- En meget viktig satsning som forhĂ„pentligvis vil kunne stimulere til et grĂžnnere utbud pĂ„ de varierte serveringsstedene rundt i landet vĂ„rt, sier helseminister Dagfinn HĂžybrĂ„ten, og fortsetter: En mer bevisst holdning pĂ„ frukt og grĂžnnsaker i menyene fĂžrer til et sunnere kosthold, et mer variert, et mer spennende og i mange tilfeller et rett og slett bedre mĂ„ltid smaksmessig. - Ă
rets GrÞnne Kokk er viktig for den som nÄ har fÄtt denne utmerkelsen. Vel fortjent! For meg er det i tillegg viktig at konkurransen er med pÄ Ä fremme norsk folkehelse.
Det er Opplysningskontoret for frukt og grÞnnsaker og Kokkenes Mesterlaug Oslo som har stÄtt sammen som arrangÞr av denne konkurransen. Det er fÞrste gang en slik konkurranse finner sted i Norge, mens den har blitt gjennomfÞrt tidligere i Sverige. Der har den vÊrt en suksess. Det er naturlig at dette har blitt vellykket, da det er helt i tiden med et grÞnnere engasjement i kostholdet, sier matkonsulent Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grÞnnsaker.
Stor interesse for konkurransen

Interessen for denne konkurransen ble stor og det innsendte materialet meget bra, sier juryens formann, mesterkokk Harald Osa. Kokker fra hele landet ble invitert til Ä delta. Samtlige av de pÄmeldte mÄtte sende inn oppskrifter pÄ en treretters meny med basis i grÞnnsaker, poteter, frukt og bÊr. Juryen har plukket ut 6 finalister til dagens store og krevende dyst. Deltakerne har gjort en flott innsats gjennom 5 konkurransetimer, sier Harald Osa, som videre understreker at dagens kokker blir mer og mer trendsettere i matfatet.
Â
En meget viktig aktivitet
- Denne konkurransen er en spennende og meget viktig aktivitet, sier Gunn-Elin Aa. BjÞrneboe, divisjonsdirektÞr i Sosial- og helsedirektoratet. Hun mener den utgjÞr et meget viktig signal overfor hele storhusholdningsbransjen og ogsÄ den vanlige forbruker. Tidens slagord er "kjÞr pÄ grÞnt". Hennes visjon er at frukt og grÞnnsaker i enda stÞrre grad skal bugne fargerikt og fristende over det ganske land - til alle mÄltider. Uansett om du handler mat for Ä tilberede mÄltider hjemme eller velger Ä spise pÄ et serveringssted,

er et godt tilbud av frukt og grÞnnsaker viktig. Hun slÄr gjerne et spesielt slag for de grÞnne kantiner. - Alle kjenner de positive helseeffektene av et Þkt forbruk av frukt og grÞnnsaker, men la oss for all del ikke glemme at de smaker godt, avslutter hun.
Vi tror dette vil kunne fortsette
Med erfaringer fra Sverige og med den store interessen som er vist for Ă
rets GrÞnne Kokk, har vi tro pÄ at dette er en konkurranse som vil kunne fortsette i Är framover, sier Mette B. Thurmann-Moe, Kokkenes Mesterlaug Oslo.
Gull, sĂžlv og bronse plasserte seg slik:
w Henrik SĂžmo Solberg, Statholdergaarden, Oslo
w D. Christian JĂžers, Gourmet Consulting, Stavanger
w Geir Magnus Svae, Tyrifjorden Hotel, Vikersund
De Ăžvrige dyktige finalistene var:
w Christofer Bengtsson, Grand Café Oslo
w Gunjan W. LĂžwenherz, freelance
w Ola Dahl Andersen, GrÞdegÄrd A/S
Juryen:
Harald Osa, Gunn-Elin Aa. BjĂžrneboe, Jonny Trasti, Odd-Ivar Solvold, Nina SjĂžen og Toril Gulbrandsen.
Premiene er:Â
1. Premie: kr 15.000
2. Premie: kr 5.000
3. Premie: kr 3.000
Foto: Bengt Wilson