Hetvin til himmels

Regjeringen Bondeviks vedtak om lavere avgifter på hetvin har gitt store utslag på omsetningen. I årets første kvartal har salget av portvin, madeira og sherry økt med hele 66 prosent fra samme periode i fjor.

Vedtaket om å redusere avgiften på hetvin med 46,5 prosent fra nyttår har gitt kraftige utslag på Vinmonopolets omsetningstall. I første kvartal har salget av portvin steget med hele 123 prosent, mens salget av madeira har økt med 92 prosent. For sherry er økningen rundt 45 prosent.

- Vi har merket en stigende interesse for hetvin siden januar, sier produktsjef Sturla Rooth i Arcus Produkter. Blant portvinene er Vinmonopolets bestselger Fiin Gammel Portvin fremdeles i særklasse. I 1999 hadde den en markedsandel på rundt 40 prosent.

Billigst i Norge
Prisen på hetvin har gått ned med rundt 50 kroner i gjennomsnitt for en helflaske. Avgiften på hetvin er nå 3,6 prosent mot tidligere 6,8 prosent. Avgiften regnes ut etter alkoholstyrke. For brennevin er dagens avgift på 7 prosent.

- Nå er det billigst å kjøpe hetvin i Norge. Avgiftsreduksjonen har trolig ført til at nordmenn nå kjøper mindre sherry og portvin i Sverige og i tax-freebutikkene, sier rådgiver Jens Nordahl i Vinmonopolet.

Mer kutt
Nordahl er positiv til regjeringens signaler i Revidert nasjonalbudsjett, der de går inn for kutt i alkoholavgiftene for å redusere handelslekkasjen til Sverige.

- Det virker som om norske politikere er i ferd med å harmonisere alkoholpolitikken sin mot EU. Det kan virke rart og isolerende dersom vi skal være mye strengere her enn i andre land, sier han.
Trolig vil regjeringen til høsten foreslå kraftig kutt i brennevinsavgiften, ingen avgifter på lett- og alkoholfritt øl, og svensk avgiftsnivå på et nytt alkoholsvakt øl likt svenskenes folkeøl.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen