Mat
Fet og sunn luksus med brioche

Fet og sunn luksus med brioche

Det finnes alternative måter å feite seg opp på enn boller med krem.
Aase E. Jacobsen
09 Februar 2013 - 04:40

Selv om svært få av oss legger vekt på fastens religiøse betydning, er fastelavnssøndag med sine kremboller og fargesprakende ris til inntekt for Norske Sanitetkvinners Forbund både et fast og kjært element.

Fastelavnsfest med fristende boller

 Den ultimate luksus

Men en champagnebrunch med foie gras på toasten er så mye mer fristende en søndagsmorgen i februar.

Aller best er at "den lager seg selv" og kan inntas i sengen. For mange den ultimate luksus, og som dessuten er bedre for hjerteregionen enn søte boller fylt med krem.

Eller så er det et meget velfungerende plaster på såret for den som ble glemt på valentinsdagen eller morsdagen. 

Se polets beste champagner på denne siden

Hele uka til ende

Men det er tirsdagen og ikke søndagen, som er den opprinnelige fastelavn, altså kvelden før fasten.

Våre forfedre må ha sett med gru frem til sju magre uker siden de etter hvert utvidet oppfeitingen til å inkludere både mandagen og søndagen, og visstnok til å vare en hel uke etter hvert.

Vårfest

På samme måte som julefeiringen er fastelavn er god miks av kristne og hedenske tradisjoner. Det er nok grunnen til at markeringen har overlevd så lenge.

Tidspunktet faller sammen med overgangen fra vinter til vår, og fastelavnsriset er en av de førkristne tradisjonene som skulle stimulere fruktbarheten.

Prøv noen av disse gryterettene

Karneval

Det var ikke bare jorden, planter og dyr som fikk seg en om gang med riset, men også kvinnene. Et annet og heldigvis utdødd ritual er å spenne nakne jomfruer foran plogen.

De hedenske ritualene omfattet også karnevallignende aktiviteter, men i motsetning til det vi skulle tro, er karneval en kristen tradisjon, nærmere bestemt romersk-katolsk.

Karnevalstiden avsluttes på tirsdag før faste (mardi gras=feittirsdag).

Prøv en skikkelig karnevalsdrink

Franskmenns favorittboller er Brioche

Franskmenns favorittboller er Brioche

Fremgangsmåte

  1. Rør ut gjæren i lunken melk. Sikt melet i en bolle.
  2. Bland i sukker og salt og lag en grop midt i. Visp egget lett, tilsett egg og gjærblandingen. Hell i gropen og bland godt med melet. Du kan godt bruke en mikser. Når du har oppnådd en jevn deig, tilsettes smøret i klumper. Bland godt.
  3. La hvile to timer på et lunt sted, til deigen har oppnådd dobbel størrelse.
  4. Elt deigen godt og del den opp i åtte boller som plasseres tett i tett i en kake- eller brødform.
  5. Du kan godt forme den til en loff og steike i vanlig brødform. La heve en time under et kjøkkenhåndkle.
  6. Lag et snitt i hver bolle med en skarp kniv. Pensle med vispet egg og steik ved 200 grader i 35 minutter. Ta ut av formen og avkjøl.
  7. Skjær brioche i tynne skiver og rist i brødristeren på lavt nivå.
  8. Legg skiver med foie gras, eller velg smørbar foie gras-terrine som er rimeligere, oppå toasten.
  9. Utvid gjerne tilbudet med pata negra/jamon iberico eller annen ekstra god skinke.

Du kan også bake de saftigste boller med disse oppskriftene

Har du heller lyst til å bake en kake er det veldig mange oppskrifter her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er sommerens store kakeopplevelse
Ukens kake

Dette er sommerens store kakeopplevelse

Selv om den er dresset opp for bryllup, tåler den å serveres til mindre betydningsfulle anledninger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dette er sommerens store kakeopplevelse
Ukens kake

Dette er sommerens store kakeopplevelse

Selv om den er dresset opp for bryllup, tåler den å serveres til mindre betydningsfulle anledninger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En kyllingpai med spinat er perfekt sommerferiemat
Dagens rett

En kyllingpai med spinat er perfekt sommerferiemat

Gjør den klar hjemme og ta den med på piknik, stranda eller tur i skogen. Den kan selvsagt også spises hjemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her