Fet og sunn luksus med brioche

Fet og sunn luksus med brioche

Det finnes alternative måter å feite seg opp på enn boller med krem.

Selv om svært få av oss legger vekt på fastens religiøse betydning, er fastelavnssøndag med sine kremboller  og fargesprakende ris til inntekt for Norske Sanitetkvinners Forbund både et fast og kjært element.

Fastelavnsfest med fristende boller

  Den ultimate luksus

Men en champagnebrunch med foie gras på toasten er så mye mer fristende en søndagsmorgen i februar.

Aller best er at "den lager seg selv" og kan inntas i sengen. For mange den ultimate luksus, og som dessuten er bedre for hjerteregionen enn søte boller fylt med krem.

Eller så er det et meget velfungerende plaster på såret for den som ble glemt på valentinsdagen eller morsdagen.  

Se polets beste champagner på denne siden

Hele uka til ende

Men det er tirsdagen og ikke søndagen, som er den opprinnelige fastelavn, altså kvelden før fasten.

Våre forfedre må ha sett med gru frem til sju magre uker siden de etter hvert utvidet oppfeitingen til å inkludere både mandagen og søndagen, og visstnok til å vare en hel uke etter hvert.

Vårfest

På samme måte som julefeiringen er fastelavn er god miks av kristne og hedenske tradisjoner. Det er nok grunnen til at markeringen har overlevd så lenge.

Tidspunktet faller sammen med overgangen fra vinter til vår, og fastelavnsriset er en av de førkristne tradisjonene som skulle stimulere fruktbarheten.

Prøv noen av disse gryterettene

Karneval

Det var ikke bare jorden, planter og dyr som fikk seg en om gang med riset, men også kvinnene. Et annet og heldigvis utdødd ritual er å spenne nakne jomfruer foran plogen.

De hedenske ritualene omfattet også karnevallignende aktiviteter, men i motsetning til det vi skulle tro, er karneval en kristen tradisjon, nærmere bestemt romersk-katolsk.

Karnevalstiden avsluttes på tirsdag før faste (mardi gras=feittirsdag).

Prøv en skikkelig karnevalsdrink

Brioche

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

375 g
1 ts

Fremgangsmåte

Rør ut gjæren i lunken melk. Sikt melet i en bolle. Bland i sukker og salt og lag en grop midt i. Visp egget lett, tilsett egg og gjærblandingen. Hell i gropen og bland godt med melet. Du kan godt bruke en mikser. Når du har oppnådd en jevn deig, tilsettes smøret i klumper. Bland godt.

La hvile to timer på et lunt sted, til deigen har oppnådd dobbel størrelse. Elt deigen godt og del den opp i åtte boller som plasseres tett i tett i en kake- eller brødform. Du kan godt forme den til en loff og steike i vanlig brødform. La heve en time under et kjøkkenhåndkle.

Lag et snitt i hver bolle med en skarp kniv. Pensle med vispet egg og steik ved 200 grader i 35 minutter. Ta ut av formen og avkjøl.

Skjær brioche i tynne skiver og rist i brødristeren på lavt nivå.

Legg skiver med foie gras, eller velg smørbar foie gras-terrine som er rimeligere, oppå toasten. Utvid gjerne tilbudet med pata negra/jamon iberico eller annen ekstra god skinke.

Du kan også bake de saftigste boller med disse oppskriftene

Har du heller lyst til å bake en kake er det veldig mange oppskrifter her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Stockxpert

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen