Favoritt til rekene

Denne uke har vi valgt en moderne tysk hvitvin som går utmerket til rekene enten de nytes med majo & loff eller med noe mer raffinement. Det er kanskje ikke vinen du serverer som aperitiff til en som synes all vin er "sur". 090699.

Deinhard Dry Riesling 1997 (varenr. 34527, testsalg, kr 86,40) er en vellaget representant for de siste års nyvinning innen tysk vinproduksjon. Erkjennelsen av at vinpublikum vendte halvtørre liebfraumilcher og dess like ryggen i stadig større grad presset produsentene til å tenke nytt. De nye tyske viner er skapt i bildet av den moderne hvitvin som er frisk, fruktig og tørr. Hvitviner fra nær sagt alle verdenshjørner utgjør en sterk konkurrent til tyskernes 30-årige hegemoni i mellom- og lavprissegmentet for hvitt.
 
Tysk hvitvins styrke når vi ser bort fra disse enkleste typene er nettopp frukt og syre, men en syre som er så skarp at den oftest er best balansert når vinen har noe restsødme. De enkle vinene som fortsatt selges i store kvanta har ikke syre bare restsukker, er slappe og dvaske. Heller ikke en moderne tysker som Deinhard Dry Riesling 1997 er knusktørr, men oppleves som godt balansert på grunn av fine syrer.
 
Det er kanskje ikke vinen du serverer som aperitiff til en som synes all vin er "sur", men den er kjempefin til sommerens evigrosa slager, nemlig rekene. Reker har en touch av sødme og trenger syre i form av vin. Du kan også bruke den til skalldyrsalater som rekecocktail, eller andre ukompliserte retter med fisk eller skalldyr.
 
Deinhard er en betydningsfull produsent i Tyskland som har greid å kombinere størrelse med kvalitet. De er representert i de fleste av landets vinregioner. Dry Riesling kommer fra Rheinhessen, som har et delvis ufortjent rykte som liebfraumilch-land. Et rykte de produsentene som gjør en hederlig jobb nok sliter en del med på eksportmarkedet.
 
Tekst: Aase E. Jacobsen
09.06.99

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen