For enhver smak
Denne uken har vi to viner som fortjener oppmerksomhet. To viner som er i nÊr familie, men som fyller ulike behov og som begge byr pÄ mye smak for beskjedne belÞp. Begge er skapt for matbordet, men er ogsÄ gode Ä nytes alene.
Redaksjonen
22 Mars 2001 - 02:00
Da Ars Montepulciano d'Abruzzo Casal Thaulero ble testet i forbindelse med lanseringen sist hÞst, falt den ikke helt i smak. En ny Ärgang, 1999, er kommet til og den fremstÄr som langt mer harmonisk. Prisen er dessuten svÊrt sÄ gunstig, kroner 75,34 (KK166702) for denne vinen. Men det er fortsatt en enkel og rett frem vin med snev av stall og mÞrke bÊr, rund munnfÞlelse som friskner til mot slutten. Et godt fÞlge til enkle kjÞttretter, gjerne grillmat, eller pasta med litt kraftig kjÞttsaus.
Men montepulcianodruen kan sÄ mye mer. Legger du pÄ et par tiere, fÄr du en langt mer elegant vin i form av Orsetto Oro (som for Þvrig betyr gullgjÞrnen). 1997-utgaven (KK518902, kr 90,70) er overraskende ungdommelig med mÞrke bÊr og krydder i sÄ vel duft som smak. Den er saftig med gode syrer som vokser utover og fÞyer seg sammen med fine tanniner mot en harmonisk avslutning. En god vin til prisen, og en fleksibel matvin. Den passer til noe mer forseggjorte retter enn Ars. Gjerne vilt, enten med pels eller fjÊr, men ogsÄ annet rÞdt kjÞtt eller kalv, kokt eller stekt.
Ukens viner er begge laget av Aprutina som eier varemerket Casal Thaulero. Aprutina er et kooperativ som bestÄr av 109 vinbÞnder og 400 hektar vinmarker, primÊrt montepulciano-druen som er den viktigste rÞdvinsdruen i Abruzzo. OmrÄdet som dekkes av i alt 10.000 hektar vinmarker er kilde til en rekke gode vinkjÞp siden dets status som leverandÞr av kvalitetsviner fortsatt er i stÞpeskjeen. Det er en hÄndfull hete om ikke veldig kjente navn her; men de fleste vinene lages av kooperativer hvor en ny Änd og kvalitetsorientert giv er i ferd med Ä fÄ gjennomslag. I fremtiden vil vi garantert se flere interessante viner herfra.
Abruzzo ligger midt pÄ leggen av den italienske stÞvelen med Adriaterhavet i Þst. Her er klimaet selvsagt godt og varmt om sommeren men vinmarkenes beliggenhet pÄ rundt 300 meter over havet kombinert med den avkjÞlende havbrisen gjÞr at druene ikke koker. Moderne fremstillingsmetoder med temperaturkontrollert gjÊring i rustfrie stÄltanker sikrer kvaliteten. Lavere avling og stÞrre grad av selektering av druene som tilfellet er for Orsetto Oro Þker konsentrasjonen i vinen uten at den blir overekstrahert og plump. Syrene i montepulcianodruen er med hele veien og gjÞr vinen lettfordÞyelig.
Forsiden akkurat nÄ