Godt nytt fra bestillingsutvalget

Apéritif har plukket ut noen godbiter i prisklassen inntil 150 kroner, med et par avvik som vi bare måtte ta med, blant de mange nyhetene og nye årgangene i det etter hvert omfattende bestillingsutvalg til Vinmonopolet.
Aase E. Jacobsen
12 Mars 2000 - 17:24

Denne listen, bestillingsutvalget, som fås i alle polutsalg inneholder hele 2950 produkter, alle bestillingsvarer, med leveringstid på 3-5 dager.

Bordeaux i vinden
Etter flere år med svakt salg i kjølvannet av reaksjonene på Chiracs atomeksplosjoner i Stillehavet kombinert med parallell sterk prisøkning og de negative effektene det normalt har på volum, er Bordeaux på vei inn igjen. Det vi ser komme på markedet er de "rimeligere" vinene, i prisskiktet 100-150 kroner. Og her viser denne "trauste" regionen konkurranseevne. Den store utfordreren de siste år, Chile, oppviser stadig økende priser og de dyrere utgavene møter nå stadig sterkere konkurranse fra europeiske vinregioner. Blant annet klassiske Bordeaux. Er ringen sluttet? Uansett kan du trygt bruke pengene dine på disse bordeaux''ene:

Château Capdeville 1998 kr 99 (32828)
Varm fin duft i denne rene merlotvinen som er saftig med bløte tanniner, fin jordlighet og lett fedme i finishen. En enkel men god matvin for eksempel til biff.

Château La Bastide Mongiron Cuvée Noire 1997 kr 116 (32541)
Søtlig, intens fatpreget og jordlig duft. Smaken er svært bløt med middels fylde. En bordeaux som er lett å like på grunn av stor bløthet (100 % merlot)og sjarmerende fatkrydder. Drikk den til viltgryter.

Château Mirambeau-Papin 1997 kr 139 (31467)
I denne vinen dominerer cabernet sauvignon med 70 prosent. Duften er mer stall- og solbærpreget enn jordlig. Smaken er fyldig og overraskende bløt, tanninene er avrundete og avslutningen animalsk. En god viltvin allerede nå.

Château Pont-Rousset 1997 Côtes de Blaye kr 141,70 (32856)
Duften er bred med animalske aromaer og modne bær, anslaget er bløtt og stilen saftig. En innsmigrende vin med fine tanniner i finishen. Best å drikke nå til vilt eller annet rødt kjøtt.

Château Gravereau Vieilles Vignes 1997 Côtes de Blaye kr 141,70 (32858)
Rik duft i retning mørke bær, fat og jordlige aromaer. Anslaget er godt, smaken preges av lakris og krydder, tanninene er fine. En god vin til klassiske kjøttretter som tournedos eller mer folkelige biff med béarnaise.

Château Haut Brisey 1996 Médoc kr 142 (13029)
En tvers gjennom klassisk bordeaux sammenlignet med de øvrige i oversikten. Den er slankere i konstruksjonen og mer elegant. En deilig matvin til okse, kalv og lam med jordsmonn og solbær i duften. Anslaget er saftig, smaken er ren og tanninene runde.

Lite mafiost
Etter at norske ganer har fått et kjærlighetsforhold til søritalienske fastlandsviner står nå Sicilia for tur. Her er noen viner som er verdt å prøve:

Craig''s Kjøttvin 1998 kr 84,50 (32899)
Årets kuleste vin må denne vel kalles. Og da sikter vi først og fremst til

etiketten som viser en utgave av Norsk Rødt Fe med solbriller (er det Ray Ban?). Innholdet må imidlertid ikke glemmes for her snakker vi om mye vin for pengene. Duften er ganske røff. Smaken er saftig med bra fedme i midten og gode syrer. Utmerket til eksempelvis grillet kjøtt med litt fete sauser som hvitløksmajones (aioli) eller béarnaise. Eller for den saks skyld til koldtbordets/buffetens kjøttavdeling. Den kan selvsagt også drikkes alene. Med andre ord: Den perfekte vin til den løsslupne festen. Og den finnes også i en hvit utgave, også den fra Sicilia. Da er navnet Craig''s Fiskevin og en skummel hai på etiketten. Smaken er imidlertid snill med bra frukt, lett fedme og friskhet. En super vin til upretensiøse skalldyrlag eller til lette fiskeretter, eller bare å drikke som den er. Prisen er lav: Kroner 79,50 (32912).

Cent''are Rosso 1997 Duca di Castelmonte kr 89,50 (32932)
Duften er krydret med bitre aromaer, typisk for druen nero d''avola. Anslaget er saftig og bløtt, lett fedme i midten og bitterhet i finishen. En enkel og god hverdagsvin. Drikk til gryteretter, stekt kjøtt, pastaretter med kraftig kjøttsaus.

Nero d''Avola Pasqua 1998 kr 98 (32132)
Fin og typeriktig duft med innslag av bitterlakris og mørke bær. Fin tørrhet i smaken som gjør den til en utmerket matvin til rustikke retter som gryter eller grillet kjøtt.

Ulysse 1996 Duca di Castelmonte kr 121 (32933)
Tiltalende duft av mørke modne frukter. Anslaget er saftig, smaken er rik med fin syrlighet og karakteristisk bitterhet i finishen. Denne spesielle vinen er laget av ganske så særegne druer som kun dyrkes på Sicilia, nerello mascalese og nerello cappuccio. Tradisjonelt har disse druene gitt vandige og uinteressante viner, men med streng seleksjon gjennom hele prosessen fra vinmarken til vinkjelleren blir resultatet en konsentrert vin med spennende aromaspekter som Ulysse. Prøv den til moderne retter av vilt eller grillet rødt kjøtt.

Fra biffens høytempel
Argentina har en uforskammet lav markedsandel i Norge sammenlignet med Chile. Selvsagt har det noe med tilbudet å gjøre, men også noe med kjennskap. Vi går god for at stadig flere gode vinkjøp kommer derfra. Selv om vi bare har med én vin til under hundrelappen.

Marques de Griñon Duarte Malbec 1999 kr 82,30 (13155)
Duften er ung med søtlig duft av mørke bær, den er saftig med lett biutterhet i finishen. Relativt smaksrik med bjørnebærpreget finish. Utmerket grillvin som også kan nytes til andre rustikke kjøttretter.

Terra Cabernet Sauvignon Syrah 1997 kr 116 (13173)
Duften er intens og krydret. Smaken er rik og ganske kraftig, tanninene er runde men likevel tydleige. Avslutningen er krydret og lakrispreget. En spennende vin til gode retter av rødt kjøtt som okse, lam, elg, hjort.

Caballero della Cepa Malbec 1998 kr 119,70 (13639)
Ingen nyhet, men den kommet i ny stor årgang. Og denne fyldige vinen er som skapt for het mat fra grillen.

Luigi Bosca Malbec 1995 kr 123,50

34578)
Ny årgang for denne vinen som er i testutvalget og derfor kun tilgjengelig i enkelte butikker. Duften er aldeles nydelig med innslag av søtlige bær- og krydderaromaer. Smaken er saftygi med deilige, mørke aromaer, fine tanniner holder alle de søte smakene oppe. En argentiner på den elegante side. Prøv den til gode viltretter.

Cavas Weinert Gran Vino 1994 kr 148,80

(34761)
En av Argentinas beste viner er denne utvilsomt. Og derfor er prisen svært interessant. 1994 er dessuten er særdeles god årgang fra den kanten. Derfor har også Señor Weinert merket etiketten med en stjerne. Stor søtlig duft av sjokolade og mørke bær. Anslaget er kraftig, denne vinen kan omtrent tygges så stoffrik er den, fine tanniner i avslutningen som er lang med lakrisaktig preg. En kraftig vin med et langt liv foran seg. Må drikkes til svært smaksrike og kraftige retter med rødt kjøtt.

Spania ikke glemt
Spanske viner selger fortsatt godt. Størst volumvekst har Penedès og de enorme områdene i midtre Spania.

Marques de Monistrol Merlot 1996 Penedès kr 95,80 (13006)
Denne vinen var tidligere i basisutvalget men falt ut på grunn av for lavt salg i sin priskategori. Men vinen er fortsatt konkurransedyktig. Skikkelig godtenese med karamell, sjokolade og kaffe i tillegg til mørke bær. Den er rund og bløt i smaken, relativt fyldig med de samme aromaene som i duften. Utmerket alternativ til chilenske merlotviner i denne prisklassen. En vin som passer til grillmat, gryter eller til peiskosen.

Marques de Monistrol Reserva Privada 1995 Penedès kr 99,80 (13030)

Samme produsent lager også en cabernetdominert vin. Duften preges selvsagt av det men også her er det mye sjokolade og kaffe. Anslaget er veldig rundt og bløtt men smaken strammer seg opp mot slutten med noe tanniner. En rimelig og god biffvin.

Palacio de la Vega Crianza 1997 kr 104 (13630)

Ny og vellykket årgang av denne solide bodegaens crianza som er å få i alle butikker (basisutvalg). Crianza betyr vin som er lagret i fat i minst ett år og like lenge i flaske. Duften er saftig og solbærpreget som følge av cabernetdominans i druesammensetningen. Smaken er saftig med deilig fruktighet. En fin vin til grillet kjøtt eller for så vidt kjøtt i de fleste tilberedninger, også godt krydret mat.

Guelbenzu 1997 Navarra kr 110 (32423)
Navarra er et fint alternativ når riojavinene er blitt så dyre. Nå er ikke Guelbenzu noen produsent av billige viner. Nei, tvert imot, her er det kvalitet for alle penga. Men godt kjøp er deres crianza uten tvil. Den har en solid dose cabernet som slå gjennom tempranilloen i duften. Smaken er saftig med fin fedme og en del tanniner i finishen. Den sitter veldig lenge. En elegant spanjol som kan ligge noen år. Prøv den til gode lammekoteletter eller retter av okse.

Ikke bare rødt
Det finnes noe som heter hvitvin også selv om det går med fire flasker rødt for hver flaske hvitvin som selges i Norge.

Willm Riesling 1997 kr 114,80 (32427)

Riesling fra Alsace er normalt dyrt, men Willms er behagelig priset. Og god i tillegg. Duften er i det "riktige" fruktige hjørnet med grønne epler og sitrus samt noe mineraler. Smaken er frisk med god fruktighet. Fint følge til retter med hvit fisk eller hvorfor ikke skalldyr.

Trimbach Gewürztraminer 1998 kr 162,20 (7893)
Gewürztraminer er en type hvitvin mange liker, på grunn av smaksmessig bredde og stor fylde samt at den ofte har en lett søtlig avslutning. I magre år blir gewürztraminer slankere og bedre tilpasset mat. Som Trimbachs 98-utgave. Duften er umiskjennelig gewürztraminer med roser og krydder, smaken er deilig frisk. Først når gewürztraminer er så frisk som dette er den fin til røykelaks, men den går utmerket også til asiatiske retter med så vel fisk som kjøtt. Dyr synes du kanskje, men dette er en meget elegant vin.

Santenay Blanc 1996 kr 180 (34972)
En sjelden burgunder, ikke bare fordi den er usedvanlig god for prisen, men kun én prosent av druene i denne appellasjonen er hvite. Duften er rik med flott mineralpreg, integrert fat. Ansalget er likt, syrene er storartet, lang ettersmak. Kraftig stil og en utmerket introduksjon til hvit burgunder med klasse. Til rike fiskeretter eller retter med lyst kjøtt.

Mâcon La Roche Vineuse Vieilles Vignes 1998 Oliver Merlin kr 179,90 (32039)
Ny årgang som er på den lette siden men du verden for en elegant vin og til en like behagelig pris som Santenay''en. Herved er det bevist at hvit burgunder ikke behøver å koste skjorta. Mineralskheten i duft og smak er nydelig, det samme er syrene. Den har fin fedme og god frukt. En flott vin til gode fiskeretter.

Capella i boks
Årets største salgssuksess så langt, folkevinen Capella, blir ikke mindre populær når den nå er kommet i boks. Innholdet er av årgang 1999 og dermed et friskere og bedre produkt enn da den ble lansert i flaske i januar.

Vinen er laget av de søritalienske druene primitivo og negroamaro fra Salento-halvøya, som på folkemunne kalles helen på den italienske støvelen. Druene gir viner med god sødme og friskhet og lett bitterhet i avslutningen. Den går godt til enkle retter som pizza, pasta og grillmat. Den er bløt nok til å kunne nytes alene.

Prisen for treliteren er den samme som for fire flasker, slik er loven her til lands, hvor det ikke kan gis rabatt til forbruker ved volumkjøp av alkohol. Altså kroner 258 og den er i basisutvalget og dermed tilgjengelig i alle butikker.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen
Dagens rett
Squash-tortillas med avocado- og mango-salsa

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen

Hjemmelagede squash-tortillas er enkelt, utrolig godt, og vil ta hverdagsmiddagen til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Leker med underdog-drue og det gir veldig gode resultater
Godbiter i pollisten

Leker med underdog-drue og det gir veldig gode resultater

Pinot blanc er ikke den hotteste druen i pinot-familien, men hos Marc Kreydenweiss får den ekstra karakter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv
Dagens rett
Brytebrød med feta, parmesan og soltørket tomat

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv

Du trenger bare en suppe eller salat ved siden av.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik smaker Provence-vin når topprodusent fra Burgund står bak
+
Ukens vin

Slik smaker Provence-vin når topprodusent fra Burgund står bak

Det er nemlig Seysses-familien kjent fra Dujac som står bak disse vinene som koster en brøkdel av deres burgundere og dermed byr på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen
Dagens rett
Squash-tortillas med avocado- og mango-salsa

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen

Hjemmelagede squash-tortillas er enkelt, utrolig godt, og vil ta hverdagsmiddagen til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv
Dagens rett
Brytebrød med feta, parmesan og soltørket tomat

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv

Du trenger bare en suppe eller salat ved siden av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før
Dagens rett
Luksuriøs skagenrøre på brioche

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før

I denne oppskriften blir den klassiske skagenrøren tatt til nye eksklusive høyder. Inspirert av amerikanernes lobster roll, trer rekene til side til fordel for sjøkreps og hummer, og byr på en smaksopplevelse uten like.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her