Frode Alræk ble Årets sjømatkokk

Frode Alræk ble denne helgen, i en stor nasjonal kokkekonkurranse under Sjømat for alle i Bergen, kåret til Årets sjømatkokk 2004. Bergenseren Alræk viste sin klasse i kamp med fem andre kandidater på festivallekteren ved fisketorget. Konkurransen var i r
Redaksjonen
06 September 2004 - 01:00

- Dette var utrolig stimulerende. Jeg var redd for at rettene mine ble presentert for enkelt, men jeg må ha funnet en vinnende kombinasjon, strålte Alræk etter kokurransen. Den 26 år gamle kokken har jobbet på prestisjerestaurantene Oro og Bagatelle i Oslo, men driver nå firmaet "Søtt+Salt". - Vi tar sikte på å høyne kvaliteten på catering hjem til folk, slik at vi kan gjøre maten til høydepunktet i arrangementet, sier den unge kokkegründeren.

Trendy og spennende
Dagens konkurranse ble spennende til siste slutt. De seks håpefulle konkurrentene fikk først utdelt hver sin råvarekasse med sjømatingredienser som kveite, laks, sjøkreps, reker og blåskjell. I løpet av fire timer var oppgaven å presentere to hovedretter, hvorav den ene måtte inneholde minst 60% kveite.

Ifølge juryleder Anne Dorthe Ask fra Kokkenes Mesterlaug i Rogaland, løste samtlige deltakere oppgaven på en forbilledlig måte. - I menyforslagene la deltakerne seg på et høyt nivå. Kokkene leverte retter som var spennende og trendy, og derfor fikk vi en god og variert konkurranse.

Ask mener norske kokker generelt er veldig flinke til å bruke fisk og skalldyr. - Det er dette vi kan best, sier hun, og kokkene viste da også stor glød og konkurranseglede i dag.

Juryen brukte fire kriterier for vurdering; tilberedningsteknikk, forberedelser og hygiene, anretning og smak. For å få juryens gunst måtte smaken være god, balansert og i samsvar med deltakernes forhåndsoppgitte meny. Og det var altså Alræk som hadde det lille ekstra som forførte juryen. I tillegg til å kunne smykke seg med tittelen Årets Sjømatkokk, kunne han ta med seg en gavesjekk på kr. 10.000,-.

Disse kjempet om tittelen "Årets Sjømatkokk 2004":
w Øystein Vallestad
w Frode Alræk
w Jan Erik Paulsen
w Børge Brekke
w Harald Berger
w Petter Sivertsen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her