Grensehandel i Strömstad opp 122,6 prosent i september

Nordmenns grensehandel med vin og brennevin ved Systembolaget i Strömstad økte med formidable 122,6 prosent fra september i fjor til samme måned i år. I hele Sverige økte vår grensehandel ved Systembolaget med 50,8 prosent. Dette er statistikkens harde fa
Redaksjonen
11 Oktober 2001 - 14:38

Disse tallene stammer fra septemberbarometeret til Vin- og brennevinsimportørenes forening (VBF).

- Dette viser hvor viktig den forestående reduksjonen i alkoholavgiften er. Det er nå tid for en nasjonal redningsaksjon for alkoholpolitikken, hvor neste års statsbudsjett bare er et første av en lang rekke tiltak de neste fire årene, uttaler formann Ivar Amundsen i Vin- og brennevinsimportørenes forening (VBF).

Vin og moms
I september la vi igjen 46 millioner kroner ved Systembolaget, en økning på 50,8 prosent fra samme måned i fjor. I alt har vi hittil i år handlet vin og brennevin for 420 millioner kroner i Sverige, mot 326 millioner kroner på samme tid i fjor. Målt i liter betyr det en økning fra 2,88 millioner liter, til 3,73 millioner liter vare. Spesielt sterk er veksten i grensehandelen med vin, i Strömstad økte denne fra 5 mill kroner i september 2000, til 11,4 mill kroner i september i år.

- Vi oppdager nå at momsreformen overhodet ikke har hatt effekt på grensehandelen med alkohol. Avgiftsforskjellene er for store, og fra desember blir svenskenes vinavgift satt ytterligere ned. Grensehandelen med brennevin er fortsatt sterk og behovet for en avgiftsreduksjon er prekært. Men det nye er likevel at vi nå kjøper mye mer vin over grensen, her er veksten enda sterkere enn for brennevin påpeker Amundsen.

Redningsaksjon
VBF mener situasjonen er så akutt at det kan bli tale om et nasjonalt kompromiss om en nasjonal redningsaksjon for alkoholpolitikken i kommende stortingsperiode:

- Vinmonopolet og vår alkoholpolitikk lekker nå i alle ender. Grensehandelen eksploderer, mens tollvesenets beslag av smuglersprit går til himmels. Med slike forhold er vi i ferd med å miste alle virkemidler i alkoholpolitikken. En nasjonal redningsaksjon er helt nødvendig for å gjenvinne kontrollen med alkoholforbruket i Norge, og bringe det inn i lovlige former. Reduserte avgifter og sterkere satsing på forebygging må være første skritt, avslutter Ivar Amundsen.

Illustrasjon: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her