Fire av verdens 50 beste restauranter er i Lima, Peru
Foto: (Central, Lima)

Fire av verdens 50 beste restauranter er i Lima, Peru

Og 12 av de 50 beste er i Sør- og Mellom-Amerika som for alvor har inntatt Worlds50Best.
21 Juni 2023 - 16:34

Verdens beste restaurant er Central i Lima, og med seg har den Maido på 6. plass, Kjolle på 28. plass samt Mayta på 47. plass i Worlds50Best 2023.

At Lima er et gastronomisk episenter er et velkjent faktum, og siden Virgilio Martínez åpnet Central i 2008 har restauranten vært på alles lepper, men det er først nå at den når den absolutte toppen av denne listen. Bakgrunnen er at han og hans team har tatt restauranten mange hakk videre for å vise verden hvilken enormt viktig og for mange ukjent del av den gastronomiske kulturarven Perus landskap representerer.  

Virgilio Martínez og Pia Leon som driver Central sammen, har også Kjolle samt Mil i porteføljen.

Restaurant Centrals interiør er minimalistisk - det kan ikke sies om maten. Foto: Central, Lima

Central er opp ett hakk fra i fjor da den bare var slått av Geranium som i år ikke figurerer på listen over hodet. Det gjør heller ikke Noma. Årsaken er at begge har toppet listen etter at reglene ble endret, Noma i 2021 og Geranium i 2022. De er derfor ikke representert på listen overhodet, det er heller ikke The French Laundry, The Fat Duck, El Celler de Can Roca, Osteria Francescana, Eleven Madison Park og Mirazur.

Fh: Virgilio Martinez og Pia Leon med sitt tema på Central. Foto: Central, Lima

Siden disse restaurantene mangler fra listen, er det vanskelig å trekke en definitiv konklusjon om i hvilken retning verdensgastronomien på topplan trekker. Bortsett fra at Sør- og Mellom-Amerika har befestet seg som en gastronomisk høyborg på nivå med så vel Asia som Europa. Samt ikke minst en viktig leverandør av mattrender det siste tiåret.

For dette er ikke et nytt fenomen. Allerede i 2015 lå ni av verdens 50 beste i Sør- og Mellom-Amerika. 

De 12 restaurantene på årets liste er ikke bare Peru, men også andre land på den sørlige delen av dette kontinentet som Mexico (Quintonil, Pujol og Rosetta), Chile (Borago), Brasil (A Casa do Porco) Colombia (El Chato og Leo) og Argentina (Don Julio) med på å tegne det nye gastronomiske verdenskartet.  

Selv om Geranium og Noma er ute, har Alchemist seilet opp som en sterk nummer 5 – og dermed Nordens beste. At Rasmus Munk & Co kan utfordre Central i 2024, er ikke utenkelig, all den tid den var på 18. plass i 2022. Alchemist fikk forresten Star List Award 2023 for vinkartet sitt.

Det er i år nå kun én annen nordisk restaurant i tillegg på listen, Franzén i Stockholm.

Det er likevel Spania som totalt sett har flest restauranter og det europeiske landet med sterkest representasjon i toppen: Disfrutar i Barcelona, Diverxo i Madrid, Asador Etxebarri i Baskerland, på henholdsvis 2. 3 og 4. plass, samt Quique Dacosta i Dénia og Mugaritz i San Sebastian.

Her kan du lese mer om de 50 beste i 2023

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her