet kan tillates i enda flere produkter enn hva som var tilfelle før. Tidligere var det begrenset omfang av E 128, som for eksempel i barmikser og en del fiskeprodukter. Fiskeproduktene fikk en "frisk" rødfarge.
 
I sukkertøy
Som følge av at vi nå forholder oss til EUs regelverk er stoffet tillatt i for eksempel sukkerbaserte varer, som for eksempel sukkertøy og produkter som er rettet mot barn.
 
I en kunngjøring sier EFSA at Red 2G viser seg å omdannes til det kjemiske stoffet anilin i kroppen. Ved hjelp av dyrestudier har EFSA funnet ut at stoffet bør kategoriseres som et carcinogen - en masse eller substans som kan være kreftfremkallende.
 
Helsefarlig
Men det er ikke mulig å finne ut hva som kan regnes som en sikker mengde for et menneske. EFSA bestemte seg derfor for at E 128 skulle regnes som helsefarlig.
 
EFSA sier at dette er deres første uttalelse i en rekke av re-evalueringer som er på gang. Av ting som skal sjekkes er mattilsetninger, inkludert farger, som er godkjent av EU.
 
I prosessen som evaluerer tilsetninger i mat har fargestoffer fått førsteprioritet ettersom dette var det første som ble evalueret for rundt 30 år siden.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her