Havfrisk vin

Chablis gir alltid assosiasjoner til hav og delikatessene derfra. Ukens vin er en rimeligere utgave, men ikke mindre god av den grunn. Nyt den til østers, blåskjell eller en lett fiskerett.
Aase E. Jacobsen
02 August 2000 - 22:09

Petit Chablis 1998 fra Louis Moreau (varenr. 30413, bestillingsutvalget) er et godt alternativ når du fristes til å sette chablis til menyen. Kroner 123 er en tier eller to spart i forhold til hva du må ut med for de enkleste chablisene. Og denne er fullt på høyde med fine mineral- og sitrusaromaer. Og fylde nok til å tåle enkle skalldyrsanretninger eller dampete fiskeretter uten for kraftige sauser, heller en lettere smørsaus (beurre blanc).

Petit Chablis er betegnelsen på chablisvinene med lavest status. Ikke alltid helt rettferdig som i Louis Moreaus tilfelle hvor faktisk petit chablisen er bedre enn den vanlige chablisen. Petit chablis dekker bare drøyt 200 hektar mot 2300 for AC Chablis. Årsaken til den lavere anseelsen er jordsmonnet som ikke gir så komplekse viner som de høyere appellasjonene.

Mens chablis grand cru eksempelvis kun kommer fra en type kalkholdig leirjord som betegnes kimmeridge, kalles den typen som petit chablis stammer fra portlandien. Begge typer ble imidlertid dannet under juratiden, altså for rundt 180 millioner år siden, og siden dette er tidligere havbunn, inneholder jordsmonnet store mengder fossiler. Noe som forklarer de sjøaktige chablis ofte byr på.

Louis Moreau er et relativt stort vinhus i Chablis. Og med seks generasjoners erfaring. Størrelsen på 120 hektar vinmarker til tross, Moreau plukker alle sine druer for hånd. Og bruker ikke fat til sine chabliser hvorav to meget gode premier cruer (Les Fourneaux og Vaulignot). Hva Moreau vil gjøre med druene fra de fremtidige grand cru-vinmarkene gjenstår å se.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween
Ukens drink

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween

Med halloween kommer også Bloody Mary, eller Bloody Maria som er navnet på versjonen med tequila i stedet for vodka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresskarpai er et must denne uken
Ukens kake

Gresskarpai er et must denne uken

Enten du feirer Halloween eller ei, må du bare prøve denne oppskriften på gresskarpai på amerikansk vis.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween
Ukens drink

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween

Med halloween kommer også Bloody Mary, eller Bloody Maria som er navnet på versjonen med tequila i stedet for vodka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresskarpai er et must denne uken
Ukens kake

Gresskarpai er et must denne uken

Enten du feirer Halloween eller ei, må du bare prøve denne oppskriften på gresskarpai på amerikansk vis.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her