Dagens rett

Festmeny til feitetirsdag

Det er siste dag før faste, og i dag kan du fråtse i alle slags godsaker. Vi gir deg oppskriftene.

I morgen starter fasten, og etter søndagens fastelavnsboller er det i dag feitetirsdag.
 
Tradisjonen tro skal du denne dagen spise den beste og feteste maten du har i huset, slik at du har noe å tære på i løpet av fasten. Tidligere var dagen i dag en festdag, og et velkomment avbrekk etter den magre husmannskosten.
 
Nedenfor har vi samlet noen gode oppskrifter som kan passe for denne hverdagsfesten.
 
Under oppskriftene finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 
Smårett/ forrett:

Rømmegrøt og spekemat

Fremgangsmåte

Kok rømmen under lokk i ca. 2 minutter. Rør inn halvparten av melet og kok opp.
 
La det koke kraftig slik at smøret kommer frem. Skum av smøret og rør inn resten av melet. Spe med melken, gjerne en blanding av søt og syrnet melk.
 
Smak til med salt og server grøten med smørøye, sukker og kanel.
 
Spekemat, flatbrød og rømme serveres gjerne etter rømmegrøten.
 
 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ovnspannekake med flesk

Fremgangsmåte

Pannekakene:
Bland mel og salt. Tilsett ca. halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene. La røren svelle i ca. ½ time.

Smelt litt smør i en god og varm stekepanne. Hell i en øse med pannekakerøre og vend på pannen, slik at røren legger seg i et jevnt lag. Snu pannekaken når den har stivnet på oversiden og blitt gyllenbrun på undersiden. Når pannekaken er stekt på begge sider, brettes den sammen og legges i et ildfast fat med lokk. Pannekakene holder da varmen, slik at alle kan spise sammen.

Pannekakene kan serveres til middag med sukker, blåbærsyltetøy, stekt flesk eller en stuing. Like godt smaker det med varme pannekaker med is eller flamberte pannekaker til dessert. Pannekaker i en stabel med krem og bær imellom blir en spennende kake litt utenom det vanlige.

Fyllet:
Stek terninger av flesk eller bacon i langpannen i ca. 10 minutter ved 220°C. Hell over røren og dryss over hakket persille. Stek videre i ca. 15 minutter eller til ovnspannekaken er gjennomstekt.
 

Steker du ovnspannekaken i en dypere form, så må du beregne lengre steketid. Du kan sjekke om kaken er ferdig ved å stikke med en kakepinne. Server ovnspannekaken med salat og eventuelt kokte poteter til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Fisk:

Skreimølje på tradisjonelt norsk vis

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

1.5 kg
fersk skrei/torsk i skiver
1 l
2 dl
0.5 l
stk

Fremgangsmåte

Kok opp rikelig med vann tilsatt salt, ½ dl pr. liter vann. Trekk kjelen av plata og legg i fiskeskivene. Sett kjelen over varmen igjen og kok opp.

Trekk kjelen til side og la fisken stå og trekke i 4-5 minutter. Anrett på et varmt fat.
 
Før leveren kokes må den renses for hinner. Leveren kan kokes hel eller i biter, i lite vann tilsatt 1 ts salt, ½ ts eddik og 4-5 pepperkorn pr.desiliter vann. Kok opp vannet med eddik, salt og krydder. La leveren ligge og trekke i 20 minutter.

Vask rognen og pakk den inn i matpapir for å unngå at den går i stykker under kokinga. Legg den i kokende vann tilsatt 1 ss salt pr. liter vann. La den trekke i 20 - 40 minutter til rognen er ferdig.

Server fisken med den kokte rogna skåret i skiver, lever, kokte poteter og gulrøtter.

Mange flere oppskrifter med skrei

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Fugl:

Andebryst med stekte poteter og søtpotetpuré

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

litt
2 ss
4 stk

Fremgangsmåte

Rut andebrystet i fettet med en skarp kniv og brun kjøttet på alle sider i en tørr stekepanne. Stek i ovn ved 78 grader til kjernetemperaturen er 56 grader (bruk steketermometer).

Vask nypotetene godt og del dem i to med skallet på. Ha litt olje, salt og pepper i en langpanne og stek potetene ved 200 grader i ca 30 min.

Skrell søtpotetene og kok dem møre i vann. Hell av vannet, mos potetene, tilsett smør og kjør alt til puré med en mikser. Smak til med salt og pepper.

Kok inn portvinen til det halve. Tilsett kraften og kok inn til ca 5 dl ferdig saus. Kumquaten finhakkes og has i sausen umiddelbart før servering.
 
Får du ikke tak i nypoteter kan du også benyttet mandelpoteter eller gourmetpoteter.

Flere gode retter med and

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Kjøtt:

Honningglasert lammeribbe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 50 minutter

Ingredienser

1.5 ts

Fremgangsmåte

Sag gjerne beina på ribba slik at den blir lettere å skjære opp etter steking. Fjern overflødig fett. Legg den i en ildfast form.

Sett ovnen på 175 grader.

Bland sammen honning, soyasaus, finhakket hvitløk og chili. Legg ribba i en ildfast form, og pensle dette på ribba. Strø på salt og pepper, og dekk den med aluminiumsfolie.

Sett ribba i ovnen ved 175 grader i ca. 45 minutter. Ta av aluminiumsfolien, pensle en gang til og stek videre i ca. 45 minutter.

Skru opp varmen til  225 grader, pensle på nytt og stek i ytterligere 15 minutter. Du kan også sette den under grillen noen få minutter for å få sprø overflate.

Server gjerne med bakt potet.

Man oppskrifter med lam

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Ost:

Fritert ridderost med aprikos og valnøtter

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

4 ss
1 stk
0.5 dl
1 dl

Fremgangsmåte

Vend ost først i mel, deretter i egg og til slutt i griljermel. Varm opp oljen til 180 grader og fritér osten til den er gyllen.

Kok opp sukker og vann og ha i aprikoser. Kok til det begynner å tykne.

Servér ostebiter med aprikos, valnøtter og rødbetespirer. Dryss over litt rosepepper.

Prøv gjerne denne serveringsmetoden med andre oster også.

Flere osteretter

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Dessert:

Sjokoladetrøffelkake med pinjekjerner

Antall porsjoner

8

Ingredienser

150 g
1 dl
2 stk
2 dl
Trøffel
2 ss

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 175 grader.

Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen fra platen og rør i sukker, kakao og vaniljesukker.Rør i ett og ett egg. Ha til slutt i melet.

Ha røren i en smurt form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Stek kaken nederst i ovnen i ca 20 min (kaken skal være litt løs i midten).

Kok opp fløte og smør i en kjele. Ta kjelen fra platen. Ha i sjokoladen og rør til det er helt smeltet.

Sett sjokoladetrøffelen i kjøleskapet i ca 1 time til den er halvstiv.

Ha sjokoladetrøffelen over kaken, strø over pinjekjerner og sett kaldt, gjerne 1 time før den skal serveres.

Servér gjerne med  noe syrlig, f.eks. bringebær eller pasjonsfrukt.

De beste kakene med sjokolade finner du her

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine uansett hvor du befinner deg.
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .
 
 

Forsiden akkurat nå

Til toppen