Hetvin til himmels

Regjeringen Bondeviks vedtak om lavere avgifter på hetvin har gitt store utslag på omsetningen. I årets første kvartal har salget av portvin, madeira og sherry økt med hele 66 prosent fra samme periode i fjor.
Redaksjonen
18 Mai 2000 - 22:03

Vedtaket om å redusere avgiften på hetvin med 46,5 prosent fra nyttår har gitt kraftige utslag på Vinmonopolets omsetningstall. I første kvartal har salget av portvin steget med hele 123 prosent, mens salget av madeira har økt med 92 prosent. For sherry er økningen rundt 45 prosent.

- Vi har merket en stigende interesse for hetvin siden januar, sier produktsjef Sturla Rooth i Arcus Produkter. Blant portvinene er Vinmonopolets bestselger Fiin Gammel Portvin fremdeles i særklasse. I 1999 hadde den en markedsandel på rundt 40 prosent.

Billigst i Norge
Prisen på hetvin har gått ned med rundt 50 kroner i gjennomsnitt for en helflaske. Avgiften på hetvin er nå 3,6 prosent mot tidligere 6,8 prosent. Avgiften regnes ut etter alkoholstyrke. For brennevin er dagens avgift på 7 prosent.

- Nå er det billigst å kjøpe hetvin i Norge. Avgiftsreduksjonen har trolig ført til at nordmenn nå kjøper mindre sherry og portvin i Sverige og i tax-freebutikkene, sier rådgiver Jens Nordahl i Vinmonopolet.

Mer kutt
Nordahl er positiv til regjeringens signaler i Revidert nasjonalbudsjett, der de går inn for kutt i alkoholavgiftene for å redusere handelslekkasjen til Sverige.

- Det virker som om norske politikere er i ferd med å harmonisere alkoholpolitikken sin mot EU. Det kan virke rart og isolerende dersom vi skal være mye strengere her enn i andre land, sier han.
Trolig vil regjeringen til høsten foreslå kraftig kutt i brennevinsavgiften, ingen avgifter på lett- og alkoholfritt øl, og svensk avgiftsnivå på et nytt alkoholsvakt øl likt svenskenes folkeøl.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne
Dagens rett

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne

I dag serverer vi en rykende het, aromatisk og kremet søtpotetsuppe som får varmen til å bre seg i kroppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her