Frode Alræk ble Årets sjømatkokk

Frode Alræk ble denne helgen, i en stor nasjonal kokkekonkurranse under Sjømat for alle i Bergen, kåret til Årets sjømatkokk 2004. Bergenseren Alræk viste sin klasse i kamp med fem andre kandidater på festivallekteren ved fisketorget. Konkurransen var i r
Redaksjonen
06 September 2004 - 01:00

- Dette var utrolig stimulerende. Jeg var redd for at rettene mine ble presentert for enkelt, men jeg må ha funnet en vinnende kombinasjon, strålte Alræk etter kokurransen. Den 26 år gamle kokken har jobbet på prestisjerestaurantene Oro og Bagatelle i Oslo, men driver nå firmaet "Søtt+Salt". - Vi tar sikte på å høyne kvaliteten på catering hjem til folk, slik at vi kan gjøre maten til høydepunktet i arrangementet, sier den unge kokkegründeren.

Trendy og spennende
Dagens konkurranse ble spennende til siste slutt. De seks håpefulle konkurrentene fikk først utdelt hver sin råvarekasse med sjømatingredienser som kveite, laks, sjøkreps, reker og blåskjell. I løpet av fire timer var oppgaven å presentere to hovedretter, hvorav den ene måtte inneholde minst 60% kveite.

Ifølge juryleder Anne Dorthe Ask fra Kokkenes Mesterlaug i Rogaland, løste samtlige deltakere oppgaven på en forbilledlig måte. - I menyforslagene la deltakerne seg på et høyt nivå. Kokkene leverte retter som var spennende og trendy, og derfor fikk vi en god og variert konkurranse.

Ask mener norske kokker generelt er veldig flinke til å bruke fisk og skalldyr. - Det er dette vi kan best, sier hun, og kokkene viste da også stor glød og konkurranseglede i dag.

Juryen brukte fire kriterier for vurdering; tilberedningsteknikk, forberedelser og hygiene, anretning og smak. For å få juryens gunst måtte smaken være god, balansert og i samsvar med deltakernes forhåndsoppgitte meny. Og det var altså Alræk som hadde det lille ekstra som forførte juryen. I tillegg til å kunne smykke seg med tittelen Årets Sjømatkokk, kunne han ta med seg en gavesjekk på kr. 10.000,-.

Disse kjempet om tittelen "Årets Sjømatkokk 2004":
w Øystein Vallestad
w Frode Alræk
w Jan Erik Paulsen
w Børge Brekke
w Harald Berger
w Petter Sivertsen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her