Flasken på bordet

Det finnes et liv for rødvin utenom bag-in-box som fraktes til de tusen hjem i mengder. Ukens vin er en slik, en ren og vellaget rødvin i en pen flaske med en tilsvarende etikett og med en pris som belaster budsjettet akkurat passe hardt

Portugal som leverandør er kommet helt i skyggen av at bag-in-box-bølgen har inntatt vinscenen. Det er urettferdig, for få andre vinregioner evner vel å levere flasketappet vin av så god kvalitet i forhold til pris som nettopp portugiserne.

Derfor heter ukens vin fra Quinta da Verderena 1999 (varenr. 13233, kr 79,70) og er fra Estremadura i Portugal. Området som ligger rett nord for Lisboa, var inntil nylig mest assosiert med billige skvalpeviner, som landets mestproduserende region, har fått nytt liv gjennom at stadig flere mindre vingårder satser på å lage sin egen vin i stedet for å levere til kooperativet samtidig som sistnevnte også gradvis innser at en oppgradering av så vel vinmarker og druetyper som fremstillingsmetoder er nødvendig.

Quinta da Verderena er en slik vingård på 30 hektar med relativt gamle vinstokker (30 år). Drueblandingen er ikke helt typisk for området, for her er det en miks av tinta roriz (altså tempranillo) trincadeira og touriga nacional som er portvinsdruen par excellence. Quinta da Verderena 1999 er en veldig saftig vin med duft og smak av røde og mørke bær samt innslag av urter hvilket trolig skriver seg fra druen trincadeira som trenger et veldig varmt klima (som Alentejo) for å bli helt moden.

Ukens vin er imidlertid ikke bare ung bærsaft. Den har også et behagelig tanninbitt som gjør den egnet til å brukes i matsammenheng, for eksempel til en kjøttgryte med kylling eller svin. En hederlig vin til de mer hverdagslige anledninger, og de er det jo flest av.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen