Frode Alræk ble Årets sjømatkokk

Frode Alræk ble denne helgen, i en stor nasjonal kokkekonkurranse under Sjømat for alle i Bergen, kåret til Årets sjømatkokk 2004. Bergenseren Alræk viste sin klasse i kamp med fem andre kandidater på festivallekteren ved fisketorget. Konkurransen var i r
Redaksjonen
06 September 2004 - 02:00

- Dette var utrolig stimulerende. Jeg var redd for at rettene mine ble presentert for enkelt, men jeg må ha funnet en vinnende kombinasjon, strålte Alræk etter kokurransen. Den 26 år gamle kokken har jobbet på prestisjerestaurantene Oro og Bagatelle i Oslo, men driver nå firmaet "Søtt+Salt". - Vi tar sikte på å høyne kvaliteten på catering hjem til folk, slik at vi kan gjøre maten til høydepunktet i arrangementet, sier den unge kokkegründeren.

Trendy og spennende
Dagens konkurranse ble spennende til siste slutt. De seks håpefulle konkurrentene fikk først utdelt hver sin råvarekasse med sjømatingredienser som kveite, laks, sjøkreps, reker og blåskjell. I løpet av fire timer var oppgaven å presentere to hovedretter, hvorav den ene måtte inneholde minst 60% kveite.

Ifølge juryleder Anne Dorthe Ask fra Kokkenes Mesterlaug i Rogaland, løste samtlige deltakere oppgaven på en forbilledlig måte. - I menyforslagene la deltakerne seg på et høyt nivå. Kokkene leverte retter som var spennende og trendy, og derfor fikk vi en god og variert konkurranse.

Ask mener norske kokker generelt er veldig flinke til å bruke fisk og skalldyr. - Det er dette vi kan best, sier hun, og kokkene viste da også stor glød og konkurranseglede i dag.

Juryen brukte fire kriterier for vurdering; tilberedningsteknikk, forberedelser og hygiene, anretning og smak. For å få juryens gunst måtte smaken være god, balansert og i samsvar med deltakernes forhåndsoppgitte meny. Og det var altså Alræk som hadde det lille ekstra som forførte juryen. I tillegg til å kunne smykke seg med tittelen Årets Sjømatkokk, kunne han ta med seg en gavesjekk på kr. 10.000,-.

Disse kjempet om tittelen "Årets Sjømatkokk 2004":
w Øystein Vallestad
w Frode Alræk
w Jan Erik Paulsen
w Børge Brekke
w Harald Berger
w Petter Sivertsen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her