Giftmanet blir festmat

Den giftige dypvannsmaneten Periphylla Periphylla kan bli festmat.
Redaksjonen
20 November 2008 - 19:30

Maneten er stor, klissete og har tolv giftige fangarmer. Den er i stand til å lamme fisk som veier fem kilo. Snart kan den havne på norske restaurantbord.
 
Det er firmaet Su San på Frøya og SINTEF-forskeren Kesheng Wang som jobber med å lage festmat av kjempemaneten.
 
Dyr mat
I Kina har folk spist maneter i flere tusen år, og maneter er ofte det dyreste på menyen. Kineserne mener at manetkjøtt gir vakker hud og er sunt for blodet. Kjøttet er dessuten fullt av proteiner og mineraler.
 
Periphylla Periphylla er en dyphavsmanet som ikke tåler lys. Den lever på flere hundre meters dyp, men svømmer opp mot overflaten om natten. Så synker den gjennom vannlagene, og gjentar samme prosess hele livet.
 
Mye vann
Fangarmene kan selvsagt ikke spises, og er det første som må fjernes om maneten skal spises. Så blir maneten vasket og tilsatt et stoff som heter alum. Dette stoffet fjerner giften. Deretter blir maneten saltet for å trekke ut vannet. Hele 95 prosent av manetens kropp er vann.
 
Når saltet så er børstet vekk er maneten klar til å spises. Da kan den bli menneskemat. Den trenger ikke kokes eller stekes, maneten kan strimles rett i en salat, for eksempel.
 
Utfordring
Utfordringen Su San har, er å finne gode måter å fange maneten på uten å ta med fisk i samme trål.
 
På den annen side viser undersølkelser fra Lurefjorden i Hordaland at det er lite fisk der maneten er. Årsaken er sannsynligvis at maneten tar maten fisken vanligvis spiser.
 
Su San Norway undersøker i et pilotprosjektet om det kan være mulig å snu et miljøproblem til en kommersiell ressurs.
 
I så fall er det ikke lenge før giftige maneter havner hos norske restauranter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her