Havfrisk vin

Chablis gir alltid assosiasjoner til hav og delikatessene derfra. Ukens vin er en rimeligere utgave, men ikke mindre god av den grunn. Nyt den til østers, blåskjell eller en lett fiskerett.
Aase E. Jacobsen
02 August 2000 - 22:09

Petit Chablis 1998 fra Louis Moreau (varenr. 30413, bestillingsutvalget) er et godt alternativ når du fristes til å sette chablis til menyen. Kroner 123 er en tier eller to spart i forhold til hva du må ut med for de enkleste chablisene. Og denne er fullt på høyde med fine mineral- og sitrusaromaer. Og fylde nok til å tåle enkle skalldyrsanretninger eller dampete fiskeretter uten for kraftige sauser, heller en lettere smørsaus (beurre blanc).

Petit Chablis er betegnelsen på chablisvinene med lavest status. Ikke alltid helt rettferdig som i Louis Moreaus tilfelle hvor faktisk petit chablisen er bedre enn den vanlige chablisen. Petit chablis dekker bare drøyt 200 hektar mot 2300 for AC Chablis. Årsaken til den lavere anseelsen er jordsmonnet som ikke gir så komplekse viner som de høyere appellasjonene.

Mens chablis grand cru eksempelvis kun kommer fra en type kalkholdig leirjord som betegnes kimmeridge, kalles den typen som petit chablis stammer fra portlandien. Begge typer ble imidlertid dannet under juratiden, altså for rundt 180 millioner år siden, og siden dette er tidligere havbunn, inneholder jordsmonnet store mengder fossiler. Noe som forklarer de sjøaktige chablis ofte byr på.

Louis Moreau er et relativt stort vinhus i Chablis. Og med seks generasjoners erfaring. Størrelsen på 120 hektar vinmarker til tross, Moreau plukker alle sine druer for hånd. Og bruker ikke fat til sine chabliser hvorav to meget gode premier cruer (Les Fourneaux og Vaulignot). Hva Moreau vil gjøre med druene fra de fremtidige grand cru-vinmarkene gjenstår å se.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her