Francesco Marzola er Nordens beste vinkelner
(Foto: Kristian Jøraandstad)

Francesco Marzola er Nordens beste vinkelner

Nå gjenstår det bare å kapre norgesmestertittelen. Det gjør han kanskje i februar neste år?

Søndag 16. september var det duket for nordisk vinkelnermesterskap 2018 på Edderkoppen Scene i Oslo med ni deltakere fra de nordiske landene. For Norge stilte Henrik Dahl Jahnsen og Francesco Marzola. Etter knallhard konkurranse var det sistnevnte som kunne motta den gjeve tittelen: Best sommelier of the Nordics 2018 foran svenske Ellen Franzén og danske Rasmus Lunkov Marquart kom på henholdsvis andre og tredjeplass.

- Det har vært en del «sweat and tears», sier den nyslåtte nordiske vinkelnermesteren Francesco Marzola når han oppsummerer de siste årenes forberedelser til det som er blitt det foreløpige klimakset i norsk-italienerens karriere. Francesco som tok vinkelneren i 2014, og deltok på sin første konkurranse i 2016, har jobbet med vinfaget siden han som 16-åring begynte i familiens restaurant i Palermo på Sicilia.

Før nordiskseieren har han en andreplass i NM 2018 som beste. Og neste konkurranse er selvsagt NM i februar 2019. Men han er sulten på større utfordringer. Vinner han NM, er europamesterskapet en mulighet. Nordisk kan man bare vinne (og delta i ) én gang.

Ambisiøse Francesco tar ikke lett på oppgavene. – Jeg opplevde Nordisk som en vanskelig konkurranse, men jeg følte at det gikk bra hele veien. De første fem minuttene i finalen er alltid tøffe, men jeg klarte å ro meg ned, forklarer han og forteller at han har jobbet mye med sine svake punkter i forberedelsene.

 - Jeg har alltid vært sterk på teori. Derfor fokuserte jeg mye på det praktiske som å være presis i timingen. Jeg har terpet mye på klassiske oppgaver som alltid er med, som dekantering av rødvin, sier Francesco. Han klarte blant annet å kutte 40 sekunder på denne prosessen. Det kom godt med. Men også brennevin og cocktails er fagområder en vinkelner på internasjonalt nivå må beherske. – Den siste oppgaven i finalen var å lage Moscow Mule, så det passet meg godt, sier han fornøyd.

 Francesco jobber til daglig ved Park Hotell Vossevangen. Her er han vinansvarlig for Norges aller største vinkjeller med 40.000 flasker og 4200 forskjellige viner.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen