Godbiter i pollisten
Her får du rød, hvit og rose i et og samme glass

Her får du rød, hvit og rose i et og samme glass

Sommeren er på hell, men om du ikke er ferdig med rosevinene helt, er denne vinen løsningen. Og hvis du trenger enda mer trøkk, finnes det i de to andre.
Aase E. Jacobsen
29 August 2018 - 13:45
 

Gentle Folk Blossoms 2016 er imidlertid langt fra en rosevin, men den er laget av en noe usannsynlig druemiks av bordeauxdruene merlot og petit verdot, pinot noir, chardonnay og riesling. Det har gitt en veldig åpen, innsmigrende og herlig smaksopplevelse. En rødvin på alle måter, men som er så myk og god og samtidig knusk tørr at du er litt usikker på hva du har i glasset – om du lukker øynene et øyeblikk.

Fritt valg av sofavin

 

Denne vinen er super å nippe til alene, eller når du har litt småretter som pasta eller osteretter eller vegetar i tankene.

Mens dette er en sofavin av beste sort (altså langt unna søte boksviner), så er det en annen vin fra samme produsent som har fått navnet sofavin. Det er trolig fordi Gentle Folk Vin de Sofa Light Red 2017 er litt røffere i kantene, en vin du kan drikke rett fra flaska mens du ligger på sofaen – slik etiketten antyder. Nå er nok sofalivet i Adelaide litt annerledes enn her oppe i nord, men en artig vin like fullt. Jeg anbefaler derimot å helle den i en karaffel og/eller romslige glass for at den skal åpne seg mer og at de røffe kantene skal rundes av. Da kan den nytes til pizza, taco eller pasta. Sofaposisjonen kan du imidlertid beholde.

 

Hvis du vil ha en mer «klassisk» vinstil, lager de en ren pinot noir, Gentle Folk Forest Range Pinot Noir 2016. Den er et godt uttrykk for druen med tydelig kirsebærkarakter, fine tanniner og god tørrhet. En vin som helst vil ha litt kjøtt å bryne seg på, det er slett ingen puse-pinot, også denne har glede av store glass.

Gareth Belton. Foto: Josie Withers

Bak disse vinene står de «vennlige folkene» med Gareth Belton i spissen. Vinkjelleren ligger i Adelaide Hills’ Basket Range som er blitt et sentrum for både kjøligklimavin og ikke minst naturvinprodusenter.

Det var drueplukking hos James Erskine på Jauma som fikk Gareth Belton over på vin (i stedet for en doktorgrad i marinbiologi). Det var så sent som i 2012 og etter det gikk det raskt til det han har å by på i dag. 

Også familiens minste bidrar.

Gareths viner er ikke blant de mest ekstreme naturvinene på noen måte. Men likevel langt unna styrt vinframstilling. Her er minimum innblanding regelen. Svovel brukes bare når nødvendig, spontangjæring er en selvfølge og bruken av ny eik er minimal. Han kjøper to nye fat i året. 

Det som skiller Gentle Folks rødviner og særlig pinot noir fra mange andre er at her får hele drueklasen være mer i uttrekkstiden. Det gir mer struktur og robusthet.

Druene kommer fra noen parseller i Scary Gully i Forest Range noen kilometer unna vinkjelleren. Disse ligger ved 620 m.o.h. og er øst- og sørvendte, hvilket betyr at de får et minimum av sol (på samme måte som man velger nordvendte vinmarker i Sør-Europa). Jordsmonnet er skrint og basert på sandholdig leire med skifer, kvarts og sandstein.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 23. mars

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse

Vi har gleden av å invitere deg til Taste vinmesse – en fest for smaksløkene! 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her