Fleksibel eleganse

En flott representant for det som er århundrets årgang i Rioja er ukens vin. Og denne elegante vinen som er blant de rimeligste reservaene er dessuten et utmerket følge til en rekke retter. Eller du kan nyte den som den er.
Aase E. Jacobsen
23 August 2000 - 20:49

Viña Pomal Reserva 1995 (varenr. 11867, bestillingsutvalget) er med sine 136 kroner ingen billig vin, men så er prisene på Rioja-viner føket i været de siste to-tre årene. Og dermed plasserer denne seg i den humane delen av skalaen. Særlig for en vin fra Haro og Rioja Alta hvor de mest ettertraktete vinmarkene ligger. Her er det kjøligere og luftigere enn lenger nedover i Ebro-dalen. Hvilket er gunstig for druene som virkelig må svette i heten som legger en klam hånd over det indre av Spania.

Som navnet antyder er Viña Pomal en enkeltvinmarksvin. Fra 87 hektar som ligger på et platå hvor Ebro møter elven Tiron. Her er jordsmonnet leirholdig kalkstein hvor druene tempranillo, graciano og mazuelo trives. Tempranillo er Riojas og Viña Pomals viktigste drue som gir den flotte karakteren til Rioja med krydder og tobakk kombinert med kirsebær og andre bæraromaer. Graciano er en spennende drue som dyrkes i liten utstrekning siden den gir små avlinger. Men kvaliteten er høy og gir vin med god fargeintensitet og struktur. Mazuelo gir bare god vin så lenge druene kommer fra gamle vinstokker. Viña Pomals teller for øvrig 23 år.

Disse ingrediensene skaper sammen med fatbruket (6 mnd i store fat, halvannet i små fat) en elegant vin hvor bærkomponentene i duften ikke overkjøres av treverkaromaene. Smaken er saftig og følger duften godt opp. God friskhet og fine tanniner. I det hele en svært harmonisk vin å nyte sammen med et bredt utvalg av mat, fra lyst kjøtt i gode sauser, til retter med sopp, til fugl eller til litt ost. Selvsagt lar den seg nippe til uten matfølge også. Og siden 1995 konkurrerer i tetsjiktet om å være forrige århundres største årgang, er denne vinen en kandidat for kjelleren for inntil fem års lagring. Men den er først og fremst deilig å drikke nå.

Produsenten er Bodegas Bilbainas som i dag er eid av Codorniu-gruppen, en ikke ukjent produsent av cava, spansk musserende. Bodegaen ble etablert i 1859 av franske vinflyktninger som hadde mistet mye etter den store melduggepidemien i franske vinmarker. Men det var først senere, i 1911, at navnet Viña Pomal dukket opp.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få
det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med
Telenor Link til byr Apéritif deg det.
 
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.
 
Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke.
 

Ukens vin på wap
Ukens vin finner du direkte ved å gå til: http://www.aperitif.net/ukensvin.wml eller til Telenor Mobils nye wap-portal www.djuice.com og så deretter til markedsplass.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her