Fiendtlighet mellom vinbøndene i Frankrike

De siste dagene har temperaturen vært høy mellom vinbønder i Languedoc og Bordeaux.
Redaksjonen
27 Januar 2006 - 18:08

Etter utstrakt møtevirksomhet mellom bønder i de to områdene gikk to av de mest fremtredende lederne for Languedoc hardt ut mot sine kolleger fra Bordeaux og anklagde dem for den nåværende krisen innen bransjen i Frankrike. En av lederene kalte sågar situasjonen for et apartheid-system med Bordeaux-bøndene som den store synderen, i følge avisen Libération.

En viktig del av kritikken har ligget i Bordeaux' tilsynelatende uvilje til å gjøre noe med situasjonen, i følge Jean Huillet i samme reportasje. Languedoc har destruert 12 500 hektar med vinranker og 120 millioner liter vin, i motsetning til Bordeaux' 1 800 hektar og 18,5 millioner liter. Lederen for Bordeaux' handelsorganisasjon (CIVB) inrømmer da også at de har langt igjen før de når sine målsetninger på disse områdene.

Konfrontasjonen kom etter at Bordeaux-bøndene nektet å delta i en demonstrasjon som var planlagt i Paris 8. februar, men som nå er utsatt.

I et åpent brev til bransjen, har tre av Bordeaux' ledende skikkelser svart på angrepet.

Allan Sichel, leder for Bordeaux' négociantføderasjon, CIVB-sjef Christian Delpeuch og Jacques Bertrand, leder av Grand Vins-unionen, har i sitt brev forsvart områdets beslutninger, og mener Bordeaux har blitt stigmatisert urimelig i forhold til andre områder. De viser videre til et generelt sviktende marked og at flere vinbønder i deres eget område sliter med å få endene til å møtes.

Forfatterene av brevet etterlyser en nasjonal agenda for å motvirke den negative trenden, med tiltak, slik som sentralt finansiert og kontrollert destruksjon av vinranker samt strengere produksjonskontroll.

Kilde: liberation.fr/ vinforum.dk/ decanter.com

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her