God smak og samvittighet

Merk deg begrepet "Fair trade", rettferdig handel. Svært sakte men likevel sikkert har begrepet krøpet inn i vår velfødde nasjons bevissthet.
Aase E. Jacobsen
23 April 2007 - 14:00

Det er det den internasjonale merkeordningen som sikrer småbønder og plantasjearbeidere i utviklingsland tryggere arbeidsvilkår og bedre priser for sine jordbruksprodukter kalles.

Det som imidlertid er et ankepunkt mot fair trade-varer, og særlig kaffe, nemlig at fair trade ikke sier noe om kvalitet eller smak, ser ut til å ha funnet en lykkeligere løsning med den første rettferdige vinen på det norske markedet.

Tilfredsstiller alle krav
For mens rettferdig kaffe kun spiller på forbrukernes samvittighet, med en anonym profil i forhold til både kilde og kvalitet, er identitet gjennom opprinnelse en av grunnpilarene innen vinproduksjon. Men som vi også vet fra vinverdenen, er ikke kvaliteten på kilden nødvendigvis en kvalitetsgaranti for det aktuelle produktet.

Derfor er det oppløftende, og kanskje en inspirasjonskilde til de øvrige aktørene innen fair trade, at den sørafrikanske vinprodusenten Thandi tilfredsstiller krav om både rettferdig fordeling av inntekten, sporbarhet og ikke minst god smak.

Betaler mer
God smak er nemlig en forutsetning for at forbruksvaner skal kunne endres varig, for at forbrukerne og du som kjøper inn til restauranten skal fortsette å velge med sansene og ikke bare med samvittigheten. Til nå er det blitt lagt altfor stor vekt på pris. Forbrukerne er neppe villige til å betale mer for god samvittighet, men det er de i økende grad for bedre smak.

Derfor koster heller ikke fair trade-kaffe mer enn den urettferdige. Hvis den derimot er vesentlig bedre, er saken en annen. Som for eksempel Cup of Excellence-kaffe som ofte faktisk er enda mer rettferdig enn fair trade-kaffe i og med at farmeren selv mottar 85 prosent av inntektene som for øvrig er fem ganger så høye som industrikaffen.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Består syretesten
Nå skal det sies at langt fra alle kaffebønder har potensial til å havne i denne eliteklassen, men de 300 familiene som er involvert i Thandi-prosjektet er bevis på at selv en ufaglært landarbeider kan avle druer til vin som hevder seg i verdenssammenheng.

Og Thandis viner består syretesten. De er både gode og fornuftig priset, også i forhold til konkurrerende viner og i forhold til kvalitet. Nå kan du nyte vin med helt ren samvittighet.

Aase E. Jacobsen
Ansvarlig redaktør - Apéritif

Artikkelen står som leder i bladutgave nr. 6/2006

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her