Her får du rød, hvit og rose i et og samme glass

Her får du rød, hvit og rose i et og samme glass

Sommeren er på hell, men om du ikke er ferdig med rosevinene helt, er denne vinen løsningen. Og hvis du trenger enda mer trøkk, finnes det i de to andre.

 

Gentle Folk Blossoms 2016 er imidlertid langt fra en rosevin, men den er laget av en noe usannsynlig druemiks av bordeauxdruene merlot og petit verdot, pinot noir, chardonnay og riesling. Det har gitt en veldig åpen, innsmigrende og herlig smaksopplevelse. En rødvin på alle måter, men som er så myk og god og samtidig knusk tørr at du er litt usikker på hva du har i glasset – om du lukker øynene et øyeblikk.

Fritt valg av sofavin

 

Denne vinen er super å nippe til alene, eller når du har litt småretter som pasta eller osteretter eller vegetar i tankene.

Mens dette er en sofavin av beste sort (altså langt unna søte boksviner), så er det en annen vin fra samme produsent som har fått navnet sofavin. Det er trolig fordi Gentle Folk Vin de Sofa Light Red 2017 er litt røffere i kantene, en vin du kan drikke rett fra flaska mens du ligger på sofaen – slik etiketten antyder. Nå er nok sofalivet i Adelaide litt annerledes enn her oppe i nord, men en artig vin like fullt. Jeg anbefaler derimot å helle den i en karaffel og/eller romslige glass for at den skal åpne seg mer og at de røffe kantene skal rundes av. Da kan den nytes til pizza, taco eller pasta. Sofaposisjonen kan du imidlertid beholde.

 

Hvis du vil ha en mer «klassisk» vinstil, lager de en ren pinot noir, Gentle Folk Forest Range Pinot Noir 2016. Den er et godt uttrykk for druen med tydelig kirsebærkarakter, fine tanniner og god tørrhet. En vin som helst vil ha litt kjøtt å bryne seg på, det er slett ingen puse-pinot, også denne har glede av store glass.

Gareth Belton. Foto: Josie Withers

Bak disse vinene står de «vennlige folkene» med Gareth Belton i spissen. Vinkjelleren ligger i Adelaide Hills’ Basket Range som er blitt et sentrum for både kjøligklimavin og ikke minst naturvinprodusenter.

Det var drueplukking hos James Erskine på Jauma som fikk Gareth Belton over på vin (i stedet for en doktorgrad i marinbiologi). Det var så sent som i 2012 og etter det gikk det raskt til det han har å by på i dag. 

Også familiens minste bidrar.

Gareths viner er ikke blant de mest ekstreme naturvinene på noen måte. Men likevel langt unna styrt vinframstilling. Her er minimum innblanding regelen. Svovel brukes bare når nødvendig, spontangjæring er en selvfølge og bruken av ny eik er minimal. Han kjøper to nye fat i året. 

Det som skiller Gentle Folks rødviner og særlig pinot noir fra mange andre er at her får hele drueklasen være mer i uttrekkstiden. Det gir mer struktur og robusthet.

Druene kommer fra noen parseller i Scary Gully i Forest Range noen kilometer unna vinkjelleren. Disse ligger ved 620 m.o.h. og er øst- og sørvendte, hvilket betyr at de får et minimum av sol (på samme måte som man velger nordvendte vinmarker i Sør-Europa). Jordsmonnet er skrint og basert på sandholdig leire med skifer, kvarts og sandstein.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Gentle Folk Blossoms 2016

Produsent:
Gentle Folk Wine
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Australia
Område:
South Australia
Pris:
249,90 kr
Varenummer:
8125001
89 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Gentle Folk Forest Range Pinot Noir

Produsent:
Gentle Folk Wine
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Australia
Område:
South Australia
Pris:
329,90 kr
Varenummer:
7840001
89 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Gentle Folk Vin de Sofa

Produsent:
Gentle Folk Wine
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Australia
Område:
South Australia
Pris:
269,90 kr
Varenummer:
8329101
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen