Godbiter i pollisten
Herlig old-school-burgunder til godpris

Herlig old-school-burgunder til godpris

Kombinasjonen av Santenay og Jadot-eierskap er bakgrunnen for den gode vinvalutaen.
09 Juni 2021 - 12:45

12971601-1.jpg [292.81 KB]Dom. Prieur-Brunet Santenay Blanc 2017 er elegant med deilig mykhet i frukten, men også god friskhet. Den perfekte partner for så vel sjømat fra grillen som en lang rekke vegetarretter. Setter du denne flasken på bordet omkranset av småretter er det duket for en stor smaksopplevelse.

Den får sine druer fra en tradisjonsrik eiendom i Santenay, Prieur-Brunet, etablert i 1804 og som Jadot overtok i 2017. Til sammen 18 hektar tilhører eiendommen, men ikke alt i Santenay.

Til denne vinen er det imidlertid brukt bare Santenay-druer. Noe av druene kommer fra den høyereliggende delen av Santenay, over Le Haut og landsbyen St Jean, i den sørlige delen av appellasjonen. Resten kommer fra parsellen En Boichot som ligger mellom premier cru-en Passetemps og jernbanelinjen i den nordlige delen av appellasjonen.

Denne delen av landsbyklassifisert flatere vinmark gir modnere druer, mens de høyereliggende delen byr på større friskhet. Den sørlige delen byr på generell basis en mer robust karakter, mens den nordlige mer frukt og eleganse. Når de blandes hentes det beste fra begge deler, og svakere sider utlignes, som du kan smake i denne vinen.

Prieur-Brunets portefølje er representert med også tre røde viner på polet. Her er Dom. Prieur-Brunet Santenay 1er Cru La Maladière 2016 den mest interessante. Den byr på12971401.jpeg [396.91 KB] veldig klassisk burgundkarakter med fine jordsmonnstoner, god myk frukt og fine slanke tanniner. Et godt uttrykk for den førnevnte nordlige delen av Santenay.

En vin som ber om å bli servert til en coq au vin eller pasta med kjøttsaus, eller lammefilet fra grillen. Den har dessuten et mellomlangt lagringspotensial. Den tålmodige vil oppleve en vin med veldig typiske utviklete aromaer.

Druene kommer fra Maladière-vinmarken (bildet under) som er sør-sørøstvendt og ligger mellom 250 og 300 høydemeter, og rett ovenfor Ch de Santenay og landsbykjernen. 

Santenay dekker 400 hektar vinmarker i den sørligste delen av Beaune, og vinene herfra, når de er godt laget, representerer noe så sjelden som god burgundvaluta.

Se utvalget av Santenay på polet

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dagens dessert smaker av sommer og litt til
Ukens kake
Lettlaget sommerdessert

Dagens dessert smaker av sommer og litt til

Sjokolademousse, jordbær og lemoncurd med sprø knuste kjeks er det som trengs for maksimal dessertglede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her