Grensehandel i Strömstad opp 122,6 prosent i september

Nordmenns grensehandel med vin og brennevin ved Systembolaget i Strömstad økte med formidable 122,6 prosent fra september i fjor til samme måned i år. I hele Sverige økte vår grensehandel ved Systembolaget med 50,8 prosent. Dette er statistikkens harde fa
Redaksjonen
11 Oktober 2001 - 13:38

Disse tallene stammer fra septemberbarometeret til Vin- og brennevinsimportørenes forening (VBF).

- Dette viser hvor viktig den forestående reduksjonen i alkoholavgiften er. Det er nå tid for en nasjonal redningsaksjon for alkoholpolitikken, hvor neste års statsbudsjett bare er et første av en lang rekke tiltak de neste fire årene, uttaler formann Ivar Amundsen i Vin- og brennevinsimportørenes forening (VBF).

Vin og moms
I september la vi igjen 46 millioner kroner ved Systembolaget, en økning på 50,8 prosent fra samme måned i fjor. I alt har vi hittil i år handlet vin og brennevin for 420 millioner kroner i Sverige, mot 326 millioner kroner på samme tid i fjor. Målt i liter betyr det en økning fra 2,88 millioner liter, til 3,73 millioner liter vare. Spesielt sterk er veksten i grensehandelen med vin, i Strömstad økte denne fra 5 mill kroner i september 2000, til 11,4 mill kroner i september i år.

- Vi oppdager nå at momsreformen overhodet ikke har hatt effekt på grensehandelen med alkohol. Avgiftsforskjellene er for store, og fra desember blir svenskenes vinavgift satt ytterligere ned. Grensehandelen med brennevin er fortsatt sterk og behovet for en avgiftsreduksjon er prekært. Men det nye er likevel at vi nå kjøper mye mer vin over grensen, her er veksten enda sterkere enn for brennevin påpeker Amundsen.

Redningsaksjon
VBF mener situasjonen er så akutt at det kan bli tale om et nasjonalt kompromiss om en nasjonal redningsaksjon for alkoholpolitikken i kommende stortingsperiode:

- Vinmonopolet og vår alkoholpolitikk lekker nå i alle ender. Grensehandelen eksploderer, mens tollvesenets beslag av smuglersprit går til himmels. Med slike forhold er vi i ferd med å miste alle virkemidler i alkoholpolitikken. En nasjonal redningsaksjon er helt nødvendig for å gjenvinne kontrollen med alkoholforbruket i Norge, og bringe det inn i lovlige former. Reduserte avgifter og sterkere satsing på forebygging må være første skritt, avslutter Ivar Amundsen.

Illustrasjon: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her