Havfrisk vin

Chablis gir alltid assosiasjoner til hav og delikatessene derfra. Ukens vin er en rimeligere utgave, men ikke mindre god av den grunn. Nyt den til østers, blåskjell eller en lett fiskerett.

Petit Chablis 1998 fra Louis Moreau (varenr. 30413, bestillingsutvalget) er et godt alternativ når du fristes til å sette chablis til menyen. Kroner 123 er en tier eller to spart i forhold til hva du må ut med for de enkleste chablisene. Og denne er fullt på høyde med fine mineral- og sitrusaromaer. Og fylde nok til å tåle enkle skalldyrsanretninger eller dampete fiskeretter uten for kraftige sauser, heller en lettere smørsaus (beurre blanc).

Petit Chablis er betegnelsen på chablisvinene med lavest status. Ikke alltid helt rettferdig som i Louis Moreaus tilfelle hvor faktisk petit chablisen er bedre enn den vanlige chablisen. Petit chablis dekker bare drøyt 200 hektar mot 2300 for AC Chablis. Årsaken til den lavere anseelsen er jordsmonnet som ikke gir så komplekse viner som de høyere appellasjonene.

Mens chablis grand cru eksempelvis kun kommer fra en type kalkholdig leirjord som betegnes kimmeridge, kalles den typen som petit chablis stammer fra portlandien. Begge typer ble imidlertid dannet under juratiden, altså for rundt 180 millioner år siden, og siden dette er tidligere havbunn, inneholder jordsmonnet store mengder fossiler. Noe som forklarer de sjøaktige chablis ofte byr på.

Louis Moreau er et relativt stort vinhus i Chablis. Og med seks generasjoners erfaring. Størrelsen på 120 hektar vinmarker til tross, Moreau plukker alle sine druer for hånd. Og bruker ikke fat til sine chabliser hvorav to meget gode premier cruer (Les Fourneaux og Vaulignot). Hva Moreau vil gjøre med druene fra de fremtidige grand cru-vinmarkene gjenstår å se.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen