Godbiter i pollisten
Med disse får du en historisk smak av Burgund til veldig gunstig pris

Med disse får du en historisk smak av Burgund til veldig gunstig pris

Vinområdet Bugey har knapt vært i Norge før, og debuten er svært overbevisende med burgund-look-a-likes til veldig gunstige priser.
Aase E. Jacobsen
05 August 2020 - 14:45
 

Det er særlig Yves Duport Terre Rouge Pinot Noir 2018 som overbeviser meg. En god og smaksrik og ganske så deilig pinot med flott frukt, aromatisk jordsmonnskarakter og lett tanninbitt. En vin som altså smaker fortreffelig nå til alt fra pasta og vegetar til lyst kjøtt som kalv, svin og selvsagt kylling. Verdens beste kylling avles innen Bourg-en-Bresse AOP, og er ikke uventet en god match, kanskje aller helst som coq au vin. Den tåler dessuten lagring i minst 5-6 år.

Bugey grenser til Rhône i sør, Savoie i øst, Jura i nord og Burgund i vest. Bugey var en del av Burgund fra 1601 da Henrik IV av Burgund overtok området fra kongen av Savoie som del av Lyon-traktaten. I dag er Bugey del av storfylket Auvergne-Rhône-Alpes, og elven Rhône rammer inn området i sør og vest, men vinmessig har Bugey mest med de andre naboene å gjøre.

Storhetstiden som vinområde var under Napoleon III på midten av 1800-tallet. Da dekket vinmarkene 7.000 hektar, men med phylloxera forsvnat det meste. Derfor teller Bugey AOP bare 500 for i dag. Musserende rosevin, Bugey Cerdon, av gamay og poulsard er viktigste produkt og utgjør 58 prosent av produsert volum, mot 4 prosent for pinot noir. Vår vin tilhører derfor sjeldenhetene også i Bugey.

Yves Duport er fjerde generasjon vinbonde i Bugey. Han gikk i 2007 over til økologisk og deretter biodynamisk dyrking.
 

Men så vokser ikke disse druene samme sted. Så lite Bugey enn er i utstrekning, fordeler vinmarksarealet seg på et lappeteppe av parseller og ulike terroir. Hos produsenten Yves Duport som holder til i det sørvestre delen av Bugey, tett på elven, dyrkes pinot noir i kalk- og leirjord. De har tatt i bruk en gjenglemt vinmark under middelalderslottet Château de Groslée. Jorden her har aldri vært sprøytet, og vinmarkene drives biodynamisk. Det er herfra Terre Rouge kommer. Navnet spiller på at leiren inneholder noe jern som gir vinen det aromatiske jordsmonnspreget.

Burgundtradisjonen omfatter også chardonnay, men for denne druen velger Yves Duport et annet jordsmonn, men i samme område, morenejord med silisiumholdig leire i en sørøstvendt skråning ned mot elven.

Det har gitt Yves Duport Les Cotes Chardonnay 2018, en lett sødmefylt chardonnay med kjøttfull eplefruktighet og fine stein- og salttoner. Også den gir super valuta for pengene og middels lagringspotensial.

 

Fra parseller 16 kilometer lenger nord kommer Yves Duport Mondeuse Tradition 2018. Her er jordsmonnet mer kalkholdig grusjord. Det resulterer i en mineralsk og leskende rødvinstil med mondeuse-druens gode mørkere bærfrukt.

 

Sist, men ikke minst lager denne familiedrevne vingården med 12 hektar vinmarker, også musserende vin. Nå av de tre forannevnte druene med tillegg av aligoté. Yves Duport Originelle Réserve brut 2018 er en myk og sødmefylt, men likevel helt tørr musserende med fine bobler som skiller seg ut i mengden.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her