For enhver smak

Denne uken har vi to viner som fortjener oppmerksomhet. To viner som er i nÊr familie, men som fyller ulike behov og som begge byr pÄ mye smak for beskjedne belÞp. Begge er skapt for matbordet, men er ogsÄ gode Ä nytes alene.
Redaksjonen
22 Mars 2001 - 02:00

Da Ars Montepulciano d'Abruzzo Casal Thaulero ble testet i forbindelse med lanseringen sist hÞst, falt den ikke helt i smak. En ny Ärgang, 1999, er kommet til og den fremstÄr som langt mer harmonisk. Prisen er dessuten svÊrt sÄ gunstig, kroner 75,34 (KK166702) for denne vinen. Men det er fortsatt en enkel og rett frem vin med snev av stall og mÞrke bÊr, rund munnfÞlelse som friskner til mot slutten. Et godt fÞlge til enkle kjÞttretter, gjerne grillmat, eller pasta med litt kraftig kjÞttsaus.
 
Men montepulcianodruen kan sÄ mye mer. Legger du pÄ et par tiere, fÄr du en langt mer elegant vin i form av Orsetto Oro (som for Þvrig betyr gullgjÞrnen). 1997-utgaven (KK518902, kr 90,70) er overraskende ungdommelig med mÞrke bÊr og krydder i sÄ vel duft som smak. Den er saftig med gode syrer som vokser utover og fÞyer seg sammen med fine tanniner mot en harmonisk avslutning. En god vin til prisen, og en fleksibel matvin. Den passer til noe mer forseggjorte retter enn Ars. Gjerne vilt, enten med pels eller fjÊr, men ogsÄ annet rÞdt kjÞtt eller kalv, kokt eller stekt.
 
Ukens viner er begge laget av Aprutina som eier varemerket Casal Thaulero. Aprutina er et kooperativ som bestÄr av 109 vinbÞnder og 400 hektar vinmarker, primÊrt montepulciano-druen som er den viktigste rÞdvinsdruen i Abruzzo. OmrÄdet som dekkes av i alt 10.000 hektar vinmarker er kilde til en rekke gode vinkjÞp siden dets status som leverandÞr av kvalitetsviner fortsatt er i stÞpeskjeen. Det er en hÄndfull hete om ikke veldig kjente navn her; men de fleste vinene lages av kooperativer hvor en ny Änd og kvalitetsorientert giv er i ferd med Ä fÄ gjennomslag. I fremtiden vil vi garantert se flere interessante viner herfra.
 
Abruzzo ligger midt pÄ leggen av den italienske stÞvelen med Adriaterhavet i Þst. Her er klimaet selvsagt godt og varmt om sommeren men vinmarkenes beliggenhet pÄ rundt 300 meter over havet kombinert med den avkjÞlende havbrisen gjÞr at druene ikke koker. Moderne fremstillingsmetoder med temperaturkontrollert gjÊring i rustfrie stÄltanker sikrer kvaliteten. Lavere avling og stÞrre grad av selektering av druene som tilfellet er for Orsetto Oro Þker konsentrasjonen i vinen uten at den blir overekstrahert og plump. Syrene i montepulcianodruen er med hele veien og gjÞr vinen lettfordÞyelig.

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En jordbĂŠrmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbĂŠrmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

RĂžde og fristende ligger de i butikken - friske jordbĂŠr er ogsĂ„ en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sommerens beste dessert lager du pÄ grillen
Ukens kake

Sommerens beste dessert lager du pÄ grillen

Smuldrepai og dine favoritter blant sommerens bÊr fÄr fÞlge av en kaldrÞrt vaniljekrem - ogsÄ den hjemmelaget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

GrÞnn softis-suksess pÄ brygga

Pascals lysgrÞnne softis-kiosk pÄ Aker Brygge i Oslo er en stor suksess.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Pasta med laks og reker pÄ italiensk vis
Dagens rett

Pasta med laks og reker pÄ italiensk vis

Denne pastaretten er mettende og smaksrik - takket vÊre gode rÄvarer og en italiensk vri.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
En jordbĂŠrmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbĂŠrmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

RĂžde og fristende ligger de i butikken - friske jordbĂŠr er ogsĂ„ en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Sommerens beste dessert lager du pÄ grillen
Ukens kake

Sommerens beste dessert lager du pÄ grillen

Smuldrepai og dine favoritter blant sommerens bÊr fÄr fÞlge av en kaldrÞrt vaniljekrem - ogsÄ den hjemmelaget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Sommerens saftigste pinot noir finnes pÄ nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes pÄ nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en ĂŒberkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravĂŠr av smĂžr og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

Gi kotelettene en italiensk vri
Dagens rett
Koteletter og pasta med oliven og kapers

Gi kotelettene en italiensk vri

Det er ikke sÄ mye som skal til for Ä gjÞre svinekoteletter til et festmÄltid - og det midt i uka. FÞlg denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

GrÞnn softis-suksess pÄ brygga

Pascals lysgrÞnne softis-kiosk pÄ Aker Brygge i Oslo er en stor suksess.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her