God smak og samvittighet

Merk deg begrepet "Fair trade", rettferdig handel. Svært sakte men likevel sikkert har begrepet krøpet inn i vår velfødde nasjons bevissthet.

Det er det den internasjonale merkeordningen som sikrer småbønder og plantasjearbeidere i utviklingsland tryggere arbeidsvilkår og bedre priser for sine jordbruksprodukter kalles.

Det som imidlertid er et ankepunkt mot fair trade-varer, og særlig kaffe, nemlig at fair trade ikke sier noe om kvalitet eller smak, ser ut til å ha funnet en lykkeligere løsning med den første rettferdige vinen på det norske markedet.

Tilfredsstiller alle krav
For mens rettferdig kaffe kun spiller på forbrukernes samvittighet, med en anonym profil i forhold til både kilde og kvalitet, er identitet gjennom opprinnelse en av grunnpilarene innen vinproduksjon. Men som vi også vet fra vinverdenen, er ikke kvaliteten på kilden nødvendigvis en kvalitetsgaranti for det aktuelle produktet.

Derfor er det oppløftende, og kanskje en inspirasjonskilde til de øvrige aktørene innen fair trade, at den sørafrikanske vinprodusenten Thandi tilfredsstiller krav om både rettferdig fordeling av inntekten, sporbarhet og ikke minst god smak.

Betaler mer
God smak er nemlig en forutsetning for at forbruksvaner skal kunne endres varig, for at forbrukerne og du som kjøper inn til restauranten skal fortsette å velge med sansene og ikke bare med samvittigheten. Til nå er det blitt lagt altfor stor vekt på pris. Forbrukerne er neppe villige til å betale mer for god samvittighet, men det er de i økende grad for bedre smak.

Derfor koster heller ikke fair trade-kaffe mer enn den urettferdige. Hvis den derimot er vesentlig bedre, er saken en annen. Som for eksempel Cup of Excellence-kaffe som ofte faktisk er enda mer rettferdig enn fair trade-kaffe i og med at farmeren selv mottar 85 prosent av inntektene som for øvrig er fem ganger så høye som industrikaffen.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Består syretesten
Nå skal det sies at langt fra alle kaffebønder har potensial til å havne i denne eliteklassen, men de 300 familiene som er involvert i Thandi-prosjektet er bevis på at selv en ufaglært landarbeider kan avle druer til vin som hevder seg i verdenssammenheng.

Og Thandis viner består syretesten . De er både gode og fornuftig priset, også i forhold til konkurrerende viner og i forhold til kvalitet. Nå kan du nyte vin med helt ren samvittighet.

Aase E. Jacobsen
Ansvarlig redaktør - Apéritif

Artikkelen står som leder i bladutgave nr. 6/2006

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen