Fra Bornholm til Jotunheimen

Stikkordene Claus Meyer og Danmark er til å få vann i munnen av. Nå har den danske superkokken overført sin TV-serie til boka Smaken av Danmark.
Redaksjonen
22 September 2008 - 16:45

Meyer har lenge underholdt oss med programmet "Mat i Norden". I en smule heseblesende stil strør han om seg med godsaker, der enkel tilberedning, få (og kortreiste) råvarer er ting som går igjen. Meyer brenner for de kvalitetene han mener kjennetegner de nordiske råvarene.
Her er han på tur og besøker fiskere, bønder og andre som produserer matvarer. Han besøker selvsagt en hver avkrok i Danmark, men er også innom Grønland og Norge.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Her hos oss er det Jotunheimen som lokker. Meyer har blant annet besøkt Arne Brimis spisested, og "mistet munn og mæle" over det som møtte ham der. Dansken rapporterer entusiastisk om tømmerbygninger, stekte ryper og reinsdyr på spidd, varm rypebuljong med rypehjerte på spyd og kreklingkompott tilberedt over åpen ild akkompagnert av Lom-kokkens røverhistorier.

Gode naboer
Vår danske venn er raus nok til å skryte av den norske akevitten, og gir oss honnør for å opprettholde tradisjonen med å sende Linie-akevitten jorda rundt med båt for å få til den runde smaken. Meyer sier at han synes akevitt smaker godt til all slags mat, men kanskje særlig fet fisk, kraftige oster, pølser, brød og smaksrike kjøttretter.

Beina på jorda
Claus Meyer driver blant annet restaurant Noma i København, et sted med to stjerner i Michelin-guiden. Gastronomi på et slikt nivå har ikke fått ham til å miste bakkekontakten. En gjennomgående tråd i oppskriftene i Smaken av Danmark er hvor enkel maten er tilberedt. Sild med dill, nypoteter og grovt rugbrød blir til et festmåltid. Han lager potetmos med kjøtt fra kokte krabbeklør, og anbefaler den som hovedrett eller tilbehør til f.eks. kveite. Hans oppskrift på poteter som er stekt i andefett med rosmarin og hvitløk er virkelig strålende.

Liten svakhet
Smaken av Danmark er mer enn en vanlig kokebok. Den er full av historier, og du finner hauger og lass av bilder som beskriver hvordan bønder og fiskere i Danmark har det der de dyrker og fanger råvarene. For de av oss som elsker Danmark er den med andre ord også en slags håndbok. Det understrekes av flere sider bakerst med gode adresser. Her finner du den beste røkte fisken, produsenter av melk og ost det er verdt å besøke osv. Morten Schakendas bakeri i Lom er blant de stedene i Norge Meyer anbefaler at man stikker innom.

Bøker som lages som en spin-off fra TV-produksjoner har ofte den svakhet at bildene ikke er helt tipp-topp. Teamet som er på tur lager TV det gnistrer av, men behersker ikke alltid teknikken bak stillestående bilder. Det verste her er en rødspette på side 74 som ville blitt refusert i et hvilket som helst familiealbum. Med en litt bedre teknikk ville nok flere av matrettene også sett lekrere ut. Men at de smaker godt, er det aldri noe tvil om.

270 sider
450 kroner
Pantagruel Forlag
 
Antall stjerner:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her