Frode Alræk ble Årets sjømatkokk

Frode Alræk ble denne helgen, i en stor nasjonal kokkekonkurranse under Sjømat for alle i Bergen, kåret til Årets sjømatkokk 2004. Bergenseren Alræk viste sin klasse i kamp med fem andre kandidater på festivallekteren ved fisketorget. Konkurransen var i regi av Norges Kokkenes Landsforening, Fiskeriforum Vest og Bergen Kokkenes Mesterlaug, med Eksportutvalget for fisk som hovedsponsor.

- Dette var utrolig stimulerende. Jeg var redd for at rettene mine ble presentert for enkelt, men jeg må ha funnet en vinnende kombinasjon, strålte Alræk etter kokurransen. Den 26 år gamle kokken har jobbet på prestisjerestaurantene Oro og Bagatelle i Oslo, men driver nå firmaet "Søtt+Salt". - Vi tar sikte på å høyne kvaliteten på catering hjem til folk, slik at vi kan gjøre maten til høydepunktet i arrangementet, sier den unge kokkegründeren.

Trendy og spennende
Dagens konkurranse ble spennende til siste slutt. De seks håpefulle konkurrentene fikk først utdelt hver sin råvarekasse med sjømatingredienser som kveite, laks, sjøkreps, reker og blåskjell. I løpet av fire timer var oppgaven å presentere to hovedretter, hvorav den ene måtte inneholde minst 60% kveite.

Ifølge juryleder Anne Dorthe Ask fra Kokkenes Mesterlaug i Rogaland, løste samtlige deltakere oppgaven på en forbilledlig måte. - I menyforslagene la deltakerne seg på et høyt nivå. Kokkene leverte retter som var spennende og trendy, og derfor fikk vi en god og variert konkurranse.

Ask mener norske kokker generelt er veldig flinke til å bruke fisk og skalldyr. - Det er dette vi kan best, sier hun, og kokkene viste da også stor glød og konkurranseglede i dag.

Juryen brukte fire kriterier for vurdering; tilberedningsteknikk, forberedelser og hygiene, anretning og smak. For å få juryens gunst måtte smaken være god, balansert og i samsvar med deltakernes forhåndsoppgitte meny. Og det var altså Alræk som hadde det lille ekstra som forførte juryen. I tillegg til å kunne smykke seg med tittelen Årets Sjømatkokk, kunne han ta med seg en gavesjekk på kr. 10.000,-.

Disse kjempet om tittelen "Årets Sjømatkokk 2004":
w Øystein Vallestad
w Frode Alræk
w Jan Erik Paulsen
w Børge Brekke
w Harald Berger
w Petter Sivertsen.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen