God smak og samvittighet

Merk deg begrepet "Fair trade", rettferdig handel. Svært sakte men likevel sikkert har begrepet krøpet inn i vår velfødde nasjons bevissthet.
Aase E. Jacobsen
23 April 2007 - 15:00

Det er det den internasjonale merkeordningen som sikrer småbønder og plantasjearbeidere i utviklingsland tryggere arbeidsvilkår og bedre priser for sine jordbruksprodukter kalles.

Det som imidlertid er et ankepunkt mot fair trade-varer, og særlig kaffe, nemlig at fair trade ikke sier noe om kvalitet eller smak, ser ut til å ha funnet en lykkeligere løsning med den første rettferdige vinen på det norske markedet.

Tilfredsstiller alle krav
For mens rettferdig kaffe kun spiller på forbrukernes samvittighet, med en anonym profil i forhold til både kilde og kvalitet, er identitet gjennom opprinnelse en av grunnpilarene innen vinproduksjon. Men som vi også vet fra vinverdenen, er ikke kvaliteten på kilden nødvendigvis en kvalitetsgaranti for det aktuelle produktet.

Derfor er det oppløftende, og kanskje en inspirasjonskilde til de øvrige aktørene innen fair trade, at den sørafrikanske vinprodusenten Thandi tilfredsstiller krav om både rettferdig fordeling av inntekten, sporbarhet og ikke minst god smak.

Betaler mer
God smak er nemlig en forutsetning for at forbruksvaner skal kunne endres varig, for at forbrukerne og du som kjøper inn til restauranten skal fortsette å velge med sansene og ikke bare med samvittigheten. Til nå er det blitt lagt altfor stor vekt på pris. Forbrukerne er neppe villige til å betale mer for god samvittighet, men det er de i økende grad for bedre smak.

Derfor koster heller ikke fair trade-kaffe mer enn den urettferdige. Hvis den derimot er vesentlig bedre, er saken en annen. Som for eksempel Cup of Excellence-kaffe som ofte faktisk er enda mer rettferdig enn fair trade-kaffe i og med at farmeren selv mottar 85 prosent av inntektene som for øvrig er fem ganger så høye som industrikaffen.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Består syretesten
Nå skal det sies at langt fra alle kaffebønder har potensial til å havne i denne eliteklassen, men de 300 familiene som er involvert i Thandi-prosjektet er bevis på at selv en ufaglært landarbeider kan avle druer til vin som hevder seg i verdenssammenheng.

Og Thandis viner består syretesten. De er både gode og fornuftig priset, også i forhold til konkurrerende viner og i forhold til kvalitet. Nå kan du nyte vin med helt ren samvittighet.

Aase E. Jacobsen
Ansvarlig redaktør - Apéritif

Artikkelen står som leder i bladutgave nr. 6/2006

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her