Grensehandel i Strömstad opp 122,6 prosent i september

Nordmenns grensehandel med vin og brennevin ved Systembolaget i Strömstad økte med formidable 122,6 prosent fra september i fjor til samme måned i år. I hele Sverige økte vår grensehandel ved Systembolaget med 50,8 prosent. Dette er statistikkens harde fakta.

Disse tallene stammer fra septemberbarometeret til Vin- og brennevinsimportørenes forening (VBF).

- Dette viser hvor viktig den forestående reduksjonen i alkoholavgiften er. Det er nå tid for en nasjonal redningsaksjon for alkoholpolitikken, hvor neste års statsbudsjett bare er et første av en lang rekke tiltak de neste fire årene, uttaler formann Ivar Amundsen i Vin- og brennevinsimportørenes forening (VBF).

Vin og moms
I september la vi igjen 46 millioner kroner ved Systembolaget, en økning på 50,8 prosent fra samme måned i fjor. I alt har vi hittil i år handlet vin og brennevin for 420 millioner kroner i Sverige, mot 326 millioner kroner på samme tid i fjor. Målt i liter betyr det en økning fra 2,88 millioner liter, til 3,73 millioner liter vare. Spesielt sterk er veksten i grensehandelen med vin, i Strömstad økte denne fra 5 mill kroner i september 2000, til 11,4 mill kroner i september i år.

- Vi oppdager nå at momsreformen overhodet ikke har hatt effekt på grensehandelen med alkohol. Avgiftsforskjellene er for store, og fra desember blir svenskenes vinavgift satt ytterligere ned. Grensehandelen med brennevin er fortsatt sterk og behovet for en avgiftsreduksjon er prekært. Men det nye er likevel at vi nå kjøper mye mer vin over grensen, her er veksten enda sterkere enn for brennevin påpeker Amundsen.

Redningsaksjon
VBF mener situasjonen er så akutt at det kan bli tale om et nasjonalt kompromiss om en nasjonal redningsaksjon for alkoholpolitikken i kommende stortingsperiode:

- Vinmonopolet og vår alkoholpolitikk lekker nå i alle ender. Grensehandelen eksploderer, mens tollvesenets beslag av smuglersprit går til himmels. Med slike forhold er vi i ferd med å miste alle virkemidler i alkoholpolitikken. En nasjonal redningsaksjon er helt nødvendig for å gjenvinne kontrollen med alkoholforbruket i Norge, og bringe det inn i lovlige former. Reduserte avgifter og sterkere satsing på forebygging må være første skritt, avslutter Ivar Amundsen.

Illustrasjon: Roger Kolbu

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen