Fiendtlighet mellom vinbøndene i Frankrike

De siste dagene har temperaturen vært høy mellom vinbønder i Languedoc og Bordeaux.
Redaksjonen
27 Januar 2006 - 19:08

Etter utstrakt møtevirksomhet mellom bønder i de to områdene gikk to av de mest fremtredende lederne for Languedoc hardt ut mot sine kolleger fra Bordeaux og anklagde dem for den nåværende krisen innen bransjen i Frankrike. En av lederene kalte sågar situasjonen for et apartheid-system med Bordeaux-bøndene som den store synderen, i følge avisen Libération.

En viktig del av kritikken har ligget i Bordeaux' tilsynelatende uvilje til å gjøre noe med situasjonen, i følge Jean Huillet i samme reportasje. Languedoc har destruert 12 500 hektar med vinranker og 120 millioner liter vin, i motsetning til Bordeaux' 1 800 hektar og 18,5 millioner liter. Lederen for Bordeaux' handelsorganisasjon (CIVB) inrømmer da også at de har langt igjen før de når sine målsetninger på disse områdene.

Konfrontasjonen kom etter at Bordeaux-bøndene nektet å delta i en demonstrasjon som var planlagt i Paris 8. februar, men som nå er utsatt.

I et åpent brev til bransjen, har tre av Bordeaux' ledende skikkelser svart på angrepet.

Allan Sichel, leder for Bordeaux' négociantføderasjon, CIVB-sjef Christian Delpeuch og Jacques Bertrand, leder av Grand Vins-unionen, har i sitt brev forsvart områdets beslutninger, og mener Bordeaux har blitt stigmatisert urimelig i forhold til andre områder. De viser videre til et generelt sviktende marked og at flere vinbønder i deres eget område sliter med å få endene til å møtes.

Forfatterene av brevet etterlyser en nasjonal agenda for å motvirke den negative trenden, med tiltak, slik som sentralt finansiert og kontrollert destruksjon av vinranker samt strengere produksjonskontroll.

Kilde: liberation.fr/ vinforum.dk/ decanter.com

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her