Henrik Sþmo Solberg er Årets Grþnne Kokk

Det var Henrik SÞmo Solberg fra restaurant Statholdergaarden i Oslo som gikk av med den prestisjetunge seieren under messen Storhusholdning 2003 pÄ LillestrÞm onsdag 5. februar.
Redaksjonen
05 Februar 2003 - 02:00

- En meget viktig satsning som forhĂ„pentligvis vil kunne stimulere til et grĂžnnere utbud pĂ„ de varierte serveringsstedene rundt i landet vĂ„rt, sier helseminister Dagfinn HĂžybrĂ„ten, og fortsetter: En mer bevisst holdning pĂ„ frukt og grĂžnnsaker i menyene fĂžrer til et sunnere kosthold, et mer variert, et mer spennende og i mange tilfeller et rett og slett bedre mĂ„ltid smaksmessig. - Årets GrĂžnne Kokk er viktig for den som nĂ„ har fĂ„tt denne utmerkelsen. Vel fortjent! For meg er det i tillegg viktig at konkurransen er med pĂ„ Ă„ fremme norsk folkehelse.

Det er Opplysningskontoret for frukt og grÞnnsaker og Kokkenes Mesterlaug Oslo som har stÄtt sammen som arrangÞr av denne konkurransen. Det er fÞrste gang en slik konkurranse finner sted i Norge, mens den har blitt gjennomfÞrt tidligere i Sverige. Der har den vÊrt en suksess. Det er naturlig at dette har blitt vellykket, da det er helt i tiden med et grÞnnere engasjement i kostholdet, sier matkonsulent Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grÞnnsaker.

Stor interesse for konkurransen
Interessen for denne konkurransen ble stor og det innsendte materialet meget bra, sier juryens formann, mesterkokk Harald Osa. Kokker fra hele landet ble invitert til Ä delta. Samtlige av de pÄmeldte mÄtte sende inn oppskrifter pÄ en treretters meny med basis i grÞnnsaker, poteter, frukt og bÊr. Juryen har plukket ut 6 finalister til dagens store og krevende dyst. Deltakerne har gjort en flott innsats gjennom 5 konkurransetimer, sier Harald Osa, som videre understreker at dagens kokker blir mer og mer trendsettere i matfatet.
 
En meget viktig aktivitet
- Denne konkurransen er en spennende og meget viktig aktivitet, sier Gunn-Elin Aa. BjÞrneboe, divisjonsdirektÞr i Sosial- og helsedirektoratet. Hun mener den utgjÞr et meget viktig signal overfor hele storhusholdningsbransjen og ogsÄ den vanlige forbruker. Tidens slagord er "kjÞr pÄ grÞnt". Hennes visjon er at frukt og grÞnnsaker i enda stÞrre grad skal bugne fargerikt og fristende over det ganske land - til alle mÄltider. Uansett om du handler mat for Ä tilberede mÄltider hjemme eller velger Ä spise pÄ et serveringssted, er et godt tilbud av frukt og grÞnnsaker viktig. Hun slÄr gjerne et spesielt slag for de grÞnne kantiner. - Alle kjenner de positive helseeffektene av et Þkt forbruk av frukt og grÞnnsaker, men la oss for all del ikke glemme at de smaker godt, avslutter hun.

Vi tror dette vil kunne fortsette
Med erfaringer fra Sverige og med den store interessen som er vist for Årets GrĂžnne Kokk, har vi tro pĂ„ at dette er en konkurranse som vil kunne fortsette i Ă„r framover, sier Mette B. Thurmann-Moe, Kokkenes Mesterlaug Oslo.

Gull, sĂžlv og bronse plasserte seg slik:
w Henrik SĂžmo Solberg, Statholdergaarden, Oslo
w D. Christian JĂžers, Gourmet Consulting, Stavanger
w Geir Magnus Svae, Tyrifjorden Hotel, Vikersund

De Ăžvrige dyktige finalistene var:
w Christofer Bengtsson, Grand Café Oslo
w Gunjan W. LĂžwenherz, freelance
w Ola Dahl Andersen, GrÞdegÄrd A/S

Juryen:
Harald Osa, Gunn-Elin Aa. BjĂžrneboe, Jonny Trasti, Odd-Ivar Solvold, Nina SjĂžen og Toril Gulbrandsen.

Premiene er: 
1. Premie: kr 15.000
2. Premie: kr 5.000
3. Premie: kr 3.000

Foto: Bengt Wilson

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svÊrt pÄlitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svÊrt pÄlitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum

Fra samme produsent kommer ogsÄ strÄlende utgaver fra de beste terroirene i Nord-RhÎne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

BĂ„de den rĂžde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens hĂ„ndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

Nudler er den beste hurtigmiddagen
Dagens rett

Nudler er den beste hurtigmiddagen

Stekte nudler er godt Ä ty til i en travel hverdag. Denne oppskriften er bÄde lynrask Ä lage og full av smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her