Forførelseskunst på flaske

Hvis du trodde at hvitvinen soave er det navnet antyder, nemlig bløt og mild og uten rom for ettertanke, har du ikke prøvd ukens viner som fortjener en plass blant kremen av hvitvin. Og det uten at prisen er avskrekkende, heller tvert imot. Usedvanlig forførende og sjarmerende viner som samtidig er supre og allsidige matfølger.

Nå kan du få Ukens vin som e-post . Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Den lille familiebedriften Ca' Rugate tilhører kremen av ikke bare den soave-produserende regionens, altså Veneto i Nord-Italia, produsenter men også av Italias vinelite. Forskjellen mellom deres hvite viner og gjennomsnittet for soave DOC  er virkelig stor. Mens soave generelt lider under etiketten vin som drikkes uten å etterlate verken inntrykk eller smak, kjennetegnes Ca' Rugates viner, og det allerede fra enkleste nivå, av seriøsitet i hver dråpe.

Deres protest mot de italienske vinmyndighetenes veikhet overfor de mektige kooperativene som står bak 7-8 av 10 flasker med soave, står det respekt av. Fra og med 2002-årgangen kan altså viner som tilfredsstiller kravene til soave classico superiore smykke seg med DOCG, som en av i alt fem italienske tørre hvitviner. Ca' Rugate og deres kolleger i tetsjiktet nekter å bruke DOCG da de mener at kravene er for lite strenge til at superiore skal fortjene den ekstra G'en som altså står for garantita (i tillegg til controllata). Resultatet er at de omklassifiserer vinene sine til enten vanlig soave classico eller IGT.

Topp til sjømat
Men det er uansett innholdet i flaskene som er interessant for oss forbrukere. Ca'Rugate Soave Classico San Michele 2014 (33138) er et godt eksempel på Ca' Rugates seriøse behandling også av de rimeligste vinene. Her er det masser av tropisk frukt og sitrus i så vel duft som smak. God og behagelig friskhet gjør at den også egner seg til lettere retter, gjerne forretter som skalldyrsalat. Eller siden det fortsatt er høysesong for krabbe, er et krabbesmørbrød med skikkelig høyde en god løsning.

Virkelig fart i sakene blir det når enkeltvinmarkssoaven, Monte Fiorentine Soave Classico 2012 (33136) kommer i glasset. Et overflødighetshorn av frukt, tropiske sorter som fersken, pære, melon, sitrus og snev av blomster. Smaken er meget frisk med fyldig og forførende fruktighet og deilig sitrus- og mineralfedme i avslutningen. Et veritabelt sjarmtroll som også er en strålende matvin. Og et alternativ til eksempelvis standard chablis eller sancerre når du trenger mer fruktsødme. Topp til alt innen sjømat, også med innslag av krydder.

Velsmakende hobby
Forklaringen på hvorfor disse vinene er så mye bedre enn andre ligger dels i det forhold at kun garganega-druen brukes, det er den som har desidert størst potensial av de tillatte soave-druene. Men siden dette er en svært produktiv drue som under det tradisjonelle regimet med høy oppbinding av vinstokkene (såkalt tendone) mister all karakter, er utbyttekontroll ekstremt viktig. Da først klarer denne druen å vise frem sine egenskaper og ta til seg elementer fra det vulkanske jordsmonnet som kun finnes i åssidene, innen Soave Classico-sonen som teller ca 1500 hektar. Den øvrige Soave-sonen som dekker mer enn dobbelt så stort areal ligger for det meste på fruktbar flatmark. Noe som i kombinasjon med tendone er garantert dårlig resultat.

Ca' Rugate lager selvsagt også en søt vin som tradisjonen tilsier av sent høstede druer som ettertørkes noen måneder før de presses og gjærer i barrique. Ca'Rugate Recioto di Soave La Perlara 2010 (33091) (for 37,5 cl) lages i et antall av 8000 (halv)flasker og er mer å regne som et hobbyprodukt enn noe annet. Men du verden for en velsmakende hobby. Masse tørkede gule frukter, særlig aprikos men også andre tropiske sorter samt fatkrydder og nøtter i både duft og smak, deilig sødme som balanseres av flott syre. En vin som passer godt til en rekke desserter med frukt eller nøtter, men også en dessert i seg selv.

Men familien nøyer seg imidlertid ikke bare med hvite druer. Fra fem hektar egne vinmarker i nærliggende Valpolicella hentes corvina- og rondinella-druer som ender opp som Ca'Rugate Rio Albo Valpolicella 2014 (46724) . 2002-utgaven er like inntagende som sine hvite søsken. Parfymert og saftig duft og smak av kirsebær og røde bær som sitter en god stund. Deilig til lyst kjøtt eller fisk i smaksrik tilberedning, gjerne italiensk. Et godt alternativ når du har lyst på et glass forfriskende rødvin, eller for de som ikke drikker hvitvin.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Ca'Rugate Soave Classico San Michele 2019

Produsent:
Az. Agr. Rugate
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
150,00 kr
Varenummer:
3313801
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Monte Fiorentine Soave Classico 2018

Produsent:
Ca' Rugate
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
225,00 kr
Varenummer:
3313601
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Ca'Rugate Recioto di Soave La Perlara 2010

Produsent:
Azienda Vitivinicola Ca'Rugate
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.500l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
249,90 kr
Varenummer:
3309101
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Ca'Rugate Rio Albo Valpolicella 2019

Produsent:
Ca' Rugate
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
160,00 kr
Varenummer:
4672401
85 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen