Giftmanet blir festmat

Den giftige dypvannsmaneten Periphylla Periphylla kan bli festmat.
Redaksjonen
20 November 2008 - 19:30

Maneten er stor, klissete og har tolv giftige fangarmer. Den er i stand til å lamme fisk som veier fem kilo. Snart kan den havne på norske restaurantbord.
 
Det er firmaet Su San på Frøya og SINTEF-forskeren Kesheng Wang som jobber med å lage festmat av kjempemaneten.
 
Dyr mat
I Kina har folk spist maneter i flere tusen år, og maneter er ofte det dyreste på menyen. Kineserne mener at manetkjøtt gir vakker hud og er sunt for blodet. Kjøttet er dessuten fullt av proteiner og mineraler.
 
Periphylla Periphylla er en dyphavsmanet som ikke tåler lys. Den lever på flere hundre meters dyp, men svømmer opp mot overflaten om natten. Så synker den gjennom vannlagene, og gjentar samme prosess hele livet.
 
Mye vann
Fangarmene kan selvsagt ikke spises, og er det første som må fjernes om maneten skal spises. Så blir maneten vasket og tilsatt et stoff som heter alum. Dette stoffet fjerner giften. Deretter blir maneten saltet for å trekke ut vannet. Hele 95 prosent av manetens kropp er vann.
 
Når saltet så er børstet vekk er maneten klar til å spises. Da kan den bli menneskemat. Den trenger ikke kokes eller stekes, maneten kan strimles rett i en salat, for eksempel.
 
Utfordring
Utfordringen Su San har, er å finne gode måter å fange maneten på uten å ta med fisk i samme trål.
 
På den annen side viser undersølkelser fra Lurefjorden i Hordaland at det er lite fisk der maneten er. Årsaken er sannsynligvis at maneten tar maten fisken vanligvis spiser.
 
Su San Norway undersøker i et pilotprosjektet om det kan være mulig å snu et miljøproblem til en kommersiell ressurs.
 
I så fall er det ikke lenge før giftige maneter havner hos norske restauranter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her